Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 04:32 - Радиоактивни вода и мляко в Румъния
Автор: elahikari Категория: Новини   
Прочетен: 359 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.04.2011 04:40


Ядрени експерти намериха следи от опасен йод Япония иска рестарт на стара АЕЦ image Близки на загиналите при земетресението и последвалото го цунами се поклониха пред гробовете им. Специалисти от румънския Институт по ядрена физика са открили следи от радиоактивен йод в дъждовна вода и в овче мляко в Южна Румъния. Правителството веднага свика спешна среща заради тревожните резултати на учените.

 

По първоначални данни радиоактивният йод е дошъл от японската атомна електроцентрала "Фукушима 1". Според експерти от Института за ядрена физика следи от радиоактивен йод се откриват навсякъде в Румъния и вероятно навсякъде по света. От своя страна, от министерството на земеделието заявиха, че ще се направят

 

повторни изследвания

 

защото е възможно откритият йод да не е радиоактивен.

 

Румънските медии обаче не се отдават на паника. Те цитират мнения на граждани, които коментират, че Япония е доста далече и не трябва гражданите да се притесняват.

 

Радиационният фон в Сърбия е в границите на нормалното, заявиха отговорните институции в страната, след като получиха стотици обаждания от граждани, които питат дали храната от внос е безопасна и могат ли да ядат листни зеленчуци, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

 

Решението на японските власти да вдигнат нивото на ядрената авария в АЕЦ "Фукушима 1" до максималната 7 степен не означава, че бедствието в тази централа е сравнимо с това в Чернобил, съобщиха от Международната агенция за атомна енергия. Количеството радиация, изпуснато в Чернобил през 1986 г., е било значително по-голямо. Естеството на двата инцидента е коренно различно, защото в Чернобил взривът е станал, докато реакторът е работел, докато в АЕЦ "Фукушима 1" реакторът беше спрян.

 

Съдържанието на радиоактивен йод-131 в океана на 15 км от АЕЦ "Фукушима 1" превиши 23 пъти допустимите норми. Въпреки това равнището на радиация не е опасно за здравето. По данни на компанията оператор ТЕПКО миналия четвъртък концентрацията на изотопи на йод-131 в същия радиус е превишавала нормата само 5,8 пъти.

 

Тенденцията за нарастване, според експерти, вероятно е свързана с изхвърлянето в океана на 11,5 хиляди тона нискорадиоактивна вода от резервоарите на АЕЦ.

 

Същевременно от ТЕПКО поискаха повторен пуск на атомен реактор, който бе изведен от експлоатация след земетресение през 2007 г.

 

Това съобщи шефът на компанията Масатака Шимизу. Става дума за трети реактор на АЕЦ "Кашивазаки Карива" в Ниигата.


Тагове:   еко чук,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1833201
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565