Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2011 17:07 - Япония отбеляза един месец от разрушителното земетресение с минута мълчание (ОБЗОР)
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1363 Коментари: 0 Гласове:
0



  image  
Токио. Японците днес запазиха минута мълчание в памет на жертвите на разрушителното земетресение и последвалото опустошително цунами, които отнеха живота на хиляди и предизвикаха ядрена криза точно преди един месец.
Японските граждани запазиха минута мълчание в 14.46 минути, когато на 11 март земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер разтърси северната част на страната. Последвалото цунами отнесе цели градове и села по северното крайбрежие.
В Токио главният секретар на кабинета Юкио Едано поднесе публично извинение на над 150 000 души, които все още са във временни подслони, след като домовете им бяха разрушени от стихията.
До момента са открити телата на около 13 000 загинали. Близо 15 000 души все още са в неизвестност.
Японският премиер Наото Кан днес публикува в големите световни ежедневници благодарствено писмо, с което засвидетелства благодарността си за помощта, оказана на Япония след земетресението и последвалото цунами на 11 март.
Озаглавено „Благодарност за приятелството”, писмото е публикувано в големи ежедневници в страни като Китай, Южна Корея, САЩ, Франция и Русия.
„Оценяваме приятелството, което нашите съмишленици от целия свят ни засвидетелстваха, искам да благодаря на всяка нация, всяка организация и на всеки човек поотделно от цялото си сърце”, се казва в писмото на японския премиер.
След 11 март редица страни оказаха подкрепа на Япония с изпращането на спасителни екипи или материална помощ.
Междувременно днес японското правителство реши да разшири 20-километровата евакуационна зона около АЕЦ „Фукушима 1”.
Въпреки че рискът от голямо изтичане на радиоактивни вещества е значително ограничен, продължителното излагане на малки дози радиация също представлява опасност и именно то оправдава разширяването на зоната.
„Ще бъде трудно, но ще поискаме от засегнатите жители да се евакуират в идния месец”, посочи говорителят на японското правителство.
Той обяви, че извън вече обявената евакуационна зона жителите на определени селища ще бъдат помолени да напуснат домовете си, като мерките ще бъдат съобразени с измерените нива на радиация.
Днес нов силен земен трус с магнитуд 7,1 по Рихтер разтърси японския остров Хоншу.
Електрическото захранване на три реактора в АЕЦ „Фукушима 1” е било спряно след новото земетресение.
Подаването на вода към реактори 1, 2 и 3 е било спряно, а външното им електрозахранване – прекъснато, заявиха от електрическата компания „Токио Електрик Пауър”.
Малко след труса служителите, работещи в електроцентралата, са били изведени от мястото и са отведени на сигурно място.




Тагове:   Япония,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829808
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565