Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2011 08:22 - 7,4 по Рихтер пак люля Япония
Автор: elahikari Категория: Новини   
Прочетен: 2871 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 08.04.2011 08:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Властите предупредиха за опасност от цунами Нито един от шестте реактора на "Фукушима" не е бил засегнат  Медиите прекъснаха емисиите си и веднага съобщиха за новото земетресение. Спасителни екипи носят новооткрити тела на загинали от вълните цунами на 11 март. Земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер разтърси Япония, а Японската национална метеорологична служба предупреди за опасност от цунами. Епицентърът на силния трус е на дълбочина от 40 километра под дъното на Тихия океан, на около 100 километра от крайбрежието на североизточната префектура Мияги. До редакционното приключване на броя нямаше данни за пострадали хора и нанесени материални щети при земетресението, което станало в 23,32 ч. местно време вчера (17,32 ч. българско време).

 

След опустошителното земетресение от 11 март тази година, което беше с магнитуд 9 по Рихтер и предизвика приливни вълни цунами с височина от 10 метра, вчерашният трус беше най-мощният. Въпреки че всеки ден в Япония имаше

 

  вторични трусове

 

и предупреждения за малки приливни вълни, толкова силен трус не е имало от началото на трагедията, отбелязват агенциите.
 

 

Вчера властите наредиха на хората, живеещи по крайбрежието, да се евакуират на по-високи места. Най-голямата опасност беше за вълни с височина от 2 до 3 метра. Районите в Североизточна Япония, които се очакваше да бъдат ударени, вече бяха опустошени от разрушителното земетресение от 11 март. Жертвите от тогава вече са 12 хиляди, а 15 500 души се смятат за безследно изчезнали.

 

Вчерашният трус бе усетен в много префектури в северната и централната част на главния японски остров Хоншу. Сградите в столицата Токио, на около 345 километра от епицентъра на земетресението, се люляха в продължение на около една минута, което предизвика паника. Движението на влаковете по редица линии беше преустановено. Всички шосета в Мияги са затворени, съобщиха от полицията. Нито една японска атомна електроцентрала не е била засегната при вчерашния трус, увери националната Агенция за ядрена и промишлена безопасност.

 

  По предварителни данни не са открити нови щети

 

в нито един от шестте реактора на АЕЦ "Фукушима 1", на около 140 километра от епицентъра на земетресението, която претърпя авария при природното бедствие на 11 март. Електроснабдяването в префектурите Фукушима и Ямагата обаче е било прекъснато по места.
 

 

  Шефът на ТЕПКО се върна на работа

 

Масатака Шимизу, президентът на японската компания "Токио илектрик пауър" (ТЕПКО), се е върнал днес към служебните си задължения. Това съобщи пресслужбата на фирмата оператор на авариралата АЕЦ "Фукушима 1". От 13 март 66-годишният Шимизу не се е появявал на обществени места. Това предизвика слухове, че се е отказал от ръководния пост в компанията, дори че е избягал от Япония или се е самоубил във връзка с аварията в атомната централа. По-рано ТЕПКО съобщи, че на 16 март Шимизу "се е разболял заради силна преумора и официално не е идвал на работа", но всеки ден е пристигал в седалището на компанията, където му е било докладвано за положението в АЕЦ.
 


Тагове:   Japan,


Гласувай:
4



1. morningstar1 - :(
08.04.2011 09:11
Тази трагедия май няма край...следя непрекъснато новините от Япония и благодаря за поднесената информация.
цитирай
2. elahikari - Радиоактивна вода изтича от реакторите на АЕЦ "Онагава"
08.04.2011 11:47
Радиоактивна вода изтича от резервоарите на два от реакторите на АЕЦ "Онагава" в Японияя съобщи телевизия Ен Ейч Кей, позовавайки се на компанията оператор на централата "Токио електрик пауър" (ТЕРКО). Радиоактивната вода изтича от повредените първи и втори реактор на централата. Въпреки това до момента не е регистрирано повишаване на нивото на радиация в района около атомната електроцентрала, посочват от компанията.

АЕЦ "Онагава" се намира в префектура Мияги, където милиони домакинства останаха без електричество след вчерашното ново силно земетресение от 7.1 по Рихтер.

Четирима са загиналите, а около 100 – ранените при вчерашния вторичен трус, съобщават световните агенции. Още 3.6 млн. домакинства са без ток от вчера. Нанесени са материални щети на много сгради, избухнали са пожари на редица места и са регистрирани значителни повреди на системата за подаване на газ за бита.

Не са открити нови щети в АЕЦ "Фукушима 1", която е на около 140 километра от епицентъра на вчерашния трус, и която претърпя авария на 11 март. Отменено бе и първоначалното предупреждение за цунами.

По последни данни загиналите при земетресението от 11 март са 12 700, а 15 000 души се водят за изчезнали.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831521
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565