Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2012 11:06 - Евакуираха хора от пожар, запален от момче. Гори резерват
Автор: elahikari Категория: Новини   
Прочетен: 1282 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.08.2012 11:07


Ситуацията се е усложнила заради вятъра и труднодостъпния терен
Пожар край крумовградското село Златолист предизвика евакуация. Огънят засегна и необитаеми постройки. Гори и резерватът "Соколна". Все още не е изгасен пожарът в община Белица.
Пожарът в землището на Златолист изгори около 1000 декара сухи треви и храсти, както и покривите на шест необитаеми постройки, пчелни кошери и палатки с тютюн. Няма пострадали хора.

Със заповед на заместник-кмета на Крумовград бе обявявено бедствено положение и евакуация на част от хората от махала от селото, съобщи БТА. Тя е с население около 30 човека. Изведени са били възрастни и трудно подвижни хора, отведени са и домашните животни.

Само от две от обитаемите къщи се е наложило да бъдат изведени хората. Тази част от селото, в която къщите са обитаеми, не е засегната от пожара, каза в четвъртък сутринта Иванка Таушанова, областен управител на Стара Загора. Пожарът вече е овладян.

Пожарът е възникнал в сряда следобед в Златолист, което се състои от три махали, разпръснати на различни височини. Пламъкът се е появил в едната махала и заради силния вятър е преминал много бързо през всички махали. Засегнати от пожара са и 6 плевни.

За причиняване на пожар в РПУ- Крумовград е задържан 19-годишният А.В. По първоначални данни той изхвърлил незагасена цигара, в резултат на което е възникнал пожарът.
След като приключи работата на пожарникарите, ще бъде извършен оглед от дежурна оперативна група от полицейското управление.

Днес два хеликоптера ще се включат в гасенето на пожара в Резерват “Соколна“, близо до района на хижа “Соколница“, съобщи по БНР инспектор Георги Иванов от Областната служба за пожарна и аварийна безопасност и защита на населението в Стара Загора. Той посочи, че западната част на пожара е навлязла в много дълбоко дере, което е абсолютно недостъпно.
Горят сухи треви, храсти и местата до букова гора.

Пожарът е обхванал около 400-500 декара, но поради недостъпността на мястото не може да се използва техника. Огънят гори на около 1400-1500 метра надморска височина. До него се ходи 2-3 часа по тесни пътечки.
Няма никаква опасност за населени места, увери Иванов. Той посочи обаче, че проблем създава вятърът, който постоянно сменя посоката си. Днес в гасенето на пожара ще участват около 100 души.

Във вторник вечерта и сряда през деня общо над 400 души се включиха в гасенето на
пожара в община Белица, обхванал над 1000 декара гора. Напредването на огъня е спряно, но все още има опасност за хората в три села.

Над 300 пожара горяха в страната за последните два дни.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819774
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565