Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2011 17:49 - за християнските ценности
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 326 Коментари: 0 Гласове:
2



  Ела Хикари и баба Дейна разговарят с група абитуриенти от дома за сираци за десетте божи заповеди. Дискусията се води в двора на църквичката Света Троица, в столичен квартал.
Баба Дейна: За Бога не съществуват категориите време и пространство. Давайки десетте заповеди на Мойсей ,Той ги дава на еврейският народ и разбира се на всеки човек по света, който е вярващ в Него.
Ела Хикари: Бог е вечен и всемогъщ. Библията е личното му послание към всеки един от нас - персонално...
Роза: Направи ми силно впечатление - Бог използва личното обръщение - ти, на теб, а не учтивата форма - вие... Това според мен показва че Бог иска да има близост между него и човека. Той сам скъсява дистанцията между себе си и него - просто иска да го чувства близък.
Ела Хикари: Бог е поел инициативата и е дал напътствия, заповеди на човека. Какво го мотивира? Бог създава човека по свой образ и подобие, обича човека и желае да го предпази от някаква опасност, която човек не може да предвиди... Бог иска да общува пълноценно с нас, хората.
Баба Дейна: Десетте заповеди представляват едно прекрасно обобщено и систематизирано изложение на основните нравствени ценности на човека погледнати и предложени от перспективата на Бога. Те засягат и трите форми на практическо приложение на моралните ценности: отношението на човека към Бога, към другите хора и към себе си.
Ела Хикари: Още с първата заповед: Аз съм Господ, Бог твой, да нямаш други богове освен Мене.; Бог се открива пред човека и му съобщава своето първо условие за да има общуване между Него и човека, за да има взаимоотношения.
Петър: Това условие е да не почитаме други богове освен Него.
Баба Дейна: С това Бог ангажира една от най-силно развитите области на човешката психика - вроденият стремеж на човека да търси свръхестественото, склонността му да се привързва и да идеализира одушевени или нетрадиционни обекти, както и способността му да практикува някоя придобита негативна изява на своя характер...
Ела Хикари: Бог знае, че човекът лесно може да злоупотреби с това свое качество, като се отклони от истинският Бог и започне да служи или по-добре казано да бъде роб на измислени от него богове - слънце, луна, звезди, животни, самоизработени от него предмети и пр.
Петър: или да идеализира и да обоготворява личности - хора от които зависи съдбата му..
Ела Хикари: включително и политически лидери, диктатори, основатели на религии, като пресен пример е основателят на сциентологията...
Баба Дейна: или пък откровено да служи на негативни изяви - пороците на своя характер, които изцяло обсебват психофизическата му същност - секс, алкохол, власт и пр.
Роза: Т.е. чрез тази първа заповед Бог иска да предпази човека от погрешен начин на мислене, от опасността да си изработи фалшива ценностна система, а оттук и до формирането на неправилен светоглед...
Баба Дейна: което води до деградация не само на отделната личност но и на цели социално-политически системи и на цели цивилизации...
Ела Хикари: Чрез тази заповед на човека е казано че има само един-единствен Бог. Когато човек чуе и приеме в същността си тази истина, той няма право да търси други богове и да поставя каквото и да било друго като приоритет в своя живот.
Петър: Трудно ли е това?
Ела Хикари: Вероятно. Нужна е кристалната вяра.

кристалната вяра
Сега съм тук
и изобщо не е трудно -
да бъда това, което виждам,
защото вярвам на сърцето си.
И то е много повече
от думите...
Но аз трябва да давам своя принос.
Като се връщам назад -
най-трудно от всичко
е да рискуваш цялото си същество
да загубиш пътя си,
за да се преоткриеш.
Нужна е кристалната вяра.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831814
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565