Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2011 08:38 - 67 762 ученици отиват на матура
Автор: elahikari Категория: Новини   
Прочетен: 283 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.04.2011 08:51


ОТЛИВ ОТ ИЗПИТА ПО ГЕОГРАФИЯ   image Матурата по география носи най-много двойки на държавния изпит от 3 години насам. 67 762 ученици са подали заявления за явяване на матурата по български език и литература на 17 май. Това сочи статистиката на просветното министерство.

 

Изпитът по български език и литература е на 17 май. На 19 май са матурите по втория предмет по избор на учениците, а държавните зрелостни изпити по желание на учениците ще се състоят от 20 до 29 май.

 

Най-предпочитаният предмет

 

и през тази учебна година е географията и икономиката, съобщи Евгения Костадинова ­ директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание", цитирана от БТА. За пръв път МОМН регистрира отлив в броя на кандидатите за изпит по география. По традиция предметът привлича най-много кандидати, но крайните резултати са трагични. Костадинова подчерта, че под 25 000 души са избрали теста по география, което е с 8000 по-малко в сравнение с миналата година.

 

За явяване на втори държавен зрелостен изпит са подали заявления 71 771 дванадесетокласници, а за явяване на трети ­ едва 772, каза експертът.

 

39 университета са решили да признаят държавния изпит вместо кандидат-студентски. Едва в 7 вуза оценката от матурата все още не важи.

 

Просветното министерство предвижда

 

затегнати правила за провеждане на зрелостните изпити

 

Последният въпрос по български език и литература ще се тегли измежду 30 възможни теми. Тестовите въпроси пък ще се генерират, когато вече абитуриентите са заели местата си на чиновете. Така отпадат всякакви възможности за предварително изтичане на информация преди важния за всички ученици ден. Зрелостниците отново ще избират дали да създадат аргументативен текст под формата на есе, или на интерпретативно съчинение върху откъс от изучавана литературна творба.

 

Без промяна остава самото съдържание на материалите за матурата и външното оценяване за 7 клас, подчерта Евгения Костадинова. Единствено на миниматурата за четвъртокласниците се предвижда леко усложняване на тестовете по български език. Там една от задачите ще бъде със свободен отговор вместо избираем. . Нашите гимназисти най-добри по немски език Българските гимназисти са на първо място по владеене на немски език. Отличното представяне е на тазгодишните престижни немски езикови дипломи DSD. Престижната диплома се получава след тригодишно обучение в класовете 10 до 12 в определени езикови гимназии.

 

„С върховни постижения в писмената комуникация (SK) за ниво С1 българските участници оставиха страните от Централна и Източна Европа далеч назад в класацията”, съобщиха от Посолството на Германия в София. Над 70% от изпитваните постигнаха най-високото нивото в писмената част.

 

България е водеща и по броя на получените дипломи. Почти 87% от всички изпитвани (782 от 903) получиха Немска езикова диплома II и така директно получават достъп до немски университети. . Първи звънец на 1 септември пести 20 млн. лв Училищата биха спестили между 15 и 20 млн. лева от делегираните си бюджети, ако учебната година започва на 1 септември. Това прогнозира председателят на сдружението "Професионален форум за образованието" Юрий Анджекарски вчера. Той обясни, че една отоплителна седмица за всички около 3000 училища в страната струва между 4 и 5 млн. лева. “Тези 15-20 милиона лева биха се спестили, ако учебната година започва на 1 септември и се оптимизира графикът на ваканциите ­ да има и кратка ваканция през ноември“, посочи Анджекарски.

 

От сдружението припомниха, че са изпратили до Министерството на образованието, младежта и науката предложение за нов модел на ритмично редуване на периоди на учене и почивка през учебната година. Министерството все още умува с работни групи кога да започва учебната година, но стартът на учебната 2011/2012 година остава на 15-и септември. Министърът на образованието Сергей Игнатов отнесе мъмрене от премиера Бойко Борисов заради това, че във вестниците се появяват различни заглавия за началото на учебната година, което обърквало родителите.

 

“Европейска традиция е да се започва училище на 1 септември и само във Франция началото на учебната година е на 7 септември.” , коментира Анджекарски.


Алексей Димитров

Предстартова училищна треска   image
Монитор Вече триста семейства водят битка за място на първокласник в престижни столични училища. Грамотността на българските ученици пада с всяка изминала година. Доказателство са международните проучвания на качеството на образованието като PISA. На 16 години децата не могат да се ориентират в таблици, схеми, не знаят как да четат договор за работа.

 

В същото време родителите треперят и въздишат до трето класиране дали отрочето им ще влезе в най-престижното училище. Отпадането на седмокласник от лигата на елитните софийски гимназии е родова драма.

 

Преди да намерим решение на този проблем в българската образователна система, на хоризонта се задава ново главоболие – триста семейства водят битка за място на първокласник в набедено за престижно столично училище.

 

Възелът на болната амбиция се завързва още по-здраво с наближаването на поколението на децата от началото на 21 век, когато в България най-после започнаха да се раждат повече деца след тежките кризи на 90-те. За щастие все повече деца ще се борят за място във водещите школа, все повече млади родители ще треперят. Остава ни заедно да се надяваме, че поколението на 21 век само ще реши болния въпрос за грамотността и многобройните випуски от първокласници ще донесат повече поводи за гордост на образователната ни система. .



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831733
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565