Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2011 07:12 - Разговори с баба Дейна за мъдростта
Автор: elahikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
2



  Чатим си с баба Дейна в нета. Тя е отвъд Океана, при сина си, а аз бодърствувам в поредната бездна от безсънна нощ.
Баба Дейна: Какво е мъдростта? Мъдростта е знание за доброто.
Ела Хикари: Когато четем Библията и изворите на античната философия откриваме много ценни мисли за мъдростта. Хората от различни народи и различни култури черпят от един и същ духовен извор, за да получат мъдрост и просветление на душите си.
Баба Дейна: До Рождество Христово Бог просвещава юдеите чрез Библията а атиняните чрез философията.
Ела Хикари: Според Сократ мъдростта е знание за доброто, благодарение на което човек постъпва правилно. Малко по-късно Платон определя мъдростта като дар от боговете или като резултат от трудни духовни упражнения.
Баба Дейна: Нещо, което не може да се научи от другите. Но и Платон и Сократ - които са мъдреци на античността стигат до идеята, че мъдрият познава себе си, постъпва правилно и изпитва срам, когато е виновен. Мъдростта на античните философи се е изразявала в способността им да мислят и да творят, да изучават света със своя ум и да прозират в бъдещето.
Ела Хикари: Толкова е задълбочено, че понякога не може да бъде обхванато. Кой може да твърди със сигурност че познава духовния свят на Луций Сенека, Марк Аврелий или на епикурейците, които са придобили върховното духовно спокойствие - нещо, недостижимо за милиони съвременни хора.... Християнството приема, голяма част от мъдростта на античните мислители...

Баба Дейна: Все пак първоосновата на християнството е мъдростта на юдеите. На тях Бог пряко им съобщава знание чрез пророците и царете и ги подготвя за срещата със Своя Син. Юдеите не търсят Бога, както елините, защото Той ги е намерил преди това. И те се опитват да познаят божествената мъдрост.
Ела Хикари: За тази мъдрост се говори нееднократно в старозаветните книги. Виж какво казва самият Еклесиаст:
Баба Дейна, изпреварващо цитира:
"Бог даде мъдростта на хората като тежко занятие, за да се упражняват в него. Намислех си, докато сърцето ми се води от мъдростта, да наблюдавам и глупостта, за да видя, какво би трябвало да правят хората през малкото дни на своя живот. И установих, че добро нещо е мъдростта, както и наследството, под нейната сянка е като под сянка на сребро. Но предимството на знанието е, че то дава живот на притежателя му и прави мъдрия по-силен от царя. Кой е ато мъдрия и кой разбира значението на нещата? Мъдростта просветлява лицето на човека, но мъдростта е и страдание, защото който трупа познание, трупа тъга."
Ела Хикари: Разбира се, огромна е разликата между тъгата на мъдрия и тъгата на глупака. Тъгата на мъдрия извисява.
Баба Дейна: Напоследък често се улавям да отварям Премъдрост Соломонова и особено Притчи Соломонови. Няма да е зле да отпечаташ някои неща в блога си.
Ела Хикари: Мъдростта на юдеите издига човека към вечното и към духовното, отвежда го при скрития смисъл на живота. Мъдрецът в Стария завет е различен от античния, защото неговата мъдрост е отвътре проникната от Божествената.

Баба Дейна: В Христовото учение се отделя важно място на мъдростта. В много от Неговите притчи се изисква да се предвижда развитието на събитията, да се вниква в ситуацията и да се извършва най-правилното. Исус Христос говори за мъдро деяние и препоръчва на хората да бъдат "мъдри като змии и незлобливи като гълъби".
Ела Хикари: Евангелската мъдрост е по-различна от старозаветната и от античната. Тя произтича от живота и учението на Спасителя. Служи за най-добрите цели на човека.
Баба Дейна: Човек може да придобие широка информираност, може да бъде и най-правилно ориентиран в практическия си живот. Това е полезно, но не е достатъчно. Евангелската мъдрост ни разкрива най-важното за човека - дава ни конкретна ценностна система, ясни нравствени правила, и ако човек ги прилага му е гарантиран чист и успешен живот.Това не значи, че ще пренебрегне по-точното знание за днешният ден.
Ела Хикари: Да, всичко опира до най-високата ценност, която Иисус е обявил - любовта и златното нравствено правило.
Баба Дейна: Евангелската мъдрост. Какво е? - знание за разумно провеждане на човешкият живот в духа на Христовото учение.
Ела Хикари: Мъдрият не само прилага знанието си в живота, но той създава това знание. На него са известни причините за случващото се в света, той предвижда крайните резултати, повлиява на развитието на събитията. Мъдрият живее в света и в същото време е над света. Може да се дистанцира от него, да го погледне отгоре или отвсякъде, може да го вмести в ума си.
Баба Дейна: Съзнанието на евангелският мъдрец се движи както хоризонтално в нашия физически свят, така и вертикално, в света на идеите, в Божия свят.
Ела Хикари: Тази позиция го превръща в човек от висок ранг, който чувства и разбира повече от мнозина. Естествено, мъдрият е винаги добре заземен и не постъпва по-лошо от най-информирания и най-прагматичния. Мъдрият е и информиран и прагматичен едновременно.
Баба Дейна: Най-проницателните се стремят към мъдрост заради ценността й. Мъдростта е полезна не само в този свят, но и във вечността. Тя е благо, което не се загубва и не се обезценява.
След малко ще ти пратя нещо, което прочетох за елементите на мъдростта. Но изчакай да го изровя от събраните неща. Доскоро.
Ела Хикари: Събуди любопитството ми. Благодаря. Разделям се със стих засега.

Мъдрост
За да опазя Истината в себе си
животът ми се събира в миг.
За този, който власт жадува -
животът трае цяла вечност.
Но Истината ме кара да се стремя
към неща,
които ги няма в света на нещата.
Кара ме да мисля за това,
какво ще бъда
когато няма да ме бъде в този свят.
Приемам галопирането на мига
и отхвърлям вледенението на вечността.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829868
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565