Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2011 06:48 - Вярата събра хиляди в Бачковския манастир
Автор: elahikari Категория: Новини   
Прочетен: 400 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.04.2011 06:49


Чудотворна икона цери болни и бездетни Обителта издава книга за знаменията на Божията майка image
image Точно в 8,30 часа чудотворната икона на Света Богородица бе изнесена от манастира за литийно шествие до местността Клувията. Хиляди вярващи се стекоха и вчера в Бачковския манастир, където по стара традиция на втория ден от Великден се изнася чудотворната икона на Света Богородица. Това е единственият ден през годината, в който иконата напуска обителта. Миряни от цялата страна палят свещичка пред лика на Божията майка и се докосват до светия образ с молитви за здраве и благоденствие. Мнозина остават да преспят в манастирските килии или в някои от малките хотели край село Бачково. Останалите се стичат от цялата страна още в ранни зори към църквата, където вдясно от входа стои иконата.

 

Тя се изнася от храма с литийно шествие, което е най-старото у нас. Помни се, че се прави от най-малко 350 години. След хоругвите начело вървят игуменът на Бачковския манастир - епископ Борис, и монасите от обителта. Обкичената с венец от цветя икона се поставя на специална носилка, която мъже се редуват да носят цели 6 километра до труднодостъпната местност Клувията. Там епископ Борис отслужва литургия, след което миряните похапват от манастирския курбан, сготвен на място от две готвачки.

 

Смята се, че светият апостол и евангелист Лука е изрисувал образа на Света Богородица. Легендата гласи, че това е една от 20-те икони, за които е позирала самата Дева Мария. Именно заради това миряните вярват безрезервно в чудодейната сила на иконата, както и че по време на големи християнски празници силите й се удвояват.

 

„Само това, че вървя след нея, ми е достатъчно. Съпругът ми Вълко вече 11 години носи иконата и вярва в Божията благословия. Идваме тук с надеждата за добро и за изцеление. Като гледам как възрастни жени с бастуни вървят догоре без умора, то вярвам, че иконата има чудодейни сили”, разказва Нели Вълкова от Пловдив. Вчера отново тя бе довела и дъщеря си в обителта, за да се помоли в семейството й да има здраве. Преди 6 години лекарите й открили рак, 3 години по-късно същата диагноза поставили и на съпруга й. „Вярвам, че и с помощта на докторите, но и със силата на нашата вяра, сме добре”, казва жената.

 

Разказите за чудодейните изцелявания

 

са безбройни. Бачковският манастир дори се кани да събере историите на хората в специална книга за чудесата на иконата. Преди години в обителта дошла онкоболна жена. Можела да се спаси само с операция. Решила преди това да отиде в манастира и да се помоли на Света Богородица. След дни лекарите я прегледали и й казали – „Ти за какво си дошла, напълно си здрава”. Историята разказва баба Люба, която от 30 години свива венеца на иконата за литийното шествие и чисти местността Клувията. Подобен е разказът на Елена Дамянова от Пазарджик. „Преди 11 години дъщеря ми изгоря при пожар. Взеха я в КАРИТ и не даваха големи надежди за живота й. Детето ми беше едва на 16 години. Дотогава бях атеист, не вярвах в Бога. Дойдох от отчаяние да се помоля на Света Богородица и детето ми оздравя”, обяснява жената. Момичето й има вече три висши образования и дарило Елена с внуче. Веска Николова от Павел баня идва за втора година в Бачковския манастир. „За здраве се моля. Само за здраве”, казва тя. „Стават чудеса и вярвам в тях.

 

Детето ми оцеля при тежка катастрофа

 

Блъсна го пиян шофьор преди години. Дойдох при Света Богородица и й се молих да запази живота на момчето ми. Това стана и оттогава на Великден винаги идваме на шествието”, разказва през сълзи и мъж от ямболско село.

 

Света Богородица чува молбите за рожба и на бездетни, твърдят в манастирската обител. Хората там си припомнят случай с жена, която опитала какво ли не, за да забременее. Подлагала се на всякакви модерни процедури, включително пробвала и ин витро, но не успявала да има дете. Жената се отчаяла, защото изчерпала всички познати методи. Една година тя отишла до манастира на втория ден от Великден и се помолила на Света Богородица да я дари с бебе. На следващата година от отчаянието нямало и помен. Жената вече била майка и дори занесла в обителта пеленачето, за да се похвали с чудодейното си изцеление. . Манастирът прочут с джинджифиловата ракийка „Искате ли да ви почерпим? Много блага ракийка правим. И вино си произвеждаме”, шушне леля Анета. Тя и помощничката й Шинка трябва да сготвят обяда на гостите, дошли в манастира на втория ден от Великден. Докато реже порцията прясно месо, леля Анета увлекателно разказва. Ракията всъщност е джинджифилова и рецептата й се пази в строга тайна. Бутилките обаче имат етикети, на които пише „Монашеско шушукане”, се усмихва готвачката и не пропуска да похвали за грижите към манастира игумена дядо Борис. „И тази година боядисахме към 2000 яйца – в червено, зелено, жълто, синьо. Дядо игумен всяка година ги раздава на деца от домовете за сираци. И козунаци им дарява”, казва жената. После допълва, че манастирът си има собствени 20 декара лозя, от които си прави прочутата блага ракия. Тя обаче не била за продан, а само за манастирските люде и за гостите им по празници. . Скрили иконата „Св. Богородица” в Клувията, за да я спасят През 1595 г. монасите спасили иконата от унищожение, като я скрили в пещерата в местността Клувията. Иконата останала в пещерата 9 години, когато я открили две овчарчета. Тогава била извадена от скривалището и отнесена отново в манастира. Друга легенда обаче гласи, че иконата „прелетяла” от грузински манастир. На мястото, където се „приземила”, бликнал извор с лековита вода. Две пастирчета открили чудотворната икона. Децата съобщили в манастира, а монасите я пренесли с литийно шествие. Поставили я на иконостаса, но на сутринта мястото й било празно. Иконата се върнала в Клувията. Монасите отново я пренесли до иконостаса в манастирската черква. През следващите дни и нощи обаче чудното „бягство” се повторило, разказва легендата. Един от монасите сънувал Божията майка, която му казала, че ще остане в манастира, ако на Великден я отнасят до местността Клувията. Така се родила легендата, а литийното шествие на втория ден от Великден от години се изпълнява по един и същи начин. Света Богородица пожелала да остане в обителта само ако й бъде отредено специално място вдясно от входа, за да „вижда” кой с какво сърце влиза в Божия дом. . Ели Крумова



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831842
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565