Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2012 15:33 - Лято е! Време е за лека и свежа храна
Автор: elahikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1807 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 23.08.2012 15:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

От край време се оглеждаме за подходящи рецепти за този толкова прекрасен, но и сложен от към подбор на продукти за трапезата сезон.

Обичаме лятото и всички негови специалитети, включващи леки ежедневни салати, коктейли и ястия.

А ето и някои наши много любими здравословни и вкусни рецепти:

Печена царевица на барбекю

Необходими продукти:

• 6 големи кочана млечна царевица (почистени от влакната и листата)
• 2 супени лъжици бито масло
• 1 супена лъжица ситно нарязан пресен кориандър

imageimage

Начин на приготвяне:

1. Загрейте барбекюто (или скарата) на умерена температура. Намажете царевичните кочани с масло (напр. растително олио).

2. Печете царевицата в продължение на около 10 минути, или докато зърната омекнат и придобият апетитен загар.

3. Поставете кориандъра и битото масло в малка купичка и бъркайте до получаване на хомогенна смес.

4. Когато царевицата е вече готова, отстранете кочаните от скарата и нанесете по една чаена лъжичка от кориандровото масло върху всяка една царевица.

Сервирайте я на вашите гости и градинското парти може да започне!

image

Къдрава салата с доматки и царевица

Къдравата салата се различава от обикновената маруля с това, че е по-хрускава и че се запазва за по-дълго време.

Необходими продукти:

1 глава къдрава салата
200 г чери домати
170 г царевица
1 стрък пресен лук
5 с.л. зехтин
1 лимонов сок
сол

Начин на приготвяне:

Къдравата салата се измива и нарязва на едро, чери доматите се разполовяват.

Към тях се добавят ситно нарязаният пресен лук, отцедената сладка царевица от консерва, зехтинът, лимоновият сок и солта. Всичко се разбърква много добре.

Салатата се разпределя в порционни чинии и е готова за консумация!

imageimage

Франзела с песто и сушени домати

Големи почитателки сме на всичко „украсено” и „овкусено” със сос песто.

Попаднахме на следната рецепта за домашно приготвен сос песто, който ще споделим с вас.

Доста успешна и вкусна е комбинацията му със сушени домати и пресен хляб (или франзела, нарязана на тънки филийки). Пробвайте, няма да съжалявате!

Необходими продукти:

60 г листа от босилек
4 големи спаначени листа, бланширани 30 сек в гореща вода
1 суп.л. нарязан магданоз
1 ч. л. сол
3 счукани скилидки чесън
60 г настърган пармезан
55 г ядки по избор /смлени/
150 мл зехтин

юimage

Начин на приготвяне:

Босилекът, спаначените листа, магданозът, солта и чесънът се разбиват с пасатор.

Към тях се прибавят пармезанът, ядките и зехтинът. Разбива се отново.

Съвет: За да се съхранява дълго време се слага в буркан и отгоре се налива тънък слой зехтин. Захлупва се и се държи в на студено.

image

image

Лятна лимонада от ягоди и ревен

Ревенът е зеленчук, който израства в ранна пролет, богат е на витамини и минерали, подпомага храносмилането и е леко кисел на вкус.

Направен на сладко-кисело ароматен сироп, с добавка от малко ягоди, той е чудесен вариант за разхладителна напитка – разреден с обикновена или газирана вода.

image

image

Ето ТУК може да разберете по-подробно за направата на тази страхотна лятна лимонада.

image

Приятен апетит !




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. elahikari - Царица на лятото: Царевицата
23.08.2012 15:35
„Топла царррревичка, моля!!” Не, за съжаление не се намираме на някой плаж, но сме много добре запознати с предлагането на варената, топла царевичка по българското черноморие. Освен вкусна, царевицата е и изключително полезна!
Редовното ядене на царевица набавя на човешкия организъм всички необходими витамини. Кукурузът защитава сърцето от различни болести, включително диабет.Хората, които ядат царевица всеки ден си набавят с 22% повече от полезните за организма влакна, които са задължителни при правилна и здравословна диета.Царевицата е богата на въглехидрати, магнезий, фолиева киселина, протеини и други много важни хранителни вещества и намалява риска от сърдечни заболявания.
Царевицата цъфти в края на лятото, а плодовете узравят през септември и началото на октомври. Въпреки това замразената царевица не губи полезните си качества.* Царевичното олио се използва при лечение на нарушена обмяна на веществата, както и за борба с излишния холестерол.
* Царевицата е полезна при мускулна дистрофия, може да компенсира липсата на телесно тегло, без да причинява вреда на организма.
* Царевицата се използва както в медицината, така и в козметиката. Тя укрепва ноктите, зъбите и косата.
* Царевичното брашно почиства добре лицето, като премахва не само омазняването и замърсяването, но и мъртвите клетки.Ето и примерна маска за мазна, замърсена кожа:
1 с.л. царевично брашно се смесва с 1 белтък, нанесете на кожата, оставете да изсъхнат, внимателно изтрийте със салфетка и се измива вода със стайна температура.
Няма друго културно растение у нас, от което да се добиват толкова много продукти, както от царевицата.
Всеизвестни са прекрасните вкусови качества на варената царевица и белите пуканки. От царевичното брашно се приготвя хляб и каша, наречена качамак или мамалига.
Шепа царевичен корнфлейкс, изяден сутрин с мляко (без захар), или порция царевична каша два пъти през седмицата може да изиграе важна роля в профилактиката на раковите заболявания.

цитирай
2. elahikari - Свежа салата с рукола и маслини
23.08.2012 15:38
Необходими продукти:

1 с.л. оцет винен
1 краставица
1 с.л. зехтин студено пресован
50 гр. сирене
6 маслини
30 гр. рукола
2 листа зелена салата

Начин на приготвяне:

Почистваме всички зеленчуци и ги поставяме в голяма купа. Накъсваме зелената салата и руколата. Краставицата и маслините нарязваме с големина по избор.

След това поръсваме със зехтина и оцета. Разбъркваме.

Изсипваме в купичка или чиния за салата, и поръсваме със сиренето, нарязано на едри кубчета. Източник: kulinaria.bg
цитирай
3. elahikari - Крем супа от грах
23.08.2012 15:40
Необходими продукти:

750 г грах
1 едра глава кромид лук
3 стръка мента (може и сушена)
30 г масло
600 мл пилешки бульон
1 ч.чаша течна сметана (може и прясно мляко)
Сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Лукът се почиства и се нарязва на ситно.

2. Маслото се поставя в тенджера с дебело дъно, добавя се лукът и се запържва до омекване и прозрачност.

3. Добавят се зеленият грах и нарязаната на дребно мента.

4. Оставя се на тих огън да се задуши, като се разбърква леко.

5. Когато грахът омекне добре, съдът се отдръпва от огъня и се оставя супата да изстине.

6. С пасатор се разбиват зеленчуците до получаване на еднородна смес.

7. Долива се разтвореният пилешки бульон и отново се разбърква добре.

8. Добавя се течната сметана (млякото) и на много слаб огън супата се вари още 5 минути.

9. Овкусява се със сол и черен пипер.

Могат да се добавят и крутони по желание.

цитирай
4. elahikari - Чушки бюрек
23.08.2012 15:41
Чушки бюрек една от най-хубавите и вкусни рецепти и през лятото и през зимата.

Необходими продукти:

1 кг печени обелени чушки,
1 - 2 ч.ч. сирене (извара)
2 - 3 яйца
1 с.л. магданоз
брашно за паниране
олио за пържене

Начин на приготвяне:

Сиренето (изварата) се разбърква с 1 яйце и магданоза, нарязан на дребно. С тази смес се пълнят обелените и почистени чушки.

Притискат се с ръце напълнените чушки, потапят се последователно в брашно, разбити яйца, царевично брашно или галета и отново в яйцата.

Пържат се до зачервяване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832329
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565