Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2011 09:35 - АЕЦ, КОЯТО ПРОИЗВЕЖДА ЕНЕРГИЯ ОТ СЛЪНЦЕТО
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1532 Коментари: 0 Гласове:
0



 
Австрийската “атомна” туристическа атракция Централата в Цвентендорф - индустриална руина, превърната в алтернатива
    Западноевропейската цивилизация има навика и дори традицията да не разрушава нищо, което от една страна има не само определена, но и потенциална културна и обществена стойност, и от друга - владее изкуството на превръщането на всеки на пръв поглед напълно ненужен обект в продукт, носещ печалба.

 

Примерите за този подход са многобройни, особено в индустриалните области като Рурската, където вече от години съоръженията, свързани с отдавна

 

отминалия бум на развитието на промишлеността

 

в Европа са или обречени на разруха, или трябва да намерят ново оправдание за съществуването си.

 

Подобен, но и доста по-забележителен пример има в Австрия на брега на Дунав, недалеч от Виена. Подобен, защото става дума за нефункционираща атомна електроцентрала, и забележителен, защото въпросната АЕЦ в Цвентендорф, която е и единствената в страната, е построена и по волята на австрийския народ никога не е започнала да работи, като по този начин се е превърнала в най-голямата индустриална руина в Австрия. Атомната централа

 

никога не е използвала и един грам уран

 

а в момента, особено след аварията на японската “Фукушима-Даичи”, се радва на невиждан интерес от страна на туристите - близо 5000 души вече са обходили безлюдните коридори и сервизни помещения на сградата, откакто е превърната в туристически обект в средата на 2010 г.

 

Строежът на 723-мегаватовата АЕЦ “Цвентендорф” започва на 4 април 1972 г. и инвестициите по нея възлизат на 5,2 милиарда шилинга (377,9 милиона евро). Единственият реактор е дело на германския концерн Siemens.

 

След края на строежа на централата обаче на 5 ноември 1978 г. с

 

крехко мнозинство от 50,47%

 

на проведения по случая референдум народът решава Австрия да се откаже от атомната енергетика. Резултатите от референдума, които са съвсем в разрез с интересите на политическия елит на Австрия, стават причина за приемането на закона за забрана на атомната енергия в страната, като всички работи по “тихото ликвидиране” на централата, продължило до 1985 г., струват 14 милиарда шилинга (1 милиард евро) - 600 милиона шилинга от тях са похарчени за поддържане на централата в работна готовност. Законът действа до 1999 г., когато е допълнен от Закона за Австрия, свободна от атомна енергия.

 

Превръщането на ядрената централа в туристически обект е

 

поредният обрат в нейната история

 

Централата е частично разфасована и служи за източник на резервни части за три подобни германски атомни централи.

 

Сред като Австрия се отказва окончателно от ядрената енергетика, обектът подслонява училището за атомни специалисти в Есен, после до 2001 г. в него се помещава школа на жандармерията и основно училище от Цвентендорф, междувременно става сцена за музикалния фестивал Nuke и дори служи за декор на филм с участието на Долф Лундгрен, но по ирония на съдбата той никога

 

не излиза на екран

 

“Много фотографи искат да правят тук снимки с голи модели, но ние отказваме”, уточнява Щефан Зах, говорител на EVN, собственик на централата от 2005 г. Фирмата се занимава с възобновяеми енергийни източници и през последните години е инвестирала в цялата територия на централата около 1,2 милиона евро - по фасадата и 110-метровия комин са инсталирани общо 1000 соларни модула, които трябва да произвеждат 180.000 kWh електроенергия годишно. . ЕП отхвърли резолюция за ядрената безопасност       Евродепутатите отхвърлиха вчера всички проекти за резолюция относно бъдещето на ядрената безопасност. След като не успяха да приемат общ проект, съставен от почти всички парламентарни групи, те отхвърлиха и проектите на всяка една парламентарна група поотделно. Причина за това бе фактът, че част от евродепутатите се опитаха да насочат дебатите към бъдещето на ядрената енергетика изобщо, вместо към безопасността на централите.

 

Още от миналата седмица в Европейския парламент се говори за безопасността на ядрените инсталации в Европа, особено в светлината на събитията в Япония.

 

Проекторезолюцията предвиждаше текстове за блокирането и развитието на нови реактори и централи до провеждането и оценката от стрес тестовете. Това би било още един допълнителен аргумент за спиране изграждането на АЕЦ “Белене”. Освен това в резолюцията се настояваше държавите членки да изготвят свои планове и стратегии за средносрочно и дългосрочно затваряне на ядрените мощности. Предвиждаше се също така достигане на конкретни проценти електроенергия от възобновяеми източници (например дял от 95 % към 2050 г.), които според мнозина са нереални.

 

Гюнтер Йотингер, еврокомисар по въпросите на енергетиката, посочи, че в момента се изготвят критерии за стрес тестовете, които ще се изпратят до ЕП и ще се оповестят публично до края на май. Той добави, че националните регулатори ще извършват тестовете, тъй като за момента е невъзможно подобни действия да се предприемат на общоевропейско ниво.

 

Корин Вортман-Коол (ЕНП, Холандия) заяви, че трябва да се поставят най-високите възможни стандарти на безопасност. Ако дадена централа не издържи тестове, държавите членки ще трябва да я изведат от експлоатация. Марита Улвског (С&Д, Швеция) изтъкна, че “решение на ниво ЕС е абсолютно необходимо, ние трябва да преодолеем разликите помежду си и заедно да вземем решения. Очевидно се нуждаем от ядрената енергия и не може да се разделим с нея веднага, но трябва да намерим алтернативи.” . .



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820154
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565