Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2011 16:54 - Френски спецчасти са задържали президента на Кот д’Ивоар Лоран Гбагбо
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 662 Коментари: 4 Гласове:
0



Абиджан. При операция на френски спецчасти е задържан президентът на Кот д’Ивоар Лоран Гбагбо, който след загубата на президентските избори отказа да предаде властта на законно избрания държавен глава. Информацията е съобщи пред Ройтерс представителят на Гбагбо в Париж Туасен Ален.
По време на операцията танкове са навлезли в президентската резиденция в Абиджан.
„Гбагбо е арестуван от френски спецчасти в своята резиденция и вече е предаден в ръцете на опозицията”, казва Ален.
Министерството на външните работи на Франция все още не е потвърдило информацията. 

Френски войници са заели позиции в центъра на Абиджан
 
image  Париж. Френската пехота в Абиджан е започнала да се придвижва към резиденцията на отказващия да предаде властта в Кот д’Ивоар Лоран Гбагбо, предаде френското радио ”Юроп 1”. По данни на медията, френските войници вече се намират в центъра на Абиджан.
Тази нощ сили на ООН и френската армия нанесоха удари по резиденцията на Гбагбо.

.
Резиденция на Лоран Гбагбо е частично разрушена след ударите на ООН и Франция
 
image Париж. Резиденция на президента на Кот д’Ивоар, Лоран Гбагбо, в Абиджан е била „частично разрушена” при последните удари на силите на ООН и Франция, предаде АФП, позовавайки се на министъра на младежта Шарл Бле Гуде.
„През последните часове хеликоптери на френската армия стреляха срещу частната резиденция на президента Лоран Гбагбо, разрушавайки частично сградата”, заявил е министърът.
Той осъди вмешателството на Франция и посочи, че ударите срещу сградата не са оправдани, тъй като тежкото въоръжение не е на територията на резиденцията.
Вчера вечерта и през изминалата нощ силите на ООН и Франция извършиха серия въздушни обстрели в квартала, в който се намира резиденцията на Гбагбо.



Гласувай:
0



1. elahikari - Сраженията в Кот д’Ивоар продължават
11.04.2011 17:01
Абиджан. Сраженията между поддръжниците на Лоран Гбагбо и Аласан Уатара в квартала, в който се намира сградата на президентството на Кот д’Ивоар в Абиджан, продължават и днес, след като вчера вечерта и през нощта силите на ООН и Франция извършваха удари срещу резиденцията, предаде АФП.
Сраженията се водят с тежко и леко оръжие, споделят местни жители, според които конфликтът се разиграва не в непосредствена близост до резиденцията, а в зоната между сградата на държавната телевизия и школата на жандармерията. Двете сгради, както и президентската резиденция, са укрепление на силите на досегашния президент Гбагбо.
цитирай
2. elahikari - Бан Ки-мун потвърди, че е наредил на силите на ООН да използват сила в Кот д’Ивоар
11.04.2011 17:01
Абиджан. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун потвърди, че е наредил на „сините каски” да използват сила срещу загубилия изборите през декември, но отказващ да предаде властта бивш президент на Кот д”Ивоар Лоран Гбагбо, предаде РИА Новости.
„Около 17,00 часа местно време днес силите на ООН в Кот д’Ивоар се проведе военна операция, за да се прекрати използването на тежко оръжие, което застрашава мирното население на Абиджан и нашите миротворци. По моя молба френските сили „Еднорог” удължиха нужната поддкрепа за ООН”, се казва в изявление на Бан Ки-мун. Той заявява, че е информирал за това Съвета за сигурност на ООН.
цитирай
3. elahikari - Франция отрече, че нейни военнослужещи са арестували президента на Кот д’Ивоар
11.04.2011 17:02
Абиджан. Френски правителствен източник отрече информацията, че френски военнослужещи са арестували президента на Кот д’Ивоар Лоран Гбагбо, предаде АФП.
„Гбагбо беше арестуван от частите на Аласан Уатара, а не от френски спецчасти. Френските части не са влизали в резиденцията на Гбагбо”, посочи източникът.
цитирай
4. elahikari - Франция: Цел на военната интервенция в Кот д'Ивоар е управление на Аласан Уатара
11.04.2011 21:26
Абиджан. Френският министър на отбраната Жерар Лонге заяви, че целта на военната интервенция на Франция в Кот д'Ивоар е да позволи на международно признатия за президент Аласан Уатар да поеме властта, предава АФП.
"Целта, поставена от международната общност, е да позволи на победилия на изборите в страната президент да управлява", заяви Лонге.
Той направи изказването си, след като силите на Франция и на ООН помогнаха силите на Уатара да задържат отказващия да предаде властта Лоран Гбагбо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831683
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565