Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2011 07:29 - Строим централата при гаранции, че ще изнасяме изгодно ток - официалната гледна точка
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 370 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 11.04.2011 07:29


 
Премиер, вице и министър с консенсус за проекта Три в едно за АЕЦ „Белене” image Бойко Борисов, Симеон Дянков и Трайчо Трайков откриха заедно първия кръг от световния шампионат по мотокрос в Севлиево вчера. Иван Първанов Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заявиха вчера, че нямат различия за проекта АЕЦ „Белене”. Тримата демонстрираха единомислието си за бъдещето на централата, след като пристигнаха заедно на откриването на световния шампионат по мотокрос в Севлиево. Те обясниха, че втората АЕЦ ще бъде построена, ако има гаранции, че ще продаваме тока от нея изгодно навън. Това ще стане ясно от анализа на проекта, който ще бъде направен от консултанта HSBC.

 

Договорът с него ще бъде подписан днес

 

а след два месеца експертите ще дадат отговор за оптималните параметри и финансови, икономически и структурни условия на проекта.

 

Борисов обясни, че причината за разногласията по проекта през миналата седмица е „скъсаната нишка на комуникация” между Дянков и Трайков. „Когато се възложи на вицепремиера или на министъра задача, той не е едноличен играч, има цял екип. Ние тримата за нас си направихме съответните изводи. За да не се повтаря това повече, направихме комисия, в която има експерти и от финансовото, и от икономическото министерство, и ще се прави протокол за всяко заседание”, обясни премиерът. Той добави, че не е забранил на Трайков да говори, но очаквал вече да го предупреждава, преди да говори за оставки. Решение за

 

освобождаването на шефа на НЕК

 

Красимир Първанов пък ще бъде взето, след като преди това се събере бордът на Българския енергиен холдинг, каза още Борисов.

 

На свой ред министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обеща, че отсега нататък всички неща по проекта АЕЦ „Белене” ще бъдат съгласувани с вицепремиера Симеон Дянков, който ще предостави експерти за участие в една от работните групи. „Моята лоялност е единствено към министър-председателя и към партията, която ме е излъчила в това правителство. Това е партия ГЕРБ. Дали в определени моменти позициите ми се доближават, или се различават до тези на други политически сили, дали те ме подкрепят, или искат оставката ми, това не ви засяга. В нашето правителство имаме ясни цели, ясен мандат и работим, за да го изпълним”, добави Трайков. Колегата му Симеон Дянков изрази оптимизъм за проекта АЕЦ „Белене” и заяви, че

 

той вече е на финалната права

 

В Севлиево премиерът коментира и нападката на червения лидер Сергей Станишев, който в събота риторично попита има ли пилот в самолета на правителството. „Този човек ли ще пита има ли пилот в самолета! Не е ли той човекът, при когото на държавата ни бяха спрени всички еврофондове? Нали този пилот в тогавашния самолет продаде курортите и земите ни. И в момента на министър Нона Караджова й пишат слаба оценка знаете ли защо? Защото на всички лобисти, които отидоха при нея да ги пусне да строят в тези защитени територии, тя отказа”, разпали се Борисов. Той припомни и че вината за „Белене” носят предишните управляващи. . „Козлодуй” е най-проверявана в Европа АЕЦ „Козлодуй" е най-проверяваната централа в Европа. Това обяви вчера изпълнителният директор на централата Костандин Димитров пред БНР. Различни независими организации досега са излизали неведнъж с доклад, който категорично доказва, че се дава оценка „А”. Това е едно от най-добрите нива за безопасност на атомна електроцентрала във всяко едно отношение, уточни Димитров. Той припомни, че на 22 март на среща с министър-председателя Бойко Борисов е уточнено стартирането на стрес-тестовете в АЕЦ „Козлодуй". Поставена е задачата да бъде уведомена Международната агенция по атомна енергия във Виена за тези тестове и да бъдат поканени нейни представители да присъстват при провеждането им.

 

На инспекция ще бъдат подложени антисеизмиката на площадката на атомната централа, системите за охлаждане и за резервно захранване, както и самата реакторна обстановка като възраст и проект. Проверяват се също така възможностите да се реагира на пожар, наводнение, земетресение,  удар от самолет или терористично нападение. . Трайков със “Златен скункс” Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков стана поредният носител на „Златен скункс”. Поводът да се сдобие със статуетката е прибързаната реакция на Трайков по меморандума, подписан от шефа на НЕК Красимир Първанов. В днешното предаване на „Господари на ефира” ще стане ясно къде бе открит енергийният министър и как реагира на връчването на скункса.



Гласувай:
0



1. elahikari - Посоката не е без значение господа министри!
11.04.2011 08:11
Ва банк не се играе с житницата на България и живота и здравето на българския народ.
Ела Хикари
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1833102
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565