Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2011 22:16 - Бившият вътрешен министър на Кот д’Ивоар почина ден след ареста си
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 826 Коментари: 3 Гласове:
0



  image   
Абиджан. Дезире Тагро, бившият вътрешен министър на Кот д’Ивоар и приближен на бившия президент Лоран Гбагбо, е починал във вторник при все още неясни обстоятелства, след като в понеделник той беше арестуван заедно с Гбагбо в град Абиджан, предаде АФП, позовавайки се на няколко източника.
Според източниците след задържането си Тагро е бил откаран в хотела, който през последните месеци стана база на световно признатия за легитимен държавен глава Аласан Уатара. Тагро е пристигнал в хотела ранен, а малко по-късно е бил откаран в клиника, където е и починал във вторник сутринта.
Според лидера на партията на Гбагбо бившият вътрешен министър е бил убит с куршум в хотела. Това твърдение обаче беше отхвърлено от лагера на Уатара.
Според дипломатически източник пък Тагро се е опитал да се самоубие при арестуването си с изстрел в главата и е починал от раните си.



Тагове:   Кот дИвоар,


Гласувай:
0



1. elahikari - Франция ще отпусне на Кот д’Ивоар 400 млн. евро помощ
12.04.2011 22:18
Париж. Франция съобщи, че ще предостави еднократна помощ от 400 млн. евро на Кот д’Ивоар, като средствата основно ще бъдат използвани за посрещане на най-належащите нужди в столицата Абиджан, предаде АФП.
цитирай
2. elahikari - Международно признатият президент на Кот д'Ивоар Аласан Уатара обяви, че започват съдебни действия срещу Лоран Гбагбо
12.04.2011 22:20
Абиджан. Международно признатият президент на Кот д'Ивоар Аласан Уатара обяви започването на съдебни действия срещу Лоран Гбагбо, съпругата му и техни приближени, предава АФП. Уатара добави, че са взети "всички" мерки за тяхната защита. По-рано Гбагбо, който отказваше да предаде властта, беше задържан заедно със съпругата си от силите на Уатара.
Уатара призова гражданите на западноафриканската държава да се "въздържат от всякакви действия на отмъщение или насилие". Той заяви, че иска да създаде "истинска и имаща за цел помирение комисия", която да хвърли светлина върху нарушаването на правата в страната.
Уатара заяви, че понеделник е "зората на нова ера на надеждата" за Кот д'Ивоар.
цитирай
3. elahikari - Съветник на Лоран Гбагбо обвини Франция в осъществяването на „преврат” в Кот д’Ивоар
12.04.2011 22:21
Париж. Говорител на сваления лидер на Кот д’Ивоар Лоран Гбагбо обвини френските специални части, че са осъществили преврат в бившата френска колония в полза на новоизбрания президент Аласан Уатара, предаде АФП.
„Това беше преврат, който нямаше друга цел, освен получаването на контрол върху ресурсите на Кот д’Ивоар”, заяви Ален Тусен в Париж.
„Гбагбо беше пленен от френските специални части, които го отведоха в хотел „Голф”, където е щабът на Уатара”, съобщи говорителят.
Франция многократно отхвърли обвиненията, че френски войници са арестували при залавянето Гбагбо в понеделник. Гбагбо беше на власт в Кот д’Ивоар от 2000 г., но упорито отказваше да признае загубата си на президентските избори през ноември 2010 г.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829747
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565