Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 03:40 - Tакса „класиране” преди изпитите
Автор: elahikari Категория: Новини   
Прочетен: 422 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.06.2011 05:25


  Алма матер пълни изтънелия бюджет По 36 лв. броят всички студенти само за оформяне на документи image Много главоболия се очертават за кандидат-студентите през настоящата кампания.
По 36 лева задължително трябва да плати всеки кандидат-студент за участие в класиране за Софийския университет „Св. Климент Охридски”, макар и повечето кандидати все още да не са се явили на изпит. Това гласи правилото на Алма матер за привличане на повече приходи от кандидат-студенти през настоящата кампания. По 6 лева вървят само формулярите, а 30 лева струва луксът да участваш в класирането на университета преди още изпитите да са приключили.

 

На практика дори и студентът да изкара двойка на предстоящия изпит

 

по литература на 12 юли, платената сума за класиране остава в касата на университета. Защото изрично в правилата за класиране е записано, че „внесена такса за участие в класирането не се възстановява”.

 

Миналата година само на изпита по български език и литература се явиха около 2000 кандидат-студенти. По стара традиция половината изкарват двойки. Така само с един елегантен трик ръководството на

 

университета си осигурява близо 36 000 лв.

 

от отпадналите мераклии за висше в областта на хуманитарните науки. Сумата автоматично се удвоява заради същата тенденция на изпитите по история. Най-големият поток от желаещи е за специалност право, където се кандидатства именно с литература и история. Първият изпит ще се проведе на 12 юли, а темите по история са насрочени за 14 юли.

 

Освен повече пари от такси тази година Софийският университет си осигурява бърз достъп до данните от дипломите

 

на кандидат-студентите. От понеделник администрацията събира ксерокопия от дипломите подред. Всеки кандидат-студент е длъжен да представи оригинал и копие за сверка, макар да не знае каква оценка ще изкара или към кой университет ще се насочи. След това студентът си прибира оригиналната диплома и оставя в Алма матер само копието. С „превантивната мярка” на практика чиновниците ще могат бързо да вържат кандидат-студентите, когато дойде време за първото класиране през август. Дори и с потвърждение за записване от разстояние онлайн администрацията вече ще разполага с всички данни на своя бъдещ кадър. След това ще остане само кандидат-студентът да остави оригиналната тапия в администрацията на факултета си. По този начин ще изпреварят администрацията на евентуалните университети конкуренти, в които кандидатите тепърва предстои да преминават през тежката процедура по класиране.   Какви документи се подават за класиране от 27 юни до 8 юли Документи по образец с варианти за класиране със или без матура

 

Оригинал и копие от дипломата за завършено средно образование

 

Онлайн кандидатите представят оригиналната диплома от 1до 14 юли

 

Завършилите небългарски училища представят легализирана от МОМН диплома

 

Квитанция за платена такса за участие в кандидатстудентския конкурс   Кандидатите: Няма какво да направим, ще плащаме   image Някои младежи приемат административните неуредици на шега. „Няма какво да направим, ще плащаме. Все пак живеем в страната на неограничените възможности”, пошегува се кандидат-студентът Васил Петков, който чакаше на опашката за подаване на документи за класиране с приготвени 36 лева в джоба вчера. Въпреки високите такси за обслужване в документите били допуснати някои административни неуредици. Васил разказа, че с неговите приятели се чудели какво да попълнят в полето „входящ номер”. Загадката била дали да попълнят входящия номер от предварителната изпитна сесия, номера от предстоящите изпити в края на юли или някаква отделна цифра от бъдещото първо класиране. Никой от чакащите на опашката не беше разгадал загадката до вчера на обед. Оказа се обаче, че каквото и да напишеш в полето, не е фатално.

 

Обърках се, написах грешен входящ номер и го оправиха веднага с коректор, успокои се Александър Тасев след половин час лутане в тазгодишните правила за кандидатстване в Софийския.

 

Студентките Ивона, Виктория и Михаела пък недоумяваха как така висшето училище събира пари дори и да кандидатстваш с оценка от матурата. Техен съученик броил близо 90 лева, за да се яви в класирането с държавен изпит по математика, английски и редовния изпит на СУ за чужд език. След всички дадени пари за кандидатстване на изпитите било много трудно за бъдещите студенти да се разделят и с още 36 лева за административни разходи.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830895
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565