Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2011 06:03 - Вселената на Ферне-Волтер...
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 895 Коментари: 0 Гласове:
4



image
     
фРАНСОА-МАРИ АРУЕ ВОЛТЕР Волтер е роден на 21 ноември -/моята рождена дата/, през 1694 г., в Париж в семейството на нотариус. Учи в йезуитският колеж "Луи Велики". Полученото наследство, пенсия, дадена му от краля и кралицата за поезия, както и някои финансови операции правят Волтер финансово независим през целият му живот. През 1717 г. попада за 11 месеца в Бастилията заради написани от него остри сатири. след това 6 години е в изгнание в Англия, после живее край Париж, в Женева, а от 1760 до края на живота си в имението Ферне, на двайсет километра от Женева, във Франция. Там е едноименният интернационален лицей Ферне-Волтер, чиято възпитаничка съм и аз. Волтер умира на 30 май 1778 г. в Париж, като оставя след себе си 85 тома съчинения и 107 тома писма. Негови са Философски речник и Кандид.

Прицел на критиката на Волтер са суеверието и невежеството. Деист - според него Бог е сътворил света, но е дал възможност за самоопределение - т.е. правото на избор и е оставил природата и хората да се развиват естествено. Постоянен враг му е църковният фанатизъм - предизвикал знаменитият му призив "Смачкайте гадината" Ecraser l`infame! Десетилетия наред всяка година в деня на Вартоломеевата нощ - когато били избити 30 000 души в резултат на религиозният фанатизъм Волтер получавал нервна криза. В борбата си използвал 137 псевдонима.
Волтер е вярвал в Бога, но в добрият Бог, който допуска вяра и в други религии. Като философ отхвърля както неуместният оптимизъм на Лайбниц така и мрачното неверие в човешкият разум. Като историк се опитва да опише не само историята на кралете, но също на изкуствата, науките и всекидневният живот. Вярва в просветеният монарх но след опити да убеди ФридрихII Густав III и ЕкатеринаII и други европейски монарси накрая влиза в конфликт с всички тях. Въпреки разочарованието си Волтер е най-яркият полемист на Просвещението.
   


Тагове:   ela hikari -,


Гласувай:
4



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830405
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565