Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2011 07:42 - Избираме кмет и президент на 23 октомври
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 252 Коментари: 0 Гласове:
0



ГЕРБ настоява да отидем до урните възможно най-скоро Аполитични фигури в ЦИК щели да гарантират честен и прозрачен вот   Кандидатът на ГЕРБ за президентските избори ще бъде ясен не по-рано от юли, заяви Искра Фидосова Изборите наесен за президент и местна власт да се проведат на 23 октомври, предлагат от ГЕРБ. Според зам.-шефа на управляващите в парламента и председател на правната комисия Искра Фидосова най-добре е

 

вотът да бъде насрочен възможно най-рано.

 

Тя припомни вчера, че изборите трябва да се проведат в периода между 22 октомври и 22 ноември. За окончателното определяне на изборния ден обаче ще са необходими консултации и с президентската институция. Това се налага, тъй като по закон държавният глава посочва деня, в който хората ще отидат до урните, за да изберат местната власт, а Народното събрание -  датата за президентския вот, обясни Фидосова пред БНР. Затова било необходимо  стиковане на позициите между двете институции при определяне на деня за избори 2 в 1. „Ние ще предложим и ще настояваме изборите да бъдат в първата възможна неделя – 23 октомври”, заяви депутатката.

 

Името на кандидата на ГЕРБ за президент остава все още неизвестно. Фидосова обясни, че от управляващата партия ще излязат със своята номинация не по-рано от юли.

 

В момента започвали събрания в цялата страна за издигане на кандидати за кметове на общини и населени места, както и за общински съветници.

 

Според Фидосова едно от основните условия за гарантиране на честни избори наесен ще бъде атмосферата в Централната избирателна комисия. Затова председателят на ЦИК

 

не трябва да бъде с политическа окраска

 

категорична е тя. Предложението на ГЕРБ за шеф на органа е Красимира Медарова – съдия в Софийския апелативен съд. Фидосова подчерта, че Медарова не представлява никоя политическа сила и поясни, че съдиите, полицаите и военните нямат право да бъдат членове на партии. „ЦИК не бива да продължава да заиграва политически, когато взема едни или други решения. Изборният кодекс трябва да се прилага еднакво спрямо всички.

 

Присъствието на съдии ще гарантира

 

това еднакво прилагане”, коментира още Фидосова.

 

За утре са насрочени дебатите при президента, в които всяка партия, която има депутати в българския или Европейския парламент, трябва да даде своите предложения за членове на избирателната комисия. Назначаването им ще стане с указ на президента и ще има мандат 5 години.

 

Фидосова коментира и работата на правната комисия в парламента, която е под нейно ръководство. Тя изрази задоволство, че при заседанията законодателите от различните партии успявали да излязат от чистото политиканстване и да постигат консенсус по важни за обществото въпроси. Като пример тя посочи приетите миналата седмица промени в Наказателния кодекс, които инкриминират насилието над животни.


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830951
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565