Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2011 16:11 - Фотогалерия - 25 години от аварията в Чернобил -3
Автор: elahikari Категория: История   
Прочетен: 5403 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.04.2011 17:04


 

19/34 снимки в галерията Дърво на балкона на изоставен хотел в призрачния град, март 2006 г.

В момента Ченобил се използва и като туристическа дестинация. Районът на Чернобил привлича любопитни хора от цял свят - както специалисти, така и обикновени туристи, които не се колебаят да платят по 160 долара за един ден в пострадалата от бедствието зона. Сочен от американското сп. "Форбс" за една от най-нетрадиционните туристически дестинации в света, миналата година Чернобил е бил посетен от близо 7500 души.

        image

20/34 снимки в галерията Клуб с плакати на бивши съветски лидери. Портретите са били подготвени за честванията по случай 1 май, но жителите са били евакуирани преди празника.

Малък автобус води туристите до забранената зона. На входа всеки подписва декларация, с която се задължава да спазва правилата за предпазване от облъчване: да не яде и пуши на открито, да не докосва нищо, да не сяда на земята и да не оставя върху нея предмети.

21/34 снимки в галерията Противогази, които не са могли да бъдат използвани от жителите на града.

Неочакван интерес към Чернобил бе регистриран през 2001 г., когато бе обявено, че украинци създават компютърната игра S.T.A.L.K.E.R.: Oblivion Lost, получила по-късно друго име - S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl ("Сянката на Чернобил"). Един от авторите й е Сергей Григорович, основател и генерален директор на компанията GSC Game World. Самият Григорович не помни събитията от АЕЦ "Чернобил", тогава той е едва 8-годишен. "Историята на S.T.A.L.K.E.R е построена като хипотеза на реалните събития от 80-те г. на миналия век. Тогава в Чернобил е функционирала огромна антена, чието излъчване е признато като психоактивно от няколко специалисти", разказва Григорович.


22/34 снимки в галерията На няколко наши снимки, правени при посещения в Чернобил, конструкцията на антената се забелязва на хоризонта. По непотвърдени слухове излъчването е било насочено към Западна Европа - провеждал се многогодишен военен експеримент по психотропно въздействие върху човешката психика. Това са полудокументални "факти". Около подобни експерименти се върти и сюжетът на играта. "В нашата игра ние доизмисляме това, което би могло да се случи и в действителност. Това е история на постядрения свят с неговите трагедии, герои и закони", обяснява Григорович.

На снимката - заразени хеликоптери и други машини, използвани при потушаването на огъня в ядрената централа, ръждясват в 30-километровата "затворена зона" около електроцентралата.

image

23/34 снимки в галерията Изоставени камиони, които са били използвани при почистването на отломките от взрива. Те са твърде радиоактивни да се използват отново.

24/34 снимки в галерията Комунистически лозунг на жилищна сграда в Припят.

Увеличаването на онкоболните е другата черна перспектива пред Япония. "Онковзривът" ще стане 5-6 години след трагедията - през 2016-2017 г. По данни на Международната агенция за изучаване на рака около 16 000 души са починали от рак вследствие на аварията в Чернобил. Според Руската академия на науките числата са много по-стряскащи - аварията е причинила смъртта на 140 000 души в Украйна и Беларус и на 60 000 в Русия.

 image

 

Ученическа дъска в пусто училище, на която пише "Няма да има занятия в 10 ч. на 27 април".
image

30/34 снимки в галерията Ръждясал увеселителен център в изоставения град.
image

31/34 снимки в галерията Саркофагът, покриващ повредения четвърти реактор, се вижда в далечината зад изрисувана с графити сграда в Припят.


 



Тагове:   памет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829486
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565