Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 02:47 - САЩ призоваха Кот д’Ивоар да водят прозрачно дело срещу Лоран Гбагбо
Автор: elahikari Категория: Новини   
Прочетен: 582 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 14.04.2011 02:47


Вашингтон. САЩ призоваха в четвъртък Кот д’Ивоар да използва „прозрачни и законни механизми” за търсене на отговорност от сваления лидер на страната Лоран Гбагбо, обвинен в нарушаване на човешките права и нарушение на човешките права, предаде АФП.
„Призоваваме за използването на прозрачни и законни механизми” при процеса срещу Гбагбо, заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонер.


Тагове:   Кот дИвоар,


Гласувай:
0



1. elahikari - Барак Обама е провел телефонен разговор с Аласан Уатара
14.04.2011 02:49
Вашингтон. Президентът на САЩ, Барак Обама, е провел телефонен разговор с Аласан Уатара, за да го поздрави за поемането на функциите на „демократично избран президент на Кот д’Ивоар”, предаде АФП, позовавайки се на изявление от Белия дом.
Обама е приветствал победата на Уатара, който може да встъпи в длъжност, след като в понеделник поддръжниците му заловиха досегашния президент Лоран Гбагбо, който не признаваше победата на Уатара на последните избори.
По време на разговора Обама и Уатара са изразили съгласие по въпроса за необходимостта от разследване на всички „жестокости”, извършени през последните месеци в страната.
В тази връзка двамата държавни глави са се ангажирали да подкрепят разследващата комисия на ООН и международния наказателен трибунал, която ще разследва актовете на насилие.

цитирай
2. elahikari - Лоран Гбагбо е под домашен арест
14.04.2011 02:50
Абиджан. Бившият президент на Кот д’Ивоар, Лоран Гбагбо, който беше арестуван в понеделник, е поставен под домашен арест, предаде АФП, позовавайки се на изявление от лагера на признатия от международната общност държавен глава Аласан Уатара.
В очакване да започне разследване, Гбагбо и някои негови приближени са поставени под наблюдение. Не се споменава къде е държан бившият президент, нито кои хора от неговия кръг са обект на мярката.
цитирай
3. elahikari - Износът на какао от Кот д’Ивоар ще бъде възобновен незабавно, обеща Аласан Уатара
14.04.2011 02:50
Абиджан. Износът на какао от световният производител номер едно Кот д’Ивоар ще бъде възобновен незабавно, след като експортът беше замразен от санкциите, наложени на сваления лидер Лоран Гбагбо, обяви наследникът на Гбагбо на президентския пост, Аласан Уатара, предаде АФП.
В отговор на въпрос кога ще бъде подновен жизненоважният износ, Уатара заяви „веднага”.
„Подписах декрета вчера (вторник), пристанището в Абиджан е под наш контрол. Назначих временен управител на пристанището, така че всичко е готово да започне изнасянето на какаото”, заяви Уатара.
Около 400 000 тона какао са се натрупали в складовете в Абиджан и югозападното пристанище Сан Педро по време на продължилата четири месеца криза, поставила Уатара и Гбагбо един срещу друг, след като вторият отказа да се признае за победен на президентските избори през ноември 2010 г.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831725
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565