Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2011 17:44 - за същността на човека и световният ред
Автор: elahikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.04.2011 17:51


Природата на всяка вещ зависи от нейната форма и предназначение. Тази форма у човека е мислещият дух. Затова разумността е най-важно, съществено свойство на човека и присъщата му склонност към добро се основава именно на нея. Разумността в действията на човека е гарантирана от закона, който е вложен у самият човек.
Този възглед за човешката духовна същност като извор на нравственият закон, е очертан съвсем грубо, но има своите по -дълбоки анализи в древната философия. Независимо от това основите на учението на нравственият закон са в Библията и са свързани с вечния Божи закон, чиито проявления античният свят не познава толкова задълбочено.
В своите изследвания Блажени Августин изхожда от Бога като източник на света и основа на неговият ред. Светът не е хаотичен. В него съществува удивителен ред, направляван от определени закони. Хармонията и редът в космоса са израз на съвършената воля на Твореца и Неговият Дух.  Волята на Твореца има характер на вечен закон. В Августиновото богословие вечният закон е реализиране на Божията воля в устройството на света и на неговият ред. Всъщност вечната мъдрост нарежда действията на всички същества.
    image



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830300
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565