Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2011 14:33 - Стандарт "Кирил и Методий"
Автор: elahikari Категория: Изкуство   
Прочетен: 422 Коментари: 0 Гласове:
1



Здравейте,

От 2003 г. състопанисвам с променлив успех сайта neolog.bg, който представлява електронен речник на новите думи в българския език. Принципът му е прост - чуваш дума, въвеждаш я, редактор (базиран в Шанхай, без майтап) я преглежда, одобрява; и тя се класира в речника по азбучен ред. Има и сърч. Събрали сме близо 3500 нови български думи, които ги няма в други речници.

Опитвал съм се да намеря финансиране, писал съм на БАН, на институции – отвсякъде греда. Но! Понеже neolog.bg е известен, всяка година, по часовник, малко преди 24 май заваляват едни мейли към екипа и почват да звънят сутрешни блокове и радиа да даваме интервюта и да говорим сякаш НИЕ пазим портите на новия език, НИЕ сме свежото в езика наш и е станало кой знай кво. В тези моменти разбирам защо някои жени не обичат 8 март – важиш 1 ден в годината.

Уважавам изданието и знам, че този брой на Light е по-дълбок от възхвала на най-светлия български празник и солунските двама братя™, затова няма да ви разсмивам с новите новите жаргонни думи за трева или с алюзиите към филми на Стенли Кубрик, които прави варненският рапър Qvkata DLG в текстовете си. Тях можете да видите на neolog.bg.

Ще направя нещо по-сериозно, защото поредицата от нехание за езика и избухване покрай 24 май ме кара да си мисля, че проблемът е в неадекватността на институциите, които уж стопанисват и популяризират (стария) език. А ме е яд, защото в момента българският е най-крив, развиващ се и по-интересен от когато и да било.

Както има 15 правителствени стандарта за мляко, кайма и лютеница, защо министерството, което се счита за отговорно, не блесне, като създаде един работещ стандарт "Кирил и Методий" за език. Под стандарт нямам предвид списък с изконно български думи, а място, където можете да разберете една дума как се пише, да видите историята и, синоними и да сте сигурни във всичките и значения през годините. Да ви научат на стил на изразяване. С линкове. Да можете да си дръпнете на компютъра безплатна проверка за правописа и кирилизация.

Миналото лято Oxford English Dictionary (тегло 65 кг, 20 тома, цена $1200) обяви официално, че спира да излиза на хартия, затова ние не трябва да преоткриваме топлата вода, като печатаме.

Трябват ни сайт, който да е нещо средно между сертифициран електронен речник и курирана (с извинение) Уикипедия със статии за езика. Там да са обяснени всички думи от млади и светнати лингвисти, не от аматьори и ентусиасти като мен. И сигурно е противоконституционно, но никой в екипа не трябва да е над 35. Иначе няма да стане.

В момента 90% от хората с достъп до интернет (и аз) си правят проверките за думите, като ги джаснат в Google и видят кой от 2-та варианта, които са им на ума, връща повече резултати. Плитко, но ефективно и бързо.

Защото иначе как да намираме значенията на нови думи? Те ще са все повече. Кога една нова дума става популярна и се добавя в речник? Как ново значение на една стара дума, например бяло/бело, се добавя в речника, за да е ясно, че днес тя може да означава кокаин? (И спестява излагацията, ако не сте изложени на наркосреда.) Кога стара дума като тричане се връща с друго значение? Там ще пише.

И отвъд лексикалните значения - как се изписват брандове, търговски марки? Къде се слагат кавичките - преди или след точката, ако са до края на изречение? Кога се ползва апостроф за цитат? Как се пише ясен email? В кои случаи да ползваме курсив в интернет?

Достъпът до този речник трябва да е лесен - с интерфейс за смартфон (или "ап", ако щете; с уговорката, че думата "ап" и "апликация" също се добавят в речника) както и отметка (bookmarklet) в браузъра, така че при клик с мишката да ви дава точното значение на думата, която сте посочили с курсора. Може да се добави и аудиовариант, когато кликнете на думата, тя да се изговаря (дори в няколко диалекта).

Как думите там ще придобиват финалното си значение? Ами както в Уикипедия, ако сте обръщали внимание на статиите за Хитлер, Осама или Джордж Буш - те са заключени, но има група хора, които водят публична писмена беседа какви части от статията се променят, като за всяка промяна имат своите аргументи. Групата с по-добри аргументи печели и нейната версия остава. Така и в езика, ако има 2 синода "за" и "против" пълния член, по-аргументираният ще спечели.

Всичко одобрено от стандарта "Кирил и Методий" ще е в публична, отворена база данни, която ще позволява външни програми (т.е. разработчици) да се обръщат към нея и да връща резултати. Така например всяко дете програмист може да интегрира речника в блога/форума си и машината да проверява коментарите за правопис.

Толкова е логично и нискобюджетно (по мои изчисления ще отнеме година и ще струва колкото 3 от черните коли на НСО), че не знам защо някой държавник не го е финансирал досега и да нахлузи един ореол от PR и обществена любов. След време като нищо да сложат този човек на банкнота; повярвайте ми. (Ако ползваме банкноти тогава.)

Хайде министерства, моля, финансирайте публичен уебстандарт "Кирил и Методий", който да съдържа всяка българска дума с всичките и значения, да ни обучава и да се поддържа в реално време от реални хора.

Няма какво да му се чудите.
Еленко Еленков


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831400
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565