Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2011 09:56 - Удрят ни 5 магнитни бури
Автор: elahikari Категория: Новини   
Прочетен: 1572 Коментари: 0 Гласове:
0



Серия от магнитни бури ще удари планетата идните дни. Силната слънчева активност е засечена от центъра за космическо време на американското метеорологично ведомство.

 

Само за април броят на магнитните бури е седем, като две от тях вече минаха на 2-ри и 4-и. Предстоящите се очакват на 8, 11, 14, 22 и 25 април. Силната слънчева активност ще донесе още поне 18 бури до края на годината. Според прогнозите останалите 13 ще бъдат през септември - октомври.

 

Част от предстоящите бури се очаква да са от най-високото пето ниво. От 2000 г. на Земята е имало 12 магнитни бури от него, които са били причина за срив в енергосистеми, прекъсване на радиовръзки и полярни сияния. Последната такава е била на 11 септември 2005 г. В последните години Слънцето се намираше във фаза на рекордно продължителна летаргия и сега активността му нараства.

 

Най-застрашени от магнитните бури са хората със заболявания на сърдечносъдовата система и хипертониците. Последиците могат да бъдат рязко понижаване или повишаване на кръвното налягане или сърдечни кризи. Според статистиката поне половината от инфарктите и инсултите стават точно в дни с повишена слънчева активност. Наблюдават се и проблеми като изпотяване, гадене и главоболие.  . Сняг през другата седмица Снеговалежите и студът се очаква да се завърнат от следващата седмица според метеоролозите. Най-силно застудяването ще се усети в югозападните райони на страната още днес и ще продължи поне до вторник. Снеговалежите се очаква да са най-силни през уикенда и началото на другата седмица. Температурите няма да слязат под -3 градуса. В другата част на страната пък ще има дъждове почти всеки ден от петък до края на другата седмица. По Черноморието и най-южните части на страната времето ще остане слънчево, а температурите ще задържат стойности около 18-20 градуса. . Габриела Данаилова



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830563
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565