Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2011 20:00 - Цонко Цонев: Когато създадеш на ромите условия на живот, те стават нормална част от обществото
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 282 Коментари: 0 Гласове:
0



За международния празник на ромите, за интеграцията на ромите Агенция „Фокус” разговаря с кмета на Каварна Цонко Цонев

Фокус: Г-н Цонев, в Каварна връчвате наградата „Лачшо Мануш” (добър човек). Какви бяха критериите, по които избрахте носителя на награда?
Цонко Цонев: Наградата е насочена само към ромите. Досега такова нещо не е правено. Идеята ни е да покажем, че и сред ромите има хора, които заслужават уважение. Искаме да покажем, че за тях не важат само отрицателните оценки – „те са такива и такива”. Ние искаме да покажем хората, които имат принос при развитието на ромския етнос. Номинациите можеха да се правят от всички, които имаха желание. Идеята за наградата беше обявена много отдавна- преди два месеца. Компетентно жури разгледа направените 10 номинации и избра този, който смята, че е допринесъл най-много за позитивното разглеждане на ромския етнос. Тази година беше избран д-р Желязко Манолов от Сливен. Това е човек, за когото преценихме, че с образованието си, с поведението си, с всичко, което прави, е допринесъл за позитивния образ на ромите. Това е човек, за когото има само добри отзиви, който работи постоянно за здравето на хората. Целта е да се чуе, че сред ромите има лекари, инженери, учители, юристи и много хора с образование. Например сред номинираните имаше още един лекар, имаше учители, имаше дори и ромски писател. Идеята е да се покажат добрите страни и хора, с които ромите може да се гордеят.
Фокус: Разбирам, че хората, които може да получат наградата, не е задължително да са от Каварна?
Цонко Цонев: Асоциация „Интегро” работи на национално ниво. Идеята им е да се развиват отношенията, да се показват добрите примери и практики от цяла България. Това е един от примерите. Идеята за тази награда дойде, когато работихме по една пилотна програма „Благодаря ти, кмете”. Работейки като партньорска община, решихме да разширим работата в посока да се разбива стереотипът, който се създава от десетилетия в България, да се показват добрите примери и те да станат практика, а да не бъдат изключения.
Фокус: Г-н Цонев, Община Каварна е добър пример при интеграцията на ромите. Как успяхте да постигнете тези добри резултати?
Цонко Цонев: Ромите не са материал, който можеш да вземеш от някъде, да го пренесеш на друго място и да кажеш „готово – интегрирахме ги”. Интеграцията е процес, който трае и ще трае десетилетия. Но без да се започне, няма как да се случи, не трябва само да се говори. В Каварна интеграцията се изразява в асфалтирани улици, изграден водопровод и канализация в ромския квартал „Хаджи Димитър”, осветление, ромско кметство, детска градина. Интеграцията при нас се изразява в деца, които учат на територията на общината. Интеграцията не е конференции, кръгли маси и приказки. Това е система от мерки и дела, които трябва да се случат. Когато създадеш на ромите нормални правила и условия на живот, когато дадеш възможност да се образоват, тогава те стигат до добри позиции в живота и стават една нормална част от обществото. Това е, което правим ние.
Фокус: Има ли безработни сред ромската общност в Каварна?
Цонко Цонев: Много малка част.
Фокус: Как се справяте с престъпленията в тази общност? Когато стане инцидент на място, където има и ромска общност, вината винаги се прехвърля на тях.
Цонко Цонев: От доста години много сериозно е намалял делът на престъпленията, които се извършват от роми. Ако се случи нещо такова, то е инцидент, а не правило при нас. Такива неща може да се случат при нас един път в годината. Това е резултат от промяната на мисленето. При нас българи и роми си живеят много задружно, приятелски. Това е едно от моите големи постижения - няма разделение, няма я Берлинската стена в отношенията между българите и ромите. Това е най-хубавото за мен. На ромския празник ще дойдат и много българи, които са приятели с тях и имат много добри отношения. Очакваме гости от цялата Добричка област. Смятаме, че трябва да продължим да разбиваме стереотипите и да налагаме новите стандарти в отношенията.
Фокус: Казахте, че ромските деца в Каварна посещават училищата. Как постигнахте това?
Цонко Цонев: Винаги сме ги подпомагали по различни програми. Още в детската градина децата започват, после отиват в училище и след това си продължават образованието. Миналата година въведохме един вид отчет децата, които ходят на училище, отказват ли се, защо. Имаме един контрол. Така аз като кмет и хората, които работят в сферата на образованието, имаме поглед учат ли, по какви причини се отказват, търсим и начини те да се върнат в училище. Имаме контрол, който ни позволява да търсим причините за отказ от училище и да ги отстраняваме. Много голям процент от ромските деца завършват средно образование, а имаме и много, които записаха висше образование. Трябва да създаваме условията те безпроблемно да си изпращат децата в училище и да завършват образованието си.
Фокус: Как се справихте с каруците и конете, които са част от ромския бит?
Цонко Цонев: Има отделни случаи на роми, които се движат из града с каруци. Но това са отделни изключения. При нас може да се види следната картина – хубав джип и до него оставена каруцата. Това си е част от бита им и не може да се премахне. Но въпросът е каруците да бъдат обезопасени и да не създават проблем в движението. При нас е по-скоро екзотика, а не практика да има такива превозни средства.
Росица ГЕОРГИЕВА




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820224
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565