Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 20:59 - Борисов притеснен за "Белене": Искам експертно мнение
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 629 Коментари: 2 Гласове:
0



  Моли френската "Арева" да лобира за ядрената ни енергетика    
image

Борисов държи под око Ловержон.

 

"Франция е стратегически партньор на България при изграждането на АЕЦ „Белене”, но решението за изграждането е на българската страна. Ние никога не сме искали да бъдем част от вземането на решенията и да определяме какво България или българското правителство иска да прави. Решението е изцяло и единствено българско.

Някои ни критикуват, че манията ни за безопасност е прекалена, но ние в "Арева" мислим, тя че никога не е прекалена".

Това обяви Ан Ловержон, президент на френската компания "Арева", която днес подписа с Българския енергиен холдинг (БЕХ) меморандум, който визира ядрени проекти или части от тях на възможните у нас две площадки – Белене и Козлодуй.

На свой ред премиерът Бойко Борисов обяви, че е информирал Ловержон докъде е стигнал проектът за евентуално изграждане на втора атомна централа у нас.

"Затова моля всички, които се упражняват на тази тема, да чуят това, което бе казано от президента на „Арева” за отговорното отношение по тази тема. В Европа се отчита, че ние сме похарчили много пари, отчита се колко е важно за България да се работи в тази посока", допълни той.

 

Борисов увери Ловержон, че са наети най-добрите експерти, които да си кажат мнението за АЕЦ "Белене".

По думите му, ако има риск да ни я затворят и електрониката и защитата и критериите на Европа през следващите години не можем да изпълним, тогава въобще не отиваме на този проект.

"Това могат да го кажат експерти и ние наемаме най-добрите в света, защото ако слушам дали е Костов, Мартин, Първанов или някой – те не са експерти. Много разбират – изказват се така, както им е изгодно днес", допълни премиерът.

"България има нужда от лоби и защита на ядрените си мощности", каза още премиерът и допълни, че ще разчита на „Арева“ и за бъдеща защита на 5-и и 6-и реактор на "Козлодуй".

"Защото атаката в Европа на зелени, природозащитници, ще бъде зверска за старите централи, в които попада и Козлодуй. България без пети и шести реактор просто ще фалира", категоричен бе Бойко Борисов.

Ан Ловержон посочи, че компанията им е била готова да бъде подизпълнител при изграждането на АЕЦ "Белене" и да предложи най-добрите технологии, но сега трябва да се вземат поуки от ставащото в Япония.

Тя обаче уточни, че енергийната политика не бива да се сменя на всеки четири-пет години и това е една дългосрочна политика.

var $jsw_div="article_text"; var $jsw_active=true; var $jsw_pageid=3;      


Тагове:   еко чук,


Гласувай:
0



1. elahikari - Подписахме за сътрудничество с "Арева" в ядрената енергетика
13.04.2011 21:15
България без V и VI реактор на АЕЦ "Козлодуй" просто ще фалира, заяви премиерът Бойко Борисов след подписването на меморандума Президентът на френската компания "Арева" Ан Ловержон, премиерът Бойко Борисов и енергийния министър Трайчо Трайков
Меморандум за сътрудничество в ядрената енергетика подписаха днес директорите на Българския енергиен холдинг и президента на френската компания "Арева" (Areva.com) Ан Ловержон.
Енергийният министър Трайчо Трайков каза на пресконференция след подписването, че меморандумът се отнася до ядрени проекти или части от тях на възможните в България две площадки - Белене и Козлодуй.
На подписването присъстваха и премиерът Бойко Борисов, и външният министър Николай Младенов.България без V и VI реактор на АЕЦ "Козлодуй" просто ще фалира,заяви премиерът Бойко Борисов след подписването на меморандума.

"Искам да благодаря на президента на "Арева", че навремето, когато се затваряха I до IV реактор на централата, "Арева" и френската страна бяха от най-големите защитници тези реактори да не бъдат затворени. Благодарение на тях и на други компании разчитаме, че в следващите години ще продължат да работят V и VI реактор.Атаката в Европа на зелените, на природозащитниците и на цели правителства ще бъде зверска относно старите атомни централи, сред които попада и "Козлодуй". На нас ни трябва и лоби и защита, когато се взимат подобни решения в следващите години в Брюксел. На нас ни трябва много сериозна закрила в следващите години.", заяви премиерът.Той посочи, че от днес вече има подписан договор с британската банка HSBC като консултант по проекта за АЕЦ "Белене". Дали е възможно в този проект да постигнем всички елементи на сигурност, едва след като се отговори на този въпрос, Дали е възможно в този проект да постигнем всички елементи на сигурност, едва след като се отговори на този въпрос, ще отидем в парламента и ще представим вариантите за действие, заяви Борисов.

цитирай
2. elahikari - ...
13.04.2011 21:16
Меморандумът с "Арева" предвижда обмяна на опит в стандартите за безопасност в светлината на събитията от "Фукушима", както и сътрудничество в областта на ВЕИ, посочи министър Трайков.

"Арева" е най-голямата европейска компания в областта на ядрената енергетика,

подчерта той.

Президентът на компанията Ан Ловержон отбеляза, че България е направила избор да развива всички възможни видове зелена енергия, а също така и ядрени мощности, за които най-високите стандарти за безопасност ще бъдат основен лайтмотив.

Някои ни критикуват, че манията ни за безопасност е прекалена, но ние в "Арева" мислим, тя че никога не е прекалена, каза Ловержон.

Тя посочи, че компанията е била готова да бъде подизпълнител при изграждането на АЕЦ "Белене" и да предложи най-добрите технологии, но сега трябва да се вземат поуки от ставащото в Япония.

Разбирам всички дебати, организирани от българското правителство с водещата роля на премиера, каза Ловержон. Мога да поздравя българското правителство за начина, по който управлява тази сложна ситуация, добави тя.
.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820153
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565