Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2011 12:19 - Огнян Минчев за това герой или предател на националните интереси е министър Трайчо Трайков и ще има ли ремонт в кабинета след скандалите за „Белене”
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 553 Коментари: 0 Гласове:
1



Огнян Минчев, политолог в интервю за предаването "Здравей, България" по Нова телевизия

Водещ: За скандала АЕЦ „Белене” и подписаното допълнително споразумение 12 ще говорим в следващите няколко минути. Този скандал започна да прилича на сценарий на филм. Като класически в първото действие се появи лошият герой. За такъв беше посочен шефът на НЕК Красимир Първанов. Знаете, той беше обвинен в национално предателство, по-късно реабилитиран лично от премиера Бойко Борисов. И се появи новият лош или добър герой, ще разберем евентуално от разговора с Огнян Минчев, Трайчо Трайков, който получи жълт картон и последно предупреждение за изключване. Добро утро, г-н Минчев. Искам да ви питам как, според вас, ще свърши този филм?
Огнян Минчев: Бих искал да започна с това, че филмът не е оригинален, а е прожекция на стари ленти. През май 1995 година имаше заседание пак на българо-руската междуправителствена комисия и там зад гърба на вицепремиера Кирил Цочев, беше подпъхнат Никита Шервашидзе, за да подпише отдаването на българската газова инфраструктура на Русия, на „Газпром”.
Водещ: Пак без вицепремиерът да знае?
Огнян Минчев: Да. Тогава Цочев беше принуден да подаде оставка, в смисъл в израз на това, че неговата отговорност беше подмината. Подаде оставка. Тогава премиерът, Жан Виденов, спаси българската газова инфраструктура.
Водещ: Как, ако може да припомните?
Огнян Минчев: Просто отказа да направи това, което Андрей Луканов беше подготвил чрез дружеството между „Мултигруп” и „Газпром” „Топенерджи”.
Водещ: А беше ли приета оставката на вицепремиера?
Огнян Минчев: Беше приета оставката на вицепремиера, да.
Водещ: Очаквате ли сега Трайчо Трайков да подаде оставка?
Огнян Минчев: Би било драматично и в ущърб на националните интереси ако Трайчо Трайков подаде оставка или бъде уволнен от тази позиция. Просто, защото взимам повод от заглавието на вашата рубрика, той не изглежда нито герой, в никакъв случай не и предател. Аз не го познавам лично добре. Това, което е впечатлението ми от него е, че е един отговорен човек, добър професионалист...
Водещ: От лошите или от добрите е? От добрите явно.
Огнян Минчев:... който има позиция. Аз няма да правя морални оценки. Той има позиция, има професионална позиция, има лична отговорност. Социализиран е като професионалист в нормите на европейския корпоративен бизнес и бандитските методи на правене на бизнес в постсъветското пространство, явно са му чужди, а може би го и дразнят.
Водещ: Казвате професионалист, обаче не предаде ли кабинета с тези си действия той?
Огнян Минчев: Защо да е предал кабинета?
Водещ: Заради това, което разбрахме в последствие, заради жълтия картон, който му вдигна премиера Бойко Борисов. Очевидно целта е била друга при подписването на това споразумение.
Огнян Минчев: Вижте, аз мисля, че отговорността се носи от този, който е направил схемата ресорният министър Трайчо Трайков да бъде заобиколен...
Водещ: Кой е този човек, според вас, ако поразсъждаваме.
Огнян Минчев: Според мен, това не може да стане без знанието на Бойко Борисов и на Симеон Дянков. Поне тези двама души са били в основата на заобикалянето на Трайчо Трайков, което е унизително, ако става дума за ресорен министър.
Водещ: А какво щеше да се случи, ако Трайчо Трайков си беше замълчал?
Огнян Минчев: Щеше просто да покаже, че се намира на тази позиция формално.
Водещ: Въпросът ми е със споразумението какво щеше да се случи? Това, което се случва сега, да си го има, обаче, никой да не разбере, евентуално, за втората гледна точка или?
Огнян Минчев: Струва ми се, че в България все още политическата система не е такава, каквато е в Русия и подобно споразумение, подписано по подобен унизителен за страната начин, междудругото и тихомълком, няма как да бъде скрито. То щеше да... информацията за него и за начина, по който е било подписано, така или иначе щеше да стигне до обществото.
Водещ: Да, но скандалът го легитимира Трайчо Трайков на практика.
Огнян Минчев: Така е. Аз мисля, че Трайчо Трайков заслужава адмирации. Заслужава адмирации за това, защото той защити националния интерес.
Водещ: Според вас ще бъде ли уволнен?
Огнян Минчев: Не мога да ви кажа. Не мога да ви кажа. Ако той бъде уволнен, това ще бъде началото на един процес в кабинета, в който хората с позиция, професионална позиция и лично достойнство, хората които се ангажираха с европейски дясноцентристки модел на управление, ще останат в глуха защита и един по един ще трябва да си отидат.
Водещ: Кои са тези хора?
Огнян Минчев: Не искам да правя вътрешни разграничения, аз, лично по този въпрос, защото това означава, че трябва да номинирам хората, които в крайна сметка се чувстват неудобно в това правителство днес. Струва ми се, че това е така, но не искам аз да го правя.
Водещ: Вижте, ако прочетем вестниците вчера и ги прочетем и днес - ето, например, виждаме позицията на Николай Младенов. Той каза, за скандала употреби думичката „боклук”. В последствие се коригира и каза, че не е говорел за Красимир Първанов, а имал предвид, че цялата ситуация е боклук. Ето, например Николай Младенов от тези хора ли е за които говорите? С дясно мислене, което ...
Огнян Минчев: Николай Младенов извън всяко съмнение е човек, чиято лична и професионална биография е свързана с европейския избор на България. Не мога... Не съм разговарял с Николай Младенов и не мога да преценя как той се чувства в тази ситуация. Може би той би следвало да го каже сам.
Водещ: Заради този скандал ще има ли ремонт на кабинета, според вас?
Огнян Минчев: Ако скандалът се задълбочи, не изключвам ремонт на кабинета. Не изключвам ремонт на кабинета, но не като някакво пряко следствие на скандала, а като следствие на определени размествания на политическите пластове в обществото. Защото подкрепата на ГЕРБ се състои от различни групи в обществото и общо взето две от тях имат най-голямо значение. Едната е групата, свързана... може да бъде дефинирана, така да се каже, като лични фенове на премиера Бойко Борисов, които заради него подкрепят ГЕРБ и тяхната подкрепа, за сега си остава относително устойчива, макар че бавно намалява. Има обаче една втора група от хора, които гласуват дясно-център в продължение на целия си съзнателен живот. Тези хора са разочаровани от кризата на българската демократична общност на дясното политическо пространство в последното десетилетие и те подкрепиха ГЕРБ на изборите през 2009 година като един мълчалив компромис, надявайки се, че въпреки че не точно ГЕРБ и Бойко Борисов е техният избор, в сравнителен план с другото, което се предлага БСП, Тройна коалиция и т.н....
Водещ: По-малкото зло смятате, че са избрали тези дяснонастроени хора.
Огнян Минчев: По-малкото зло и то в едно направление, в удържането и защитата на европейския избор на България. Сега, когато този кабинет, начело с Бойко Борисов, подписва АЕЦ „Белене”, което е окончателната присъда на България, че тя влиза в руската сфера на влияние за 21-ви век безвъзвратно, тези хора, извън всяко съмнение ще отхвърлят подкрепата си от Борисов и от ГЕРБ. Без тези 10% от гласоподавателите ГЕРБ не може да спечели изборите, нито президентски, нито кметски избори в големите български градове.
Водещ: Това ще видим на есен. Казахте, България влиза в руската сфера на влияние безвъзвратно. Как, според вас, ще се отрази това ново споразумение на отношенията на България с Европейския съюз и на мнението на европейците за нас?
Огнян Минчев: Вижте, Европа е доброволен съюз на страни, които поемат определени ангажименти. Част от тези ангажименти в развитие са и ангажиментите, свързани с енергийната независимост на всяка една европейска страна поотделно и на съюза като цяло. Европа се опита да предложи на Русия енергийна харта, която Русия отхвърли. Оттам нататък настанаха месеци, няколко години на стъписване, на брожение в Европа, какво да се прави. Тези месеци и години обаче бързо отминават. Европа вече разгръща много сериозно системи на защита от този тип руски енергиен хегемонизъм, започва пакети на диверсифициране на своето енергийно портфолио на всички равнища и на национално, и на общоевропейско, със стопроцентовата си зависимост енергийна от Русия, която се случва с АЕЦ „Белене”. Да не говорим за цени, да не говорим за експлоатация на българското гражданство и т.н. България сама подписва изолацията си от Европейския съюз. Освен това тази стопроцентова енергийна зависимост, хегемония на Русия в енергетиката на България, не може да няма и политически последствия.
Водещ: Какви?
Огнян Минчев: Ако аз контролирам вашата енергетика на сто процента, аз контролирам до голяма степен икономиката ви. Ако контролирам до голяма степен икономиката ви, съгласете се, че имам доста инструменти да контролирам вашите политически и геополитически решения. В този смисъл България става един ненадежден партньор на Европа и на Запада.
Водещ: Разбрах ви, обаче вчера европейците можеха да кажат „не”, не само на АЕЦ „Белене”, можеха да кажат „не” на цялата атомна енергетика, знаете, говоря за гласуването в Европарламента, което можеше да наложи...
Огнян Минчев: Това е друг дебат. Това е друг дебат, защото европейците дали ще кажат „не” на ядрената енергетика или не ще видим в рамките на следващото десетилетие. Вчера те не можеха да кажат „не” на ядрената енергия въобще. Франция, осемдесет процента от електричеството на Франция се произвежда от ядрени електроцентрали. Също така ядрената енергия е широко застъпена и в други страни, дори такива, които официално като Германия, започват да се отдръпват от нея, но това не може да стане за два дни. В този смисъл, резолюция, която окончателно скъсва с ядрената енергия не може да се приеме от днес за утре или от днес за днес. Обаче, нашият казус не е свързан по принцип с ядрената енергия.
Водещ: А с конкретната, руска, атомна електроцентрала?
Огнян Минчев: Нашият казус е свързан с това, че АЕЦ „Белене”, по начина, по който ще бъде строена, с руски инвестиции, с руска технология, под руски контрол дългосрочен, дългогодишен, представлява последната капка в чашата на руския енергиен и от там на всякакъв друг монопол в България.
Водещ: Вчера руските вестници писаха, че противниците на АЕЦ „Белене” в България, всъщност, защитават лобито на инвеститорите в зелена енергия. Как бихте отговорили на това?
Огнян Минчев: Аз лично не защитавам лобито на инвеститорите в зелена енергия. Напротив, смятам, че зелената енергия, тоест вятърните паркове и фотоволтаичните паркове на този етап в обозримо бъдеще са вятър и мъгла.
Водещ: Колко е обозримо това бъдеще, според вас?
Огнян Минчев: Според мен, в рамките на следващото десетилетие. Скъпо е все още. Много трудно слиза на нивото на възможностите на страна като България този тип енергия.
Водещ: Тоест според вас след десет години, примерно или след двайсет възможно ли е токът, добиван от зелена енергия да бъде на същата цена, каквато е сега от атомните електроцентрали.
Огнян Минчев: Всичко зависи от това какъв тип инвестиции се правят в енергийната сфера. Не само зелената енергия е алтернатива. Има и други алтернативи, в които технологично не се инвестира, странно защо. Водородната енергия е една от тях. Така че алтернативи има. Не е България тази, която ще даде енергийната алтернатива на света или така на глобалното село. България обаче може да защитава своя интерес и трябва да го прави гъвкаво в рамките на възможностите, с които разполага. Така че, ако в България се вземе решение, че имаме нужда от допълнителни ядрени мощности. Такива ядрени мощности трябва да бъдат построени, но те трябва да бъдат построени с оглед защитата на българския национален интерес.
Водещ: Появи се идеята за референдум, знаете, от президента – „за” и „против” АЕЦ „Белене”. Какво мислите за това?
Огнян Минчев: Мисля, че това е въпрос, по който референдум може да се проведе по един специфичен начин.
Водещ: Какъв?
Огнян Минчев: Нека правителството да обяви държавен облигационен заем, който да...
Водещ: Който да плащаме всички ние?
Огнян Минчев: Облигации за набиране на 51% от стойността на „Белене”. Ако наберат тези пари, означава че на референдума е казано „да”.
Водещ: А референдум – „за” и „против” атомната енергетика, добре ли е като формулировка, според вас, да се проведе? Да кажат българите...
Огнян Минчев: То е добре като формулировка, но той не е особено смислен в България на този етап, защото ние имаме пети и шести реактор на АЕЦ „Козлодуй”, които се надявам аз лично да работят още пределно дълго време, защото те произвеждат евтина и качествена енергия. И освен това имаме и други възможности, свързани не само с АЕЦ „Белене”, а с допълнителното развитие на АЕЦ „Козлодуй”. А може би и на АЕЦ „Белене”, но във формат, в който повтарям българският национален интерес да бъде защитен. Защото парадоксално, но Румен Овчаров и Сергей Станишев подписаха първоначалния вариант на „Белене” в много по-изгодни за България условия, отколкото това направи Бойко Борисов. При варианта на Тройната коалиция 51% от собствеността и инвестицията бяха български, а другите 49 – на RWE, на немска компания. В момента отиваме там, руснаците да финансират сто процента от проекта.
Водещ: Това, което каза Борисов, че е безплатно.
Огнян Минчев: България да има 51% от собствеността, номинално. Като тази собственост ще бъде предадена във владение на България тогава, когато тя си изплати заемите. Договорът се разработва и изобщо ще бъде подписан по начин, по който този момент, в който ние ще можем да получим 51% от централата, ще бъде някъде в бъдещето, но колко далеч днес никой не може да каже.
Водещ: Добре, благодаря ви.



Тагове:   бг идиоти,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831835
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565