Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2011 07:41 - Избират темата за матурата по литература от 30 варианта
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 285 Коментари: 0 Гласове:
0



Изпитът е на 17 май   Между 30 варианта ще бъде избрана темата за съчинение на матурата по български език и литература, съобщиха от образователното министерство. Изпитът е на 17 май, а темата ще бъде изтеглена преди старта му.

 

Миналата година от ведомството изготвиха три варианта за последния, 41-ви въпрос. Вечерта преди изпита обаче изтече информация и част от учениците в София успяха да се подготвят по темите. За да не се повтаря същият сценарий тази година, ще бъдат подготвени 30 теми, една от които ще бъде изтеглена в деня на матурата.

 

До 16 май всички зрелостници трябва да са получили служебна бележка за допускане до изпитите и да са проверили училището и залата, в която са разпределени. Ден по-късно в 8 ч започва първата задължителна матура по български език и литература.

 

Тази година 40 тестови въпроси ще се генерират от компютърна програма минути преди изпита. Седем от тях ще са отворени, обясниха експертите.

 

Втората задължителна матура ­ по избираем предмет, е на 19 май. Резултатите от двата изпита ще бъдат обявени до 6 юни.

 

По история или география учениците ще имат 38 въпроса. Първият изпит е разделен на две части ­ тест със затворени и отворени въпроси и създаване на текст.

 

Над 28 задачи ще умуват абитуриентите, решили да се явят на матура по математика. Изпитът по чужд език включва четири компонента: слушане с разбиране, четене с разбиране, въпроси, свързани с граматика и лексика, както и създаване на текст.

 

Както „Монитор” писа, тази година с държавни зрелостни изпити може да се кандидатства в 45 от общо 51 университета у нас. ВУЗФ, Нов български университет и Американският университет в България няма да приемат с оценката от матурата. . Датите БЕЛ    17 май, 8ч

 

Избираем предмет    19 май, 8ч

 

БЕЛ (поправка)    31 август, 8ч

 

Изб. предмет (попр.)    1 септември, 8ч

  Станислав Димов



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819918
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565