Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2011 07:45 - За пореден път българите ще могат да се включат в Нощта на музеите.
Автор: elahikari Категория: Новини   
Прочетен: 443 Коментари: 0 Гласове:
0



47 страни не спят в Нощта на музеите София стартира с изложба в галерия „Средец”       image   С живописна изложба на художника Свилен Блажев София дава старта на международната инициатива Нощта на музеите. На 5 май в 18,00 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата тя ще бъде открита. С тази експозиция престижната галерия ще се включи и в тазгодишната Нощ на музеите, която ще бъде отбелязана на 14 май, събота. Тогава и галерия „Средец” ще работи с удължено работно време - до 21,30 ч.

 

Свилен Блажев е роден през 1953 г. в Кюстендил. През 1980 г. завършва Националната художествена академия, специалност стенопис. Участвал е в множество самостоятелни и групови изложби в Англия, Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Япония и др.

 

В Нощта на музеите всяка година отварят врати музеи от над 47 държави. Инициативата

 

идва от Франция

 

и е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Към нея традиционно се присъединяват и много от българските музеи и галерии, които работят с удължено работно време за посетителите си. Пълната програма за Нощта на музеите – 2011 ще бъде обявена от Френския културен институт в София.

 

Нощта на музеите тази година се провежда в навечерието на 18 май, когато пък се отбелязва Международният ден на музейното дело. Той се чества от 1978 г. по решение на Международния съвет на музеите, а инициатор е Москва през 1977 г. .


Тагове:   европеистика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819709
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565