Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2012 01:49 - Тараторът минава под закрилата на ЮНЕСКО - БГ храните може да станат световно културно наследство
Автор: elahikari Категория: Новини   
Прочетен: 1617 Коментари: 0 Гласове:
3



Зарибяваме парижани с конфитюр от рози

image
 
Българският таратор вече е получил признание от френския министър на културата.
  Тараторът, баницата и шопската салата може да станат част от световното културно наследство и да бъдат под закрилата на ЮНЕСКО. Освен за българските кулинарни продукти това се отнася и за народното ни творчество, песни, танци и занаяти. Това съобщи вчера Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието и храните, по време на международното аграрно изложение в Париж. Франция вече го е направила, като е вкарала своята кулинария под закрилата на ЮНЕСКО. Наскоро френският министър на културата Митеран Фредерик, като го попитали кое му е любимото ястие, отговорил - „българското кисело мляко с краставици или както се нарича в България  - таратор”.

 

В същото време

 

в Париж няма български продукти в хранителните вериги

 

съобщи посланикът на България във Франция Марин Райков по време на международния земеделски салон. Българските производители трябва да поддържат качество и количество, уточни той. Страната ни трябва да рекламира продуктите си и да има ясна визия за хранителновкусовата си промишленост.

 

На 100 кв.м е разположен българският щанд на 49-ото международно изложение „Salon International de L’agriculture 2012” в Париж. Аграрното министерство и служба "Земеделие и храни" към посолството ни в Париж са организатори на българското представяне. Втори март е определен за ден на България в програмата на салона, всички гости на нашия щанд в този ден ще бъдат закичени с мартенички, които също заслужават своето място сред световното културно наследство. Страната ни се представя с пчелни продукти. На изисканите парижани

 

България предлага също така качествени вина

 

традиционни български млечни продукти и козметика, направена с натурални съставки – розова вода, кисело мляко и др. Уникалният конфитюр от рози и лютеницата също са представени на нашия щанд. Страната ни рекламира също така минералните извори и лечебните свойства на българската вода, като представя вода „Девин”.

 

Salon International de L’agriculture е едно от най-атрактивните събития във френската столица, което се посещава не само от парижани и гости на френската столица, но и от специалистите в аграрния сектор и хранителната индустрия.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832287
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565