Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2011 20:04 - Граждански комитет: Проектът за АЕЦ "Белене" вади България от Европа
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 492 Коментари: 1 Гласове:
0



Граждански комитет от експерти и общественици, обединени около каузата против АЕЦ "Белене", се обръща към всички български граждани, към политическите партии и  към неправителствените организации  с призива да спре строителството на централата - "проект, изгоден единствено на  малцина руско-български олигархични фигури и техните компании".

Членове на сдружението са Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Красен Станчев, Красимир Лаков, Петко Ковачев, Иван Сотиров, Георги Ганев, Евгений Михайлов, Огнян Минчев.

В апел те хората да обединят усилията си и да покажат, че българското общество има зрялост и сила да спре проекта, който е "последната стъпка преди пълната енергийна зависимост от Русия след като политическата зависимост вече е очевидна".

Политически проектът "обслужва лобитата, които искат да работят за интересите на Русия в Европейска България, а рисковете и разходите остават за сметка на сегашното и бъдните поколения на България," се казва в призива на гражданския комитет. Членовете му предупреждават, че изграждането на централата е фактическо изваждане на България от Европа. "Европейските народи и институции казват едно, а тук се говори, но и се прави съвсем друго – обществото е поставено пред свършения факт на споразумение с Росатом, в разрез със здравия смисъл и законите", посочват членовете на комитета.

Обществениците изразяват убеденост, че централата е крайно неизгодна икономически и изобщо не е нужна за осигуряване на вътрешното потребление на електроенергия. Според тях  правителството вече е изоставило разумното обсъждане на проекта и го налага зад гърба и срещу интересите на гражданите.

Според тях "последното действие в преговорите с "Росатом" представлява грубо потъпкване на националните интереси, застрашава националната сигурност и икономическата стабилност."

"Ние искаме не мораториум от три месеца под сянката на трагедията във Фукушима, а окончателно спиране на проекта за изграждане на АЕЦ" Белене". завършва апелът.
 


Тагове:   бг чук,


Гласувай:
0



1. stoiov - Въпроси по АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене
11.04.2011 12:58
Откъде купуваме горивото за АЕЦ Козлодуй и откъде ще купуваме горивото за АЕЦ Белене?
Каква цена плащаме за горивото за АЕЦ Козлодуй, каква ще е цената на горивото за АЕЦ Белене?
Каква цена плащаме за складиране на отработеното гориво за АЕЦ Козлодуй?
Къде ще складираме отработеното гориво в България, след забрана на Русия да приема чужди отпадъци от чужди АЕЦ?
Къде и на каква цена са изнесени от България запасите от уран и в какви количества? Излиза, че производителя на суровината плаща на друг за обогатяването на урана.
Какво би се случило с АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене при цунами от евентуален пробив на съоръженията при Железни врата на Дунава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830828
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565