Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2011 18:15 - Когато да си майка не е сделка. Доказа го рускиня
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 300 Коментари: 0 Гласове:
1



Сурогатна майка запази рожбата си, поръчителите не я искали    
image 
 

Жителката на руския град Уляновск Зинаида Ракова вече има три деца. Последното се появява, след като „поръчителите“ му се отказват от него, а Зинаида е негова сурогатна майка.

Жената се съгласява да износи бебето на непознати, за да подобри стандарта си на живот.

„Мечтаех за собствено жилище, но откъде да го вземем? С мъжа ми нямахме достатъчно пари, макар че работехме на няколко места“, разказва пред Би Би Си Зинаида.

Един ден тя вижда обява, че се търси сурогатна майка, и се „запалва“ по идеята. Скоро след това заминава за Москва, където минава обстоен медицински преглед и приема да износи ембриона на желаещата дете двойка.

Съгласно споразумението Зинаида трябвало да получи 650 хил. рубли за износването на бебето, както и 15 хил. рубли месечно, необходими за витамини и медицински прегледи.

В петия месец от бременността бъдещите родители внезапно променят решението си и развалят договора, изисквайки от Зинаида да абортира. Тя обаче отказва.

„Първо, това носеше риск за живота ми, второ, не можех да убия човек“, споделя Зинаида.

Тя ражда Андрюшка през ноември 2010 г. и го записва като свое дете. Дори не й хрумва да го остави в детски дом.

Неочаквано обаче биологичните родители на бебето размислят и решават, че искат детето. Сурогатната майка отказва да го даде, тъй като те първи са нарушили споразумението. Така се стига до съд, който се произнася в полза на Зинаида.

Случаят е прецедент в Русия, тъй като в страната сурогатното майчинство не е уредено законово.

В процеса на делото става ясно, че „поръчителите“ са използвали още една сурогатна майка, която родила близнаци и получила обещаното възнаграждение.

През цялото време Зинаида е категорична, че няма да даде Андрюшка: “Това е дете, а не коте, което може да се прехвърля от едни ръце в други“.

Биологичните родители ще обжалват решението на втора инстанция. В същото време Зинаида ще се опита по съдебен път да получи обещания хонорар за износването на бебето.

Според директора на службата по закрила на детето в Уляновска област би било рисковано детето да се даде на биологичните родители: “Те вече са се отказали веднъж от него. Кой знае какво ще им хрумне в бъдеще. Роденото от Зинаида дете е записано като нейно и тя чудесно изпълнява родителските си задължения“.

Според противниците на сурогатното майчинство този вид „сделки“ трябва да се преследват от закона, тъй като ставало въпрос за търговия с деца, а така също противоречи на природата на майчинството и на обществения морал.

Според правните експерти случаят ще накара властите да уредят законово сурогатното майчинство в Русия.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819412
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565