Постинг
27.02.2012 01:49 -
Тараторът минава под закрилата на ЮНЕСКО - БГ храните може да станат световно културно наследство
Зарибяваме парижани с конфитюр от рози
Българският таратор вече е получил признание от френския министър на културата. Тараторът, баницата и шопската салата може да станат част от световното културно наследство и да бъдат под закрилата на ЮНЕСКО. Освен за българските кулинарни продукти това се отнася и за народното ни творчество, песни, танци и занаяти. Това съобщи вчера Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието и храните, по време на международното аграрно изложение в Париж. Франция вече го е направила, като е вкарала своята кулинария под закрилата на ЮНЕСКО. Наскоро френският министър на културата Митеран Фредерик, като го попитали кое му е любимото ястие, отговорил - „българското кисело мляко с краставици или както се нарича в България - таратор”.
Българският таратор вече е получил признание от френския министър на културата. Тараторът, баницата и шопската салата може да станат част от световното културно наследство и да бъдат под закрилата на ЮНЕСКО. Освен за българските кулинарни продукти това се отнася и за народното ни творчество, песни, танци и занаяти. Това съобщи вчера Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието и храните, по време на международното аграрно изложение в Париж. Франция вече го е направила, като е вкарала своята кулинария под закрилата на ЮНЕСКО. Наскоро френският министър на културата Митеран Фредерик, като го попитали кое му е любимото ястие, отговорил - „българското кисело мляко с краставици или както се нарича в България - таратор”.
В същото време
в Париж няма български продукти в хранителните вериги
съобщи посланикът на България във Франция Марин Райков по време на международния земеделски салон. Българските производители трябва да поддържат качество и количество, уточни той. Страната ни трябва да рекламира продуктите си и да има ясна визия за хранителновкусовата си промишленост.
На 100 кв.м е разположен българският щанд на 49-ото международно изложение „Salon International de L’agriculture 2012” в Париж. Аграрното министерство и служба "Земеделие и храни" към посолството ни в Париж са организатори на българското представяне. Втори март е определен за ден на България в програмата на салона, всички гости на нашия щанд в този ден ще бъдат закичени с мартенички, които също заслужават своето място сред световното културно наследство. Страната ни се представя с пчелни продукти. На изисканите парижани
България предлага също така качествени вина
традиционни български млечни продукти и козметика, направена с натурални съставки – розова вода, кисело мляко и др. Уникалният конфитюр от рози и лютеницата също са представени на нашия щанд. Страната ни рекламира също така минералните извори и лечебните свойства на българската вода, като представя вода „Девин”.
Salon International de L’agriculture е едно от най-атрактивните събития във френската столица, което се посещава не само от парижани и гости на френската столица, но и от специалистите в аграрния сектор и хранителната индустрия.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене