Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2011 23:12 - Почистване и (на) вятър
Автор: elahikari Категория: Новини   
Прочетен: 374 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.04.2011 23:15


image През следващото денонощие вятърът ще отслабне, в Дунавската равнина и по Черноморието ще остане до умерен. През деня над Западна и Централна България ще е предимно слънчево. По–значителна облачност ще има над Източна, където на места е възможно слабо да превали. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 13 и 18°, минималните - между 3° и 8°. Много граждани използваха вчерашния ден, за да почистят. В кампанията се включи и премиерът Бойко Борисов. За жалост обаче на места събраните отпадъци бяха разпилени от вятъра. От Столичния инспекторат увериха, че извозването на боклуците ще продължи през нощта, а дори и днес. 41 000 души се включиха в пролетното почистване на София през вчерашния ден.

НИМХ: През следващото денонощие вятърът ще отслабне
През следващото денонощие вятърът ще отслабне, в Дунавската равнина и по Черноморието ще остане до умерен. Това съобщи за Агенция „Фокус” Анна Дякова, дежурен синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.
През нощта облачността ще е променлива. През деня над Западна и Централна България ще е предимно слънчево. По – значителна облачност ще има над Източна, където на места е възможно слабо да превали. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 13 и 18°, минималните - между 3° и 8°.
По Черноморието вятърът ще отслабне до умерен. Ще има променлива облачност и на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Максимални температури между 12° и 14°. По Черноморието вятърът ще отслабне до умерен. Ще има променлива облачност и на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Максимални температури между 12° и 14°.Температура на морската вода 7-8°, вълнение на морето 2-3 бала.
Над планините облачността ще е променлива. Вятърът ще отслабне, но по билата ще е все още силен. Максимална температура на 1200 м. около 4°, на 2000 м. около минус 3°.
Днес беше ветровито. Вятърът от северозапад беше силен, на места и бурен - с пориви до: 32м/с в Плевен, 28 в Оряхово, Кърджали,Ловеч, 25 в Силистра, 22 в Свищов и Пазарджик, 20 в Пловдив, Видин, Монтана, Кнежа, Велико Търново, Сливен, Добрич 18 в Разград. В София поривите на вятъра бяха до 18 м/с. Данните са до 18.00 часа.
Атмосферното налягане в утрешния ден ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.
В понеделник облачността ще е по-често значителна и на места ще превалява дъжд. Вятърът ще е слаб до умерен, северозападен. Минимални температури 2-7, максимални - 11-16°. Във вторник ще преобладава слънчево и почти тихо време. Минималните температури ще са между 0 и 5°, в североизточните райони и високите котловини малко под нулата и там ще се образува слаба слана. В сряда от северозапад ще се заоблачава и по-късно в северозападната част на страната ще завали. Температурите ще се повишат.

НКЖИ ще чисти 9 дни жп линии в района на кв. "Факултета"
Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) ще се включи в Кампанията за общонационално почистване на 11 април (понеделник), съобщиха от пресцентъра на компанията. Почистването ще започне в 09:30 часа в понеделник и ще продължи всеки работен ден до 20 април. Ще бъде почистена жп линия София-Перник, участъка на Захарна фабрика - Горна баня, който преминава през кв. Факултета, там където железният път е в изкоп. В сервитута на жп линията, местното население е създало за пореден път нерегламентирано сметище, което води до влошаване техническото състояние и ограничаване скоростта на влаковете до 25 км/ч., вместо възможните 90.
Приблизителния обем на отпадъците в зоната на изкопа този път е около 9000 м3, въпреки периодичното почистване на района. Почистването възлиза на около 25 000 лв., осигурени от НКЖИ, като Компанията ще осигури и специализирана жп механизация за процеса.
Голямо почистване на проблемния участък в квартала бе предприето през май 2007 г. Тогава бяха извозени около 5000 м3 отпадъци. Разноските бяха за сметка на НКЖИ на стойност около 50 000 лв.
За разрешаването на проблема тази година на 28 март, бе проведена работна среща между представители на Столична община, НКЖИ и Холдинг БДЖ, на която се взе решение за основното почистване, в условията на разработени и променени разписания на влаковете за времето от 11.04.2011 г. до 20.04.2011 г., в светлата част на денонощието.
НКЖИ ще предостави специализирани машини за обезопасяване на контактната мрежа по време на почистването и извозването на отпадъците до Сточна гара. Столична община се ангажира да осигури охрана по време на почистването, както и да предостави техника за извозването на отпадъците от Сточна гара до сметището.. Пътниците от отменените влакове ще бъдат отвозвани с автобуси.

32 метра в секунда достигна скоростта на вятъра в Плевен
В страната днес духаше силен, на места и бурен северозападен вятър - с пориви до: 32 м/с в Плевен, 28 м/с в Оряхово и Кърджали, 24 м/с в Ловеч, 22 м/с в Свищов и Пазарджик, 20 м/с в Пловдив, Видин, Монтана, Кнежа, Велико Търново, Сливен, 18 м/с в Разград и Добрич. Това съобщи за Агенция „Фокус” Анна Дякова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В София поривите на вятъра бяха до 15 м/с. Данните са до 15.00 часа.

Пристанище Варна е отворено за всички кораби
Пристанище Варна е отворено за всички кораби. Това съобщи за радио „Фокус”-Варна дежурният в координационния център на порта. Днес пристанището бе затворено за празни кораби заради силен вятър, който достигаше 6 м/сек. В момента скоростта на вятъра е 3 м/сек. от северозапад. Вълнението на морето в залива е 1 бал, в открито море достига 2-3 бала.
Десислава СТОЯНОВА

 
Три села в Смолянско са без ток заради аварии, предизвикани от силния вятър
Две села в община Чепеларе и едно село в община Девин са без електричество заради авария, причинена от силния вятър, съобщиха за радио „Фокус” – Смолян от електропреносното дружество. Без ток са чепеларските села Орехово и Малево, както и девинското село Чуреково, които се намират в подножието на връх Персенк. Населените места се снабдяват с електричество от съседната Пловдивска област, където още няколко села са без ток заради аварии, причинени от поривите на вятъра. Аварийни екипи работят за отстраняване на щетите.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ
Без ток заради силния вятър са Панагюрище и Стрелча
Силният вятър доведе до прекъсване на електроподаването за градовете Панагюрище и Стрелча в Пазарджишка област. Това съобщи за радио „Фокус”-Пазарджик дежурният в електроразпределителното дружество. В момента екипи на дружеството работят за отстраняване на авариите и възстановяване на електрозахранването. Вчера в резултат на силния вятър без ток остана отново част от Панагюрище и още пет села на територията на Пазарджишка област.
Ваня НИКОЛОВА

Два района в Пловдив и 14 села в областта са без ток заради силния вятър
Два района в Пловдив са без електрозахранване заради силния вятър. Това съобщиха за радио “Фокус”-Пловдив от енергоразпредлителното дружество. Ток няма в района около “Марица гардън” и квартал „Прослав”. В областта с прекъснато заради аварии електричество са три села в община Родопи - Лилково, Ситово и Златитрап, селата Кадиево и Йоаким Груево в района на Стамболийски, асеновградските села Боянци, Козаново, Избегли, Конуш, Патриарх Евтимово, Златовръх и Нови извор. Без ток са и две населени места в община Първомай и това се селата Дълбок извор и Поройна. Технически екипи работят по отстраняването на авариите.
Димитър ВЛАДИМИРОВ

14 метра в секунда достигна скоростта на вятъра в Пазарджик
Скоростта на вятъра в Пазарджик достигна 14 метра в секунда. Това съобщи за радио „Фокус”-Пазарджик дежурният в метеорологичната станция в село Ивайло. В сравнение със скоростта на вятъра вчера, която беше 18 метра в секунда, днес тя е малко по-ниска, но вятърът отново е силен и със северозападна посока. Температурата в Пазарджик е 22 градуса, времето е топло, с променлива облачност. Атмосферното налягане е 1004 hPA, а влажността на въздуха е 31%. Вероятността за валеж е малка, допълни дежурният в метеорологичната станция.
Ваня НИКОЛОВА

Над 30 случая на паднали дървета и предмети има от началото на деня в Пловдив
На повече от 30 случая за паднали дървета, клони, ламарини и други предмети от силния вятър са се отзовали от сутринта служителите на Областното управление “Пожарна безопасност и спасяване на населението” в Пловдив. Това съобщи за радио “Фокус” – Пловдив инспектор Георги Кунев от пожарната. Той призова всички, които имат възможност да приберат от тераси и открити площадки предметите, които има вероятност да бъдат съборени от силния вятър, да го направят. Пострадали от падащи предмети в Пловдив няма. По улиците масово падат клони, има много разпилени отпадъци от контейнерите за смет, найлонови торбички, а при поривите на вятъра има и краткотрайни пясъчни бури, заради натрупания прах по улиците. Спасителните екипи продължават да се отзовават на сигнали за затруднения вследствие на силните пориви на вятъра в различни райони в града.
От Районната координационна централа на Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив съобщиха, че за момента няма пациенти с травми, получени от счупени стъкла.
Димитър ВЛАДИМИРОВ

НИМХ промени на код „оранжев” силата на вятъра в областите Плевен, Велико Търново и Русе
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките промени на код „оранжев” силата на вятъра в областите Плевен, Велико Търново и Русе, съобщиха за Агенция „Фокус” от института. В трите области пулсациите на вятъра са над 25 метра в секунда. Оранжевият код е предпоследният по скалата за сила на вятъра, последният е червеният. В останалите области остава обявеният най-нисък код „жълт”.
Според данните за силата на вятъра от 12:00 часа, в Русе пулсациите на вятъра са достигнали до 40 метра в секунда, в Плевен е измерена сила на вятъра от 30 метра в секунда. 24 метра в секунда е бих вятърът в Оряхово и Ловеч. В Кърджали духа вятър до 18 метра в секунда, в Пловдив – 20 метра в секунда.
В планините вятърът е ураганен. На Черни връх и на връх Ботев духа вятър със сила над 40 метра в секунда и не може да бъде измерен над тази стойност. На връх Мургаш е 20 метра в секунда.
Галина ДИМОВА

До 10 метра в секунда се очаква да достигнат поривите на вятъра в Пловдив
6-7 метра в секунда достигнаха поривите на вятъра в Пловдив от началото на деня. Това съобщи за радио “Фокус”-Пловдив научен сътрудник Христо Червенков, ръководител на сектор “Прогнози” във филиала на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН) в Пловдив. Днес ще остане ветровито, като се очаква скоростта на вятъра да се увеличи максимум до 10 метра в секунда в района на Пловдив и Горнотракийската низина.
Димитър ВЛАДИМИРОВ

Силен вятър събори ламарини и пластмасови предмети в пловдивския кв. „Тракия”
В Пловдив в кв. „Тракия” духа много силен вятър на талази, разнася боклука навсякъде, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Съборени са ламарини и пластмасови предмети. Има паднали клони. Торбички и найлони летят до седмия етаж. Опитите за чистене пред блока се провалиха.

НИМХ: Остава в сила обявеният код „жълт” за цялата страна заради силния вятър
Остава в сила обявеният код „жълт” за цялата страна заради силния вятър. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Във всички 28 области от страната e обявен код „жълт”. Временно вятърът поотслабва, но се очаква отново да се усили след обяд. В отделни райони пулсациите на вятъра ще са дори по-силни от код „жълт”. Силен вятър духа в цяла Северна и Източна България, Кърджали, Сливен.

По 39 случая, причинени от вятъра, са работили екипи на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в София
По 39 случая от природен характер вследствие на силния вятър са работили екипи от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” през изминалото денонощие в София. Това съобщиха за Агенция „Фокус”от службата. Вчера обстановката в страната е била тежка заради силния вятър. Най-тежка е била ситуацията в София с 39 случая от природен характер в следствие на силния вятър. По 14 сигнала са работили екипи на службата в Ловеч и Плевен.
В момента обстановката в страната е спокойна. Няма нови сигнали, на които да са се отзовали екипи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

НИМХ: Ще продължи да духа умерен и силен вятър
Умерен и силен северозападен вятър ще продължи да духа днес. В Дунавската равнина и в Източна България пулсациите ще достигат 15-20 м/с, на места до 25 м/с. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Ще има променлива облачност, над Западна и Централна България намаляваща до незначителна. На отделни места в Източна България ще превали слаб дъжд. Максимални температури между 18 и 23°, в София около 18°.
По Черноморието ще духа умерен и силен северозападен вятър. Ще има променлива облачност. На отделни места ще превали слаб дъжд. Максимални температури между 18° и 20°.
В планините ще духа силен и бурен, по високите и открити части до ураганен, северозападен вятър. Ще има променлива облачност. Максимална температура на 1200 м. около 9, на 2000 м. около 2°.
Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще се понижава.

НИМХ: Във всички 28 области в страната е обявен код "жълт" заради силния вятър
В цялата страна вече е обявен код „жълт” заради силния вятър, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.
Във всички 28 области от страната за утрешния ден до 24.00 часа в сила е код „жълт". Последно в 20.00 часа областите и от Югозападна България са били добавени. Там вятърът в последните часове значително се е усилил.
Очакват се пулсации до 15-20, а на някои места и до 25 м/с, но в следобедните часове на утрешния ден вятърът ще отслабне. В страната никъде няма да бъде обявен код "оранжево", защото той предполага много по-силен вятър.

По над 80 сигнала за пожари, предизвикани от силния вятър, са работили групи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”
От 00.00 часа до момента екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 239 сигнала за аварии и инциденти в страната, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният оперативен от служба.
123 от сигналите са за избухнали пожари, а по 109 сигнала са били извършени други спасителни дейности. Над 80 от сигналите са за случаи, предизвикани от силния вятър. В момента екипите на службата работят по 36 сигнала. Вятърът е предизвикал и силен пожар в Севлиевско.
В повечето райони на страната е имало прекършени клони на дървета, паднали билбордове и облицовъчни плочки. Вятърът е причинил щети на покривните конструкции на къщи във Враца и Ловеч.
В село Мусачево, община Елин Пелин и в Димитровград е имало наличие на черен прах във въздуха, а в Димитровград това е било придружено и от пушек, идващ от утайниците за отпадни води край града. Това е създало допълнително напрежение на гражданите и на екипите на службата. Според направените замервания не е констатирано завишаване на вредни емисии в атмосферата.
Весела БАРЪМОВА

Веска Георгиева, Столичен инспекторат: Ще се работи цялата нощ и отпадъците ще бъдат извозени
От Столичния инспекторат увериха всички граждани, че отпадъците, които са събрали пред днешния ден, ще бъдат извозени. Пред Агенция „Фокус” директорът на инспектората Веска Георгиева обясни, че камионите за сметосъбиране ще извозват дори и през нощта, а дори и утре. Георгиева в момента се намира в „Младост 2”, заедно с управителя на фирмата за почистване, отговорна за района.
В квартала работят осем камиона, които събират събраните отпадъци. Ще се работи цялата нощ и отпадъците ще бъдат извозени, гарантира тя. „Нереално е да се счита, че за няколко часа би могло да се извози всичко, което днес е събрано като отпадъци. Хубаво е, че гражданите се активизираха, че изчистиха. До утре до към обяд в най-лошия случай ще се приберат всички отпадъци, ще се направи оборка, ще се измете”, заяви тя.
Камионите първо ще натоварят едрогабаритните отпадъци, а след това ще бъдат събрани и чувалите с боклуци. Веска Георгиева увери, че всички събрани отпадъци ще бъдат извозени.
Галина ДИМОВА
Продължава пролетното почистване в Стара Загора
Самосвалите на фирма „Нелсен Чистота” до 15,30 часа са направили 30 курса и за извозили 90 тона отпадъци – съобщи управителят на фирмата Стоян Димитров. Това съобщиха от Столична община. Работата на 240 служители и техниката продължава в този първи ден от „Голямото пролетно почистване” – кампания на Община Стара Загора.
Тракторите с ремаркета на „Нелсен Чистота” са направили 7 курса с общо 84 тона събран боклук, като 50 тона са само от кв. „Лозенец”. Извозени са и 13 контейнера тип „лодки”. В днешния ден и колите за разделно събиране на отпадъците са работили извънредно и са прибрали 1,5 тона хартия и 1,7 тона пластмаси. „Сметосъбирачните коли са осъществили 20 курса с общо 180 тона отпадъци. В районите, които миналата година чистихме, сметта е по-малко, но количествата са от квартали, които тази година усилено се включват в кампанията – „Три чучура”-юг и север, „Кольо Ганчев”, „Лозенец” и други”, обобщава Стоян Димитров.
И утре целият екип и техника на фирма „Нелсен Чистота” продължават своята работа. Усилено ще се извозва и в първите дни на идващата седмица, когато учениците от почти всички старозагорски училища ще се включат и ще продължат хубавата инициатива на Община Стара Загора.

Никой не извозва събраните отпадъци в "Младост 4" в София, твърдят жители на квартала
В столичния квартал „Младост 4” през целия ден не е минал нито един камион на сметопочистващата фирма „Заубермахер”, който да извози събраните при пролетното почистване отпадъци. Това каза за Агенция „Фокус” Иван Николов, домоуправител в блок от квартала. Той твърди, че се опитал да се свърже със Столична община, но никой не му е отговорил на обаждането.
По думите на домоуправителя гражданите са събрали над 500 чувала с отпадъци, клони и треви. Силният вятър обаче е обезсмислил усилията им, след като часове наред няма кой да извози събраното и боклукът вече е обратно в градинките между блоковете. Николов каза, че преди две години при същата акция са били осигурени сметоизвозващи камиони на място.

„Софийска вода” раздаде вода на стотици доброволци в Южния парк
„Софийска вода” раздаде вода на стотици доброволци в Южния парк, съобщиха от дружеството. С чаша вода бяха посрещнати стотици доброволци, излезли в съботния 9 април с ръкавици и чували в Южния парк в София и се включиха в отговорната гражданска инициатива за почистването на София, организирано от Столичната община.
В най-активния ден от пролетното обновяване на града повече от 50 доброволци – служители на „Софийска вода” взеха активно участие и събраха над сто чувала с отпадъци.
За извозването на събраните в столицата боклуци дружеството осигури още багер и самосвал.
С участието си служителите на „Софийска вода” напомниха за пореден път за отговорната работа на всички ни в името на „зеленото” бъдеще на града и показаха, че с общи усилия можем да превърнем София в чиста и модерна европейска столица.
Екипът на „Софийска вода”, който вече е част от голямото семейство на „Веолия вода”, работи ежедневно, за да осигури на клиентите си – всички софиянци - най-доброто европейско обслужване и едновременно с това, непрестанна грижа за опазването на околната среда и природните ресурси.

Жителите на Камен бряг почистиха своето село с магарешки каручки
Жителите на Камен бряг, община Каварна, почистиха своето село, извозвайки всички боклуци до сметището с магарешки каручки. Това съобщи кметът на селото Добринка Ялнъзова, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Варна. Днес от боклуци са почистени и сухи треви общите площи край основните пътища, а също параклисът и дворът му. Окосени са прораслите плевели и подрязани дръвчетата. Почистването на селото, разположено на платото край живописния Черноморски бряг, е започнало още вчера. Включили са се около 30 възрастни жители и няколко техни внучета, пристигнали специално за почистването.
Инициативата е подкрепена от сдружение „Еко Норд – Камен бряг”, осигурило ръкавици и чували. Уникалното като природа, история и култура място всяка година привлича множество туристи, любители на фотографията, гмуркането, изгревите и залезите, всеки ден неповторими и красиви, любителите на степната растителност и летуването на село. Неговата слава се носи по света и благодарение на певческата група за автентичен фолклор „Каменбряжките баби”, които представят народното ни изкуство в различни точки на Европа, винаги аплодирани и приемани с голям интерес.
Жулиета НИКОЛОВА

41 000 души се включиха в пролетното почистване на София през днешния ден
41 000 души се включиха в пролетното почистване на София през днешния ден, съобщиха от Столична община. Почистените зони в паркове, междублокови пространства, градинки, детски площадки са над 20 100 декара. До 16.00 часа извозеният едър габаритен отпадък на разтоварището във Враждебна е 2755 куб. м. Извозени са още 942 т. битови отпадъци. Почистени от граждани са 891 улици и са засадени 275 дървета.
В кампанията участваха през днешния ден над 80 организации и фирми със труд и техника. Бяха използвани общо 150 техника – камиони и машини за товарене.
Столична община благодари на всички столичани, фирми и организации, които се включиха в почистването на града.

Сметопочистваща фирма не извозва отпадъците, събрани днес в столичния кв. „Малинова долина”, твърдят граждани
Над 50 души са се включили в пролетното почистване на столичния квартал „Малинова долина”, но все още отговарящата за събирането на сметта от контейнерите фирма не е минала, за да извози отпадъците в тях. За това сигнализираха читатели на Агенция „Фокус” и жители на квартала. Организацията на почистването на кв. „Малинова долина” е започнала в 10.30 часа и над 50 жители на района са се включили в акцията, по призива на кмета на София Йорданка Фандъкова. Всички те съвестно са почистили боклука, а след това са го изхвърлили в прилежащите контейнери. До момента обаче – четири часа след края на почистването, обслужващата фирма за чистота „Заубермахер” не е изхвърлила съдържанието на контейнерите. Така навъртащите се бездомни кучета около тях и силният вятър разнасят обратно боклука. „Трудът на тези 50 души беше заличен”, твърдят читателите. Според тях в „Малинова долина” въобще не е бил изхвърлян боклук през днешния ден. Гражданите в част от жилищния комплекс са събрали отпадъците в пет-шест контейнера, а около тях има натрупани множество черни чували, купени специално за почистването днес. Хората посочват, че по време на миналогодишната акция два пъти в района е минал камион на почистващата фирма, а отделно е бил осигурен и камион, в който да бъдат хвърлени чувалите с отпадъци. В рамките на днешната акция, жителите на „Малинова долина” са почистили един от притоците на река Перловска и околоблоковите пространства.

Кметът на Община Стара Загора и депутати се включиха в кампанията „Голямото пролетно почистване”
Кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев и депутатите от Старозагорски избирателен район Нели Калнева и Недялко Недялков се включиха още в самото начало на днешния първи ден от Кампанията „Голямото пролетно почистване” на Община Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора. От 9,00 до 10,30 ч. в Станционната градина, където работиха те, заедно с общинска администрация, бяха събрани 60 чувала с отпадъци. До проф. Танчев бе и кметът на Млада Загора, ученикът от Търговска гимназия Денис Димитров.
В почистването се включиха и общо 40 затворници на по-лек режим – 20 от тях почистваха в района на Парк „Бедечка” и езерото „Загорка”. Там до обяд само бяха събрани 150 чувала с отпадъци. Другите 20 почистваха в района на Детска млечна кухня и Дом за деца в самото начало на кв. „Лозенец” и количеството събрана смет бе 120 чувала. С фадрома разчистваха сметище в самия ромски квартал жители на квартала, които бе организирал общинският съветник Васил Генчев. Другите обявени места там за почистване бяха около Ромския културен дом и 12 Основно училище.
В парк „Бранителите на Стара Загора” също се труди общинска администрация, там бяха събрани 50 чувала с отпадъци. Дори децата от Защитеното жилище в кв. „Железник” почистваха, поливаха и засаждаха днес край дома.
След почистването в Станционната градина заместник-кметът Белчо Белчев се включи в залесяването на „ЕVN горичка” – на територията на 30 дка опожарени през 2007 година в кв. „Дъбрава” колективът на електроразпределителното дружество залеси 5000 малки кипариси. Пътьом заместник-кметът поздрави граждани, които почистваха градинката, паркинги и пространства пред жилищните блокове на ул. „Берое”1 и 3.
За много висока активност и включване в кампанията информират от всички административни бюра на територията на града. В междублоковите пространства в кв. „Три чучура-юг” почистваха от младежката секция на ПП „Атака”, а младежите от ГЕРБ – събираха отрязаните вчера клони и храсти, почистваха и прекопаваха градинката до Магазин Кауфланд.
В красивия парк „Аязмото” се включиха от Туристическо дружество „Сърнена гора” – около Алековия кът и от Прабългарска школа за оцеляване „Багатур” – в района на Зоологическата градина. От местното дружество на Българския червен кръст почистваха в района на пътя за ресторант „Лешника”, където бяха събрани 50 чувала с отпадъци и напълнен един контейнер от 6 кубика. „Старозагорци са много активни в тази кампания, успях да се убедя лично от всички места в града, където преминах. Силно съм впечатлен от ентусиазма и отговорността им. От нас всички зависи дали ще живеем в чист и приветлив град и е много важно да сме така отговорни и съвестни, да пазим чиста Стара Загора всеки ден. Искрено благодаря на всички, които се включиха днес и каня тези, които ще не са се включили, да използват утрешния ден за полезен за обществото труд” - каза кметът проф.Светлин Танчев.
Утре (10 април) Младежки общински съвет ще почиства в района около Стадион „Берое”, а ВМРО ще засаждат дървета в Парк „


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832356
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565