Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2011 08:25 - милосърдието сред старозаветния израилски народ
Автор: elahikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 330 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.04.2011 09:32


  малката разходка в историята продължава....
Съвършено различно било нравственото състояние на старозаветния израилски народ. Там Бог чрез пророците и царете възпитавал милосърдие у народа. Юдейските законодатели създали разпоредби за облекчаване участта на бедните и нуждаещите се. На тях било позволено да влизат в чужда нива и да късат класове, за да се нахранят. В същото време законът не позволявал на собствениците да събират цялата реколта от полето, за да остане и за пришълци, сираци, вдовици. Дори съществувала специална организация, която събирала десятък за издръжка на бедните. Тези древни разпоредби осигурявали поминъка на социално най-слабият слой от народа.

Иисус Христос внася нов смисъл в помощта, която оказвали на нуждаещите се. Той хранел гладни, лекувал болни, възкресявал мъртви. Според Него всички хора са братя и сестри и са длъжни да си помагат. По този начин те заживяват достойно и изпълняват призванието си. Иисус Христос изисква милосърдните ни дела да бъдат доброволни и безкористни.

В навечерието на големите празници на българската просвета - Какво може всеки от нас, лично да направи за децата сираци? Не във вид на есемеси, а лично.


 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832365
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565