Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 19:30 - Борислав Цеков: Меглена Кунева е алтернатива на некомпетентността и нискочелието
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 271 Коментари: 0 Гласове:
0



Основателят на Института за модерна политика Борислав Цеков в интервю за предстоящите президентски избори

Фокус: Г-н Цеков, все по-активно се говори, че Меглена Кунева ще бъде сред основните кандидати в президентската надпревара. Институтът за модерна политика и германската либерална фондация „Фридрих Науман” май организирахте една „тиха” предварителна кампания в цялата страна, която наблюдателите оцениха като успешна. Защо все още не е обявена официално кандидатурата на г-жа Кунева?
Борислав Цеков: Дали и кога ще обяви кандидатурата си е въпрос, който ще прецени единствено самата Меглена Кунева. Трябва да се прави отчетлива разлика между партийните кандидати и една гражданска кандидатура, каквато естествено би била Меглена Кунева. Партийните кандидати си имат свои теснопартийни цели. Едни се чудят как да избягат от текущото управление, защото са некомпетентни да работят ефективно и проблемите ги задушават. Други търсят консолидация на своя партиен актив. Но това си е тяхна работа. Един авторитетен граждански кандидат влиза в предизборната надпревара в името на идеи и каузи, които са по-големи от партиите и се искат хората, а не са произведени в канцелариите на нечие политбюро. Ще ви опровергая - тази серия от публични лекции, които ние и нашите партньори с голям ентусиазъм организираме в цялата страна, нямат нищо общо с изборите. Но те показват огромен интерес от гражданите към идеите и политическия стил на Меглена Кунева. Моето впечатление от тези препълнени салони е, че хората виждат в нея солидна алтернатива на некомпетентостта и нискочелието, които управляват България в момента. Надявам се, че тази гражданска енергия ще мотивира още по-силно Меглена, защото нейното евентуално кандидатиране няма да е самоцел, а в името на кауза, която е по-голяма от всички партии, взети заедно.
Фокус: Каква е тази кауза?
Борислав Цеков: Да върнем компетентността в управлението. Да се даде тласък на модернизацията. Да бъдем активен фактор в европейската политика от гледище на националните интереси. Управлението да бъде предвидимо, за да могат бизнеса и хората да планират деловата си активност и живота си. Да водим обществена дискусия за нещата, които ще направят икономиката ни по-силна и хората по-богати – как да насърчим иновациите, как да стимулираме икономиката на знанието, как да регулираме монополите с пазарни методи, как да се въведе по-бързо електронното правителство и да се намали бюрокрацията. Вместо това днес държавата е затънала в една долнопробна милиционерщина, газят се основни граждански права, правят се задкулисни пазарлъци в интерес на бизнес-кръгове, близки до премиера и неговите приятелски среди – вижте само случая с горивата или пък с „Белене”. Държавата е разграден двор – един министър не знае какво върши другия. Знанията на премиера пък са най-оскъдни и мени мнението си по стратегически въпроси по пет пъти на ден. За съжаление България се върна години назад поради липса на визия, стратегия и ясни управленски приоритети у днешните управляващи. Хората го усещат най-ясно по джоба си и по незапомненото от времето на Виденов усещане за безперспективност, което ни донесе управлението на Борисов. Вместо европейско развитие днес имаме примитивно кастово управление, зависимо от неясни интереси, в т.ч. от Кремъл, и с очевидни авторитарни амбицийки. Всъщност един от многото безпрецедентни скандали олицетворява характеристиката на това управление. Нали прочетохте за това как някакво партийно протеже, без грам компетентност, което друга „емблема” на ГЕРБ – Дянков, назначил за шеф на Комисията по хазарта е пребил в кабинета си един експерт, защото не му е изпълнявал незаконните поръчки. Това е ГЕРБ!
Фокус: Напоследък някои коментатори отправиха критики срещу Меглена Кунева, че била свързана с олигархията и даже, че е кандидатура на „световното правителство”.
Борислав Цеков: Забавни са тези фантасмагории, макар и твърде елементарни. Има една стара приказка - каквито управниците, такава и прислугата им. Подобни дадзибао-кампании само демонстрират колко управляващите треперят от страх, защото ги чака тежка загуба в президентските избори. Това обаче ще бъде само началото за тях. Но това са подробности. По-важното е, че се готвят гигантски машинации и фалшификации. ГЕРБ се кани да направи най-мащабния опит в демократичната история на страната да открадне изборите. Но и това няма да им помогне.
Фокус: Какво имате предвид?
Борислав Цеков: Има данни, че се подготвя използването на полицията за сплашване на населението и за чисто предизборни цели, особено в малките населени места. Заедно с това очаквам ГЕРБ да се опита да упражнява натиск и да пазарува цели секционни комисии и да фалшифицират протоколи. Машинации ще има и в ЦИК по отношение на неудобни кандидати. Управляващите си сложиха марионетен шеф на Върховния административен съд, където се обжалват актовете на ЦИК. Даже му сложиха и съпругата на някакъв депутат от ГЕРБ за главен секретар, за да е пълен партийния контрол. Но мисля, че гражданското общество ще съумее да противодейства на всичко това, включително с международна подкрепа.
Фокус: Не рисувате ли твърде мрачна картина?
Борислав Цеков: Големият ми недостатък е, че съм прекалено информиран човек.
Фокус: Говори се, че зад Меглена Кунева освен граждански среди ще застанат и редица партии като НДСВ, БСП, някои от малките десни формации, даже и СДС като че ли не затварят вратите за евентуална подкрепа за нея?
Борислав Цеков: Вижте, когато и ако има кандидатура, тези неща ще се коментират от самата Меглена Кунева и от оторизираните от нея хора. Моята гледна точка е, че най-важна е широката гражданска подкрепа. Партиите са си партии и тяхната подкрепа е важна, но те трябва да подкрепят една издигната от гражданското общество кандидатура с нейната кауза, а не да й налагат теснопартийни одежди. Досега България е избирала за президент само партийни функционери – Желю Желев беше лидер на СДС, Петър Стоянов – член на синьото ръководство, а Георги Първанов ръководеше БСП в трудни за левицата години. Това неизбежно водеше до съобразяване с „партията-майка”, войни на институциите, вътрешни партийни вражди и пр. Днес е криза. От криза най-бързо се излиза със съгласие в обществото. Време е за граждански кандидат, който може на дело да обединява нацията, да носи доверието на разноцветни обществени среди и да играе стабилизираща роля в държавния живот. Заедно с това да бъде президент-визионер, който може да вдъхнови нацията с успешни европейски примери. Президент, който ще стои достойно на фона на останалите европейски лидери, ще говори езика им не просто в лингвистичния смисъл на думата. Един английски евродепутат ми разказа следния анекдот. Британският премиер Камерън разговаря с френския президент Саркози и по едно време казва на французина: „Кажете на бодигарда си да застане по-дискретно настрана. Саркози се огледал и с усмивка отвърнал: „Спокойно, това е премиерът на България”. Но шегата настрана.
Фокус: А вие лично как виждате своята роля в тези избори?
Борислав Цеков: Ако Меглена Кунева се кандидатира за президент като независим граждански кандидат, ще се явя първи в изборната секция, за да гласувам за нея.


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831691
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565