Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2011 21:24 - Красен Станчев: Търговията с електроенергия от АЕЦ "Белене" не може да възвърне инвестициите
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 624 Коментари: 0 Гласове:
0



Красен Станчев, икономист, един от членовете на Граждански комитет срещу АЕЦ "Белене", пред радио "Фокус"

Водещ: Днес ще бъде подписан договор с консултант за АЕЦ „Белене”, който е британска банка. Тя ще посочи допустимото оскъпяване на проекта. Това е новината от вчера следобед, която съобщи премиерът Бойко Борисов и поясни, че след два месеца консултантът ще каже каква е цената. „Белене” ще стане успешен проект, ако продажбата на тока е на цена, която може да продава навън, а не на вътрешния пазар, подчерта Борисов. Граждански комитет от експерти и общественици, обединени около каузата „Против АЕЦ „Белене”, се обръщат към всички български граждани, към политическите партии и към неправителствените организации с призива да се спре строителството на централата. Членове на сдружението са Димитър Иванов, Едвин Сугарев, Красен Станчев, Красимир Лаков, Петко Ковачев и още интелектуалци и специалисти. Г-н Станчев, как коментирате подписването на договора с консултантската фирма за изясняване на въпроса с цената на електроцентралата?
Красен Станчев: Искам да кажа, че това не е новина от вчера, в общи линии, още декември месец, когато беше обявен конкурсът за консултант, беше ясно, че на него ще му бъде дадена задачата да се занимава само със структурата на финансирането, което означава, че за консултанта не са поставени условия, които да позволят да се оцени проекта АЕЦ „Белене” от гледна точка на други рискове и от гледна точка на разходите на българската страна по функционирането на централата.
Водещ: Т.е. подписването на този договор с нищо не променя нещата, така ли да ви разбирам?
Красен Станчев: Да, смятам, че има домашно, което трябва да бъде свършено от българското правителство и то не е свършено от предишните две правителства, и е крайно време това правителство да го свърши, да го направи. Това, което трябва да направи правителството, е да оцени разходите на българската страна, рисковете за българските граждани за няколко поколения напред.
Водещ: Това ли са основните аргументи?
Красен Станчев: Това до момента, което имаме, е оценката на неправителствени организации, включително Центъра за изследване на демокрацията, включително Института за пазарна икономика. Там са направени ясни разчети и правителството трябва да отговори на тези разчети и на тези тревоги, които по някакъв начин са артикулирани и описани в тези доклади.
Водещ: Всъщност това са вашите основни аргументи, заради които смятате, че това е централа, която не бива да бъде изграждана – на първо място високата цена?
Красен Станчев: На второ място липсата на необходимост, на трето място липсата на пазар, на четвърто място технологични и системни рискове.
Водещ: Специалистите твърдят, че след 20 години цената на електроенергията, произвеждана от ТЕЦ-овете, ще бъде четири пъти по-скъпа от тази на атомните електроцентрали.
Красен Станчев: Кои са тези специалисти?
Водещ: Разговаряхме преди време с бившия директор на АЕЦ „Козлодуй”, Иван Генов.
Красен Станчев: Неговите сметки просто не са верни. Другото нещо, което е важно в този случай, е енергийната зависимост на страната от Русия. След като в момента възникват политически проблеми при 71-72% зависимост на българската енергетика от Русия, можете да си представите какво ще бъде тогава, когато тази зависимост нарасне на 90% и тогава, когато инвеститорът, управителят, доставчикът и кредиторът са едно лице.
Водещ: Г-н Станчев, много пъти се чу призивът да се престане с политическото говорене по тази тема, да се чуе експертното мнение, а от друга страна имаше предложение от страна на президента Първанов за провеждане...
Красен Станчев: В момента това, което има, е експертно мнение извън правителството, опит на правителството, така да се каже, да покрие експертното мнение, което го има в правителството, това на министър Трайков, и третото нещо, което е много важно в тази ситуация да се знае, е, че експертното мнение беше експертно мнение тогава, когато се случиха авариите в „Тримайл айланд”, в „Чернобил” и във „Фукушима”. Т.е. много е важно да се оценят нещата то гледна точка на системата на българската енергетика, от гледна точка на интересите на българския потребител и от гледна точка на рисковете, които този потребител и българските граждани ще носят за години напред, включително отработеното ядрено гориво, включително извеждането от експлоатация. В момента няма възможност това, което е поставено като възможност или както вчера се оказа, че е поставено като задача, за продажба на електричество от АЕЦ „Белене” на цени, които биха възвърнали инвестицията, включително инвестицията на българската страна, която е някъде около четири милиарда или над четири милиарда. Няма такава възможност поради простата причина, че най-близкият пазар, където може да се продаде електричество на над 10 евроцента, е Италия, а единствената възможност за износ на електричество за Италия е през Гърция, а гръцкият капацитет на един електропровод по дъното на Адриатическо море е не повече от 400 мегавата. В общи линии, в момента няма такава възможност и гръцката страна не може да бъде накарана да направи втори далекопровод и да разшири възможностите за износ за Италия. Няма кой да принуди гръцката страна да го направи това. И второ – когато се продава на гръцката страна, това не означава, че ще се продава на други равнища в сравнение с тези, на които може да се продава на Балканите.
Водещ: Кой е по-важният въпрос, г-н Станчев, цената на атомната електроцентрала или опасностите, които тя крие, потенциалните рискове?
Красен Станчев: Опасностите се превръщат в цена. Това, което ние сме направили като оценка на стойността и съответно на цената на киловатчас е направено при много скромни допускания. Ние не отчитаме оскъпяваме вследствие на „Фукушима”, ние не отчитаме оскъпяване вследствие на ситуацията на пазара на ядрено гориво, ние не отчитаме оскъпяване вследствие на пазара на ядрени услуги, включително персонал, и ние не отчитаме оскъпяване вследствие на кражби.
Водещ: Допускате ли, че след 20-30 години от потенциален износител на електроенергия България може да се превърне в енергийно зависима като внос на електроенергия?
Красен Станчев: Не. България в момента е зависима, не трябва да става по-лошо.
Водещ: Недалновидност ли е намерението на Турция да изгражда атомни електроцентрали?
Красен Станчев: Не, но това намалява възможностите за износ от България.
Водещ: Към какво апелира вашето гражданско сдружение?
Красен Станчев: Апелираме за разумен подход и разговор с цифри, включително рисковете трябва да бъдат оценени.
Ние предполагаме, че трябва да резюмираме за правителството, в частност за премиера, тези неща, които той говори, и да му покажем къде неговите сметки, неговите експерти са некоректни в изчисленията.
Водещ: Има ли резон в идеята въпроса за строителството на АЕЦ „Белене” да бъде поставен на референдум?
Красен Станчев: Аз предложих тази идея още 2004 година, когато разбрах, че процесът е необратим. Референдумът така, както се предлага от президента, в момента е абсолютно безсмислен. Референдумът би бил смислен тогава, когато са направени всички сметки и има достатъчно време обществото да бъде информирано.
Росица АНГЕЛОВА



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1833013
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565