Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2011 14:58 - ЕС е разделен по въпроса за имигрантите
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 265 Коментари: 0 Гласове:
1



image  „Файненшъл таймс”
Белгия и Франция заплашиха отново да върнат граничните проверки за пътници от Италия, след като Рим обяви, че ще даде на хиляди новопристигнали имигранти от Северна Африка разрешителни, с които ще могат да се придвижват в страните от ЕС.

Предупрежденията бяха направени по време на напрегната среща на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС в Люксембург, която подчерта дълбочината на разделението в позициите за това как трябва да се процедира с над 25 000 имигранти, достигнали до европейските брегове след началото на безредиците в Северна Африка.

Приливът на имигранти представлява сериозно изпитание за Шенгенското споразумение, което действа от 1995 година и което сложи край на граничните проверки между повечето от членовете на европейския блок.

Средиземноморските страни, водени от Италия, от месеци настояват, че останалите европейски държави трябва да поемат част от товара на пристигащите бежанци и се споразумяха част от имигрантите да бъдат преместени на други места. Съгласно правилата на ЕС имигранти, търсещи убежище или очакващи депортиране, не могат да напускат страната, в която първо са пристигнали.

Но Рим се опита да заобиколи правилата, като предостави „хуманитарни” временни разрешителни за пребиваване на хиляди тунизийски бежанци, с което тунизийците получиха възможността да пътуват свободно в Шенгенската зона.
Именно това решение накара Франция и Белгия да заговорят за възможното връщане на граничните проверки в ЕС.
„Става нужно да се проверява дали хората, които пристигат от други страни-членки, наистина отговарят на критериите за влизане на белгийска територия”, заяви министърът по въпросите на имиграцията на Белгия Мелхиор Вателе.

От своя страна Франция предприе мерки за засилване на полицейските проверки близо до границата с Италия, като по този начин Париж заяви, че на нарушава Шенгенското споразумение, което забранява систематичните гранични проверки.

При френските несистематични гранични проверки само през последния месец са били спрени 2800 тунизийци, идващи от Италия. От тях 1700 са върнати обратно в Италия, а 200 в Тунис. Процедурите за останалите все още текат.
Френският президент Никола Саркози и италианският премиер Силвио Берлускони ще се срещнат, за да обсъдят въпроса, на 26 април.

Решението на Италия бе взето заради недоволството, че останалите страни от ЕС не чуват призивите на Рим да бъде оказана помощ за преодоляване на проблема с наплива на бежанци от Северна Африка.

През последните седмици вътрешният министър Роберто Марони и други представители на правителството предупреждават за тежката ситуация с бежанците. Но действията на Рим разгневиха останалите правителства, някои от които подозират, че проблемът се преувеличава.

„Това не е начинът, по който Европа трябва да работи”, заяви холандският министър по въпросите на имиграцията и бежанците Герд Леерс.

В същото време някои страни от ЕС се съгласиха да приемат част от бежанците от Малта – най-малката страна в европейския блок, която също многократно поиска помощ.






Тагове:   европеистика,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829642
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565