Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2011 08:20 - Японец живее сам цял месец край “Фукушима”
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 306 Коментари: 0 Гласове:
0



 
Изпомпват радиоактивната вода от АЕЦ в хвостохранилище Не е виждал никого от 11 март, стихиите отнесли жена му image Кунио Шига в къщата си.   image Град Минамисома е почти напълно изоставен от жителите му. От кошмарния ден на 11 март, когато крайбрежието на Япония бе ударено от гигантско цунами, предизвикано от страховито земетресение от 9 по скалата на Рихтер, 75-годишният жител на Минамизома Кунио Шига живее сам в къщата си, оцеляла от удара на стихиите, и няма никаква представа, че се намира в затворената зона около авариралата АЕЦ "Фукушима 1", съобщи АП. Кунио не знае къде е жена му и просто продължава да живее сам, съседи няма, всичко е празно или разрушено - цялото пространство наоколо е пусто - няма жива душа. Кварталът е подобен на град призрак и единствените звуци, които се чуват, са квиченето и мученето на изоставените от местните жители домашни животни, които нямат храна.

 

 

Заради високите нива на радиоактивност големи райони на затворената зона около АЕЦ "Фукушима-Даичи" изобщо не са контролирани и едва сега, цял месец след земетресението и началото на катастрофата на атомната централа, полицията проверява за останали в зоната хора.

 

Същевременно стана известно, че силно радиоактивната вода от втори реактор на АЕЦ "Фукушима 1" трябва скоро да бъде прехвърлена в хранилище за отпадни води. Това заяви японският министър на промишлеността Банри Кайеда.

 

„Трябва възможно най-скоро да преместим силно замърсената вода от втори реактор и от други места в хранилище за складиране и преработване на отпадни води,

 

без да се излива в морето“ заяви Кайеда.

 

Компанията ТЕПКО, която стопанисва електроцентралата, трябва днес да приключи с изливането на вода със сравнително ниско ниво на радиация в Тихия океан от хвостохранилището в АЕЦ "Фукушима 1", за да освободи място за още по-силно радиоактивната вода, която сега се излива директно в океана.

 

По-слабо замърсената вода е с концентрация на радиоактивни вещества около 1000 пъти по-висока от допустимата. Очаква се от нея да бъдат излети общо 10 000, вместо първоначално планираните 11 500 тона.

 

Междувременно японската армия, подпомогната от американски войници, започна ново търсене на телата на жертви на земетресението и вълните цунами, които пометоха Япония на 11 март. В издирването ще вземат участие около

 

22 000 японски и 110 американски войници

 

По последни данни на главното полицейско управление общият брой на загиналите и изчезналите при природните бедствия в Япония е 27 794 души, от които 12 985 са загинали, а 14 809 се смятат за изчезнали, предаде ИТАР-ТАСС. По предварителна оценка на властите земетресението и вълните цунами са причинили щети за повече от 25 трилиона йени (308 милиарда долара), а аварията в АЕЦ "Фукушима 1" ­ за още 11 трилиона йени (133 милиарда долара). . Нов трус до Токио   image Продължава издирването на телата на загиналите. Земетресение с магнитуд 5,0 беше регистрирано в Япония. Епицентърът на труса е бил на около 60 километра под дъното на Тихия океан, на 26 километра източно от Токио. Няма информация за последствия от земетресението. Над десет труса бяха регистрирани в Япония в събота, като най-силният от тях, на остров Кошу, е бил с магнитуд 6,3. Край североизточния бряг на най-големия японски остров Хоншу бяха отчетени четири труса със сила над 5,0.


Тагове:   Япония,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829975
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565