Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2011 23:44 - Силите на ООН в Кот д’Ивоар отговориха на стрелбата срещу щаба на Аласан Уатара
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1334 Коментари: 6 Гласове:
1



 Абиджан. Миротворците на ООН в Кот д’Ивоар отвърнаха на огъня след като силите, лоялни на Лоран Гбагбо атакуваха щабквартирата на признатия от международната общност президент Аласан Уатара. Нападението започна в 17 ч. местно време и завърши малко след 18 ч., съобщи мисията на ООН в Кот д’Ивоар, цитирана от АФП.
„Голф Хотел” бе атакуван с миномети от посока южната част на лагуната на Абиджан и от президентския дворец.
В рамките на мандата си миротворците са отговорили на стрелбата, посочи говорителят на мисията на ООН в Кот д’Ивоар Хамадун Туре.
 
В Кот д’Ивоар силите на Лоран Гбагбо атакуваха щаба на своите противници
  image Абиджан. В Кот д’Ивоар силите, лоялни на загубилия президентските избори в страната Лоран Гбагбо атакуваха хотела, в който е разположен военният щаб на техните противници – избрания президент Аласан Уатара, предаде Би Би Си.
Според служителите на ООН и местните жители „Голф Хотел” в Абиджан е бил подложен на масиран обстрел от привърженици на Гбагбо.
 
„Хюман райтс уоч” отправи нови обвинения срещу силите на международно признатия президент на Кот д’Ивоар
 
image  Ню Йорк. „Хюман райтс уоч” отправи нови обвинения срещу силите на признатия от международната общност за президент на Кот д’Ивоар Аласан Уатара, предава АФП. Международната правозащитна организация представи доказателства за извършени убийства и изнасилвания на стотици души и опожаряване на села по време на нападения в края на март, предава АФП. Превземайки територии на съперника за президентския пост Лоран Гбагбо силите на Уатара са извършили групови убийства на поддръжниците му в западната част на страната,
Организацията представи подробности за убийства на 100 мъже, жени и деца в северен град на страната от силите на Гбагбо, както и за други смъртоносни нападения в съседни села и градове.


Тагове:   Кот дИвоар,


Гласувай:
1



1. elahikari - ООН отхвърли възможността за „уморяване от глад” на обкръжения Лоран Гбагбо
09.04.2011 23:46
ООН няма да имат нищо общо с плановете за „уморяване от глад” на обсадения лидер на Кот д’Ивоар Лоран Гбагбо, заяви координаторът на мироопазващите операции на организацията Ален Льо Рой, предаде АФП.
Мироопазващите сили на ООН в Кот д’Ивоар нямат мандат „да уморяват от глад никого”, заяви Льо Рой. „Нямаме нищо общо с това. Трябва да съм много ясен. Не подкрепяме това, нямаме никаква роля”.
Поддръжниците на международно признатия нов президент на Кот д’Ивоар, Аласан Уатара”, които обсадиха Гбагбо в резиденцията му в Абиджан, предлагат да прекъснат доставките на храна и вода за Гбагбо, за да го принудят да се предаде.
цитирай
2. elahikari - ЕС вдига санкциите срещу пристанищата в Кот Д’Ивоар
09.04.2011 23:47
ЕС реши да вдигне санкциите срещу две ключови пристанища в Кот Д’Ивоар и срещу регулатора на какаовата индустрия, както беше поискано от международно признатия президент на страната Аласан Уатара, съобщи АФП.
В изявление ЕС съобщава, че е взето решение „да бъдат вдигнати ограничителните мерки срещу определени компании незабавно, за да бъдат подкрепени легитимните власти на Кот Д’Ивоар в отговор на тяхната молба”.
В телевизионно обръщение Уатара поиска от ЕС да вдигне ограниченията от пристанищата Абиджан и Сан Педро, използвани за жизненоважната какакова индустрия в страната.
цитирай
3. elahikari - САЩ и ООН осъдиха нападенията срещу миротворци в Кот д’Ивоар
09.04.2011 23:49
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъдиха нападенията срещу миротворци в Кот д’Ивоар, съобщи държавният департамент на САЩ, цитиран от АФП.
По време на преговори във Вашингтон Клинтън и Бан „също така са обсъдили международните усилия за оказване помощ на народа на Кот д’Ивоар и за принуждаване на Лоран Гбагбо незабавно да се оттегли”, посочи говорителят на държавния департамент Марк Тонър.
„Те още подчертаха необходимостта международната общност да реагира щедро на повишаващите се хуманитарни нужди в страната”, допълни говорителят.
цитирай
4. elahikari - ЕП осъжда насилието и призовава за мирен преход в Кот д’Ивоар
09.04.2011 23:50
Европейските депутати изразяват своето безпокойство от факта, че положението в Кот д’Ивоар еволюира все повече към гражданска война, като същевременно твърдо осъждат насилието срещу цивилни граждани. В приета на 7 април резолюция, Парламентът призовава да се направи всичко възможно, за да се открият и подведат под отговорност (и на международно ниво) всички лица от двете враждуващи страни, които са отговорни за престъпления срещу цивилното население, съобщиха от пресслужбата на ЕП.
Резолюцията осъжда най-решително ескалацията на насилието в Кот д’Ивоар, по-конкретно отвличанията и употребата на тежки оръжия срещу цивилното население.
Членовете на ЕП припомнят, че единственият източник на демократична легитимност са изборите, които през ноември 2010 г. бяха спечелени от Аласан Уатара, и призовават всички институции в Кот д’Ивоар "да се подчинят незабавно на властта на демократично избрания президент Уатара и неговото правителство". По-нататък те осъждат опитите на бившия президент Гбагбо и неговите поддръжници да узурпират насилствено волята на народа на Кот д’Ивоар, като призовават отново Гбагбо да се оттегли и незабавно да предаде властта на Аласан Уатара.
Парламентът приветства допълнителните санкции (визова забрана и замразяване на имуществото), приети от Съвета на ЕС, ООН и Африканския съюз, както и решенията на Световната банка и МВФ. Същевременно в текста се подчертава необходимостта от бързо предприемане на международни действия за справяне с хуманитарното положение в Кот д’Ивоар и за предотвратяване на нова миграционна криза в региона. Резолюцията приветства ангажимента на ЕС, изразено от комисар Кристалина Георгиева, за помощ при разрешаването на хуманитарната криза.
цитирай
5. elahikari - Резиденцията на японския посланик в Кот д'Ивоар е била атакувана
09.04.2011 23:52
Японският посланик в Кот д'Ивоар съобщи, че той и още около 12 души са били заключени в стая, след като домът му е бил нападнат от "наемни войници", предава АФП.
"Без съмнение те бяха наемници. Те влязоха в моята резиденция сутринта, изстрелвайки гранати. Аз и около 12 души сме заключени в стаята, която е с непробиваема врата", заяви Окамура Йошифуми.
цитирай
6. elahikari - Чуждестранни репортери и дипломати искат помощ в Абиджан
09.04.2011 23:54
Много чуждестранни журналисти и дипломати от Япония, Израел и Индия са поискали помощ от САЩ, за да избягат от обсаден квартал в столицата на Кот д'Ивоар Абиджан. Това предава АФП, позовавайки се на американски официален представител.
Уилям Фитцджералд, който е заместник-държавен секретар на САЩ за Африка, заяви, че около 20 журналисти, блокирани в хотел в района търсят връзка с американски представители. Той добави, че няколко други мисии, намиращи се в квартал Кокоди, също търсят връзка.
Фитцджералд заяви, че американското посолство е препредало исканията им на силите на ООН и Франция, разположени в Кот д'Ивоар
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830247
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565