Прочетен: 1807 Коментари: 4 Гласове:
Последна промяна: 23.08.2012 15:33
Обичаме лятото и всички негови специалитети, включващи леки ежедневни салати, коктейли и ястия.
А ето и някои наши много любими здравословни и вкусни рецепти:
Печена царевица на барбекю
Необходими продукти:
• 6 големи кочана млечна царевица (почистени от влакната и листата)
• 2 супени лъжици бито масло
• 1 супена лъжица ситно нарязан пресен кориандър
Начин на приготвяне:
1. Загрейте барбекюто (или скарата) на умерена температура. Намажете царевичните кочани с масло (напр. растително олио).
2. Печете царевицата в продължение на около 10 минути, или докато зърната омекнат и придобият апетитен загар.
3. Поставете кориандъра и битото масло в малка купичка и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
4. Когато царевицата е вече готова, отстранете кочаните от скарата и нанесете по една чаена лъжичка от кориандровото масло върху всяка една царевица.
Сервирайте я на вашите гости и градинското парти може да започне!
Къдрава салата с доматки и царевица
Къдравата салата се различава от обикновената маруля с това, че е по-хрускава и че се запазва за по-дълго време.
Необходими продукти:
1 глава къдрава салата
200 г чери домати
170 г царевица
1 стрък пресен лук
5 с.л. зехтин
1 лимонов сок
сол
Начин на приготвяне:
Къдравата салата се измива и нарязва на едро, чери доматите се разполовяват.
Към тях се добавят ситно нарязаният пресен лук, отцедената сладка царевица от консерва, зехтинът, лимоновият сок и солта. Всичко се разбърква много добре.
Салатата се разпределя в порционни чинии и е готова за консумация!
Франзела с песто и сушени домати
Големи почитателки сме на всичко „украсено” и „овкусено” със сос песто.
Попаднахме на следната рецепта за домашно приготвен сос песто, който ще споделим с вас.
Доста успешна и вкусна е комбинацията му със сушени домати и пресен хляб (или франзела, нарязана на тънки филийки). Пробвайте, няма да съжалявате!
Необходими продукти:
60 г листа от босилек
4 големи спаначени листа, бланширани 30 сек в гореща вода
1 суп.л. нарязан магданоз
1 ч. л. сол
3 счукани скилидки чесън
60 г настърган пармезан
55 г ядки по избор /смлени/
150 мл зехтин
Начин на приготвяне:
Босилекът, спаначените листа, магданозът, солта и чесънът се разбиват с пасатор.
Към тях се прибавят пармезанът, ядките и зехтинът. Разбива се отново.
Съвет: За да се съхранява дълго време се слага в буркан и отгоре се налива тънък слой зехтин. Захлупва се и се държи в на студено.
Лятна лимонада от ягоди и ревен
Ревенът е зеленчук, който израства в ранна пролет, богат е на витамини и минерали, подпомага храносмилането и е леко кисел на вкус.
Направен на сладко-кисело ароматен сироп, с добавка от малко ягоди, той е чудесен вариант за разхладителна напитка – разреден с обикновена или газирана вода.
Ето ТУК може да разберете по-подробно за направата на тази страхотна лятна лимонада.
Приятен апетит !
Редовното ядене на царевица набавя на човешкия организъм всички необходими витамини. Кукурузът защитава сърцето от различни болести, включително диабет.Хората, които ядат царевица всеки ден си набавят с 22% повече от полезните за организма влакна, които са задължителни при правилна и здравословна диета.Царевицата е богата на въглехидрати, магнезий, фолиева киселина, протеини и други много важни хранителни вещества и намалява риска от сърдечни заболявания.
Царевицата цъфти в края на лятото, а плодовете узравят през септември и началото на октомври. Въпреки това замразената царевица не губи полезните си качества.* Царевичното олио се използва при лечение на нарушена обмяна на веществата, както и за борба с излишния холестерол.
* Царевицата е полезна при мускулна дистрофия, може да компенсира липсата на телесно тегло, без да причинява вреда на организма.
* Царевицата се използва както в медицината, така и в козметиката. Тя укрепва ноктите, зъбите и косата.
* Царевичното брашно почиства добре лицето, като премахва не само омазняването и замърсяването, но и мъртвите клетки.Ето и примерна маска за мазна, замърсена кожа:
1 с.л. царевично брашно се смесва с 1 белтък, нанесете на кожата, оставете да изсъхнат, внимателно изтрийте със салфетка и се измива вода със стайна температура.
Няма друго културно растение у нас, от което да се добиват толкова много продукти, както от царевицата.
Всеизвестни са прекрасните вкусови качества на варената царевица и белите пуканки. От царевичното брашно се приготвя хляб и каша, наречена качамак или мамалига.
Шепа царевичен корнфлейкс, изяден сутрин с мляко (без захар), или порция царевична каша два пъти през седмицата може да изиграе важна роля в профилактиката на раковите заболявания.
1 с.л. оцет винен
1 краставица
1 с.л. зехтин студено пресован
50 гр. сирене
6 маслини
30 гр. рукола
2 листа зелена салата
Начин на приготвяне:
Почистваме всички зеленчуци и ги поставяме в голяма купа. Накъсваме зелената салата и руколата. Краставицата и маслините нарязваме с големина по избор.
След това поръсваме със зехтина и оцета. Разбъркваме.
Изсипваме в купичка или чиния за салата, и поръсваме със сиренето, нарязано на едри кубчета. Източник: kulinaria.bg
750 г грах
1 едра глава кромид лук
3 стръка мента (може и сушена)
30 г масло
600 мл пилешки бульон
1 ч.чаша течна сметана (може и прясно мляко)
Сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Лукът се почиства и се нарязва на ситно.
2. Маслото се поставя в тенджера с дебело дъно, добавя се лукът и се запържва до омекване и прозрачност.
3. Добавят се зеленият грах и нарязаната на дребно мента.
4. Оставя се на тих огън да се задуши, като се разбърква леко.
5. Когато грахът омекне добре, съдът се отдръпва от огъня и се оставя супата да изстине.
6. С пасатор се разбиват зеленчуците до получаване на еднородна смес.
7. Долива се разтвореният пилешки бульон и отново се разбърква добре.
8. Добавя се течната сметана (млякото) и на много слаб огън супата се вари още 5 минути.
9. Овкусява се със сол и черен пипер.
Могат да се добавят и крутони по желание.
Необходими продукти:
1 кг печени обелени чушки,
1 - 2 ч.ч. сирене (извара)
2 - 3 яйца
1 с.л. магданоз
брашно за паниране
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Сиренето (изварата) се разбърква с 1 яйце и магданоза, нарязан на дребно. С тази смес се пълнят обелените и почистени чушки.
Притискат се с ръце напълнените чушки, потапят се последователно в брашно, разбити яйца, царевично брашно или галета и отново в яйцата.
Пържат се до зачервяване.