Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2011 16:24 - Бейби бумът свърши, българите живеят все по-кратко
Автор: elahikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 301 Коментари: 0 Гласове:
0



Половината бебета са извънбрачни

Раждаемостта в България отново намалява, смъртността се увеличава. Все повече хора предпочитат да живеят заедно, без да се женят. Заради това над половината от родените през миналата година 75 513 бебета са извънбрачни. Жените раждат първото си дете все по-късно. Българките вече живеят с над седем години повече от мъжете, а хората в градовете са по-дълголетни от тези в селата. Такава демографска картина чертаят данните на Националния статистически институт (НСИ) за цялата 2010 г.

През миналата година са се родили 5443 деца по-малко спрямо 2009 г. Тогава за пръв път от много години беше отчетен бейби бум, но икономическата криза сложи край на ентусиазма на родителите. Раждаемостта е спаднала и в сравнение с "оптимистичната" 2008 г. По този показател България изостава от средното ниво в ЕС. През последните години раждаемостта у нас е колкото в Гърция, Швейцария, Румъния, Малта и Унгария. Показателят е по-нисък само в Германия, Австрия, Италия и Португалия. Най-много деца се раждат в Ирландия, Франция и Великобритания.

През миналата година у нас най-висока е била раждаемостта в Сливен, което се дължи предимно на ромското население, отчете НСИ. Следват София, Варна и Бургас, където има или са се заселили много млади хора. Наскоро приключилото преброяване на населението показа, че Сливен е най-младежкият регион - всеки пети е под 18 години.

Най-малко деца са се родили в Кюстендилско и Видинско, където всеки четвърти е пенсионер. Ниската раждаемост и все по-големият брой стари хора означава, че в бъдеще българите в трудоспособна възраст ще се топят за сметка на пенсионерите. Това ще се отрази негативно на икономиката и осигурителната система.

През 2010 г. е продължила тенденцията все повече двойки да живеят на семейни начала. Заради това 54% от бебетата са извънбрачни. От тази група почти всяко пето дете е с неизвестен баща. Причините за това са три - или майката е родила от донор, или бащата е отказал да признае бебето, или родилката е предпочела да се води самотен родител, за да получава по-големи социални помощи.

Данните показват, че българите се женят все по-късно. Мъжете се решават на тази стъпка на средно 30 години, а жените - на 27. Дамите отлагат и раждането, като причините са предимно икономически. Докато очакват идеалния съпруг и подходящото време за първо дете, българските в детеродна възраст намаляват, отчете статистиката. Около две трети от разводите са по взаимно съгласие, а 25% са заради несходство в характерите. Средната продължителност на брака е около 14 години.

Тревожни са и данните за смъртността. По този показател България е с най-лоши резултати в ЕС. През миналата година са починали 110 165 души, което е с над 2 хил. повече спрямо 2009 г. Почти всеки четвърти е бил под 65 години. Слаба положителна тенденция се забелязва при детската смъртност, въпреки че нивото й продължава да е по-високо от европейското.

Изследването на НСИ показва, че средната продължителност на живота в България е 73.6 години, което е доста по-малко от средното за ЕС. Шампиони по дълголетие са французите, испанците и швейцарците, които живеят средно по 84 години. Експертите обясняват това с високия стандарт на живот, начина на хранене и добрата здравна система.


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832892
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565