Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2011 12:01 - Власт на "мъртвите души" без край
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 376 Коментари: 0 Гласове:
0



От началото на 2008 г. идеята за т.нар. активна регистрация на избирателите периодично влиза в дневния ред на парламента.

Въвеждането на регламент по подобие на западните държави, при който два месеца преди избори еднократно българските граждани да дават заявления в общината по постоянен адрес, че искат да гласуват, е обсъждан от тройната коалиция като метод за изчистване на избирателните списъци от несъществуващите лица за изборите през 2009 г. Идеята единодушно е подкрепяна от ГЕРБ, "Синята коалиция" и БСП за новия Изборен кодекс.

Но тъй като никой никога не я внесе официално като законов текст, логично отпадна. Така предстоящите избори за президент и местна власт наесен ще се проведат със старите избирателни списъци. А разминаването между тях и данните от завършилото наскоро преброяване на Националния статистически институт вече е повече от 1 милион души.

Толкова "мъртви души" изкривяват драстично изборната картина по отношение на избирателната активност например и разпределянето на реалните гласове след вота. И властта на победителите на практика за пореден път ще произтече не от народа, както пише в конституцията, а от фантомите - в железен пакет с купуването на гласове, корпоративния натиск върху вота на работници и служители и финалната фина замазка на "Информационно обслужване" и ЦИК.

Утвърдената в практиката схема вече е в ход и за предстоящите избори. В четвъртък неуморният варненски депутат Емил Радев предложи за зам.-председател на Централната избирателна комисия млада дама от кантората на своята съпруга, наскоро заела поста главен секретар на Върховния административен съд (ВАС).

Това радостно за семейството събитие случайно съвпадна с опита на депутата да внесе поправка в Закона за съдебната власт, според която единствено шефът на този съд трябваше да получи правомощия да размества магистрати както си иска в административните съдилища из страната, както и в колегиите на ВАС.
Този законотворчески напън на Радев засега не успя, но винаги може да се измисли нещо ново. А жалбите срещу ЦИК впрочем се гледат във ВАС.


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832108
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565