Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 19:24 - България в световните медии
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 357 Коментари: 0 Гласове:
0



Южното Средиземноморие и Африка още от епохата на френската колониална империя са смятани за неприкосновена зона на влияние на Франция. 50 години след деколонизацията ставаме свидетели на завръщането на Франция към политиката на активна военна намеса във вътрешните работи на държавите от региона, коментира вестник „Независимая газета”.
Франция, заедно с Великобритания, инициира военната операция в небето над Либия, която трябваше да защити цивилното население в районите, които се противопоставиха на управлението на Муамар Кадафи.
Паралелно с това на 4 април в Кот д’Ивоар френската авиация подкрепи силите, които щурмуваха двореца на бившия президент Лоран Гбагбо, който отказа да отстъпи властта на новоизбрания държавен глава Аласан Уатара, признат от международната общност по настояване на Париж. Въпреки че операциите в Либия и в Кот д’Ивоар се извършват в изпълнение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, това беше първи случай на намеса на военни контингенти, действащи от името на международната общност, в гражданска война за гарантиране победата на една от страните.
„Африканското настъпление” на Никола Саркози се подхранва от надеждата за успех в ограничени конфликти с голям международен отзвук само година преди президентските избори през 2012 година. Не трябва да се забравя, че първият дипломатически успех на Саркози беше пускането от либийския затвор на българските медицински сестри, а условията на тяхното освобождаване предизвикаха много въпроси във Франция.

Британските туристи ще почиват по-изгодно в Бенидорм и България през тези великденски празници, отколкото в Брайтън или Бретан, сочат данните от ново проучване, цитирано от в-к „Индипендънт”.
Испания предлага най-добро съотношение цена-качество за десетте най-често купувани от туристите продукта в 14 туристически места.
Докато десетте продукта, сред които цигари, бира и слънцезащитен крем, струват едва 42,15 английски лири в Испания, цената им достига 77,01 лири в Брайтън и 92,81 лири в Маями, Флорида, която е и най-скъпата дестинация.
България, където предметите струват 43,50 лири, е втората най-евтина туристическа дестинация в списъка, докато в областта Бретан, Северна Франция, цената достига 81,48 лири.

От 1 юли българите и румънците, както и хората от страни извън ЕС, ще получават разрешителни за работа в Холандия само при „изключителни случаи”, съобщава „Еурактив”
Предложението за това е на социалния министър Хенк Камп и е било подкрепено от холандското правителство. Камп иска работодателите, например в сферата на земеделието и градинарството, да наемат повече безработни с холандско гражданство. Министърът обяснява, че мярката е част от усилията на правителството да накара безработните да приемат предлаганите им работни места.
Камп посочва, че в момента над един милион холандци под 65-годишна възраст са без работа и разчитат на социални помощи.
„Правилата за чуждестранните работници ще станат по-строги. Не знам защо трябва да ги приемаме. Първо безработните в Холандия трябва да си намерят работа”, подчертава министърът.
Работодатели, които настояват, че трябва да наемат българи и румънци, трябва да подадат молба за лиценз в службата по заетостта. Те трябва да заявят, че не са намерили по-подходящи кандидати в Холандия или в други страни от ЕС.

Европейската комисия днес отпусна допълнително още 10 милиона евро за ускоряване на евакуацията на хиляди чуждестранни граждани, които са блокирани от сраженията в Мисрата и в други райони на Либия, предаде АФП.
„Всеки ден има хора, които бягат от продължаващите сражения в Либия и са блокирани на границите със съседните страни. Най-добрата хуманитарна помощ, която можем да им предоставим, е да ги върнем бързо и сигурно у дома”, заяви еврокомисарят по въпросите на хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.
ЕК вече отпусна хуманитарна помощ в размер на 30 милиона евро на 11 март.

България най-накрая продаде най-големия си металургичен завод на частна компания след три неуспешни търга, съобщава „Канедиън прес”.
Купувачът на банкрутиралия завод „Кремиковци” е компания „Елтрейд кампъни”, която е получила комбината на началната му цена от 234 милиона долара. Заводът фалира през май 2010 година заради дългове в размер на 1,4 милиарда долара.
На нито един от предните три търга не се явиха кандидати да притежават завода, поради което цената спадаше с по 20% след всеки провалил се търг.
Засега все още не е ясно какво възнамерява да направи купувачът с комбината, който се намира край столицата София.

България има възможност да стане световен лидер в производството на енергия от слънчева светлина, след като вече има планове за големи международни проекти и огромен потенциал за производството на слънчева енергия, подобен на този на Северна Испания и надвишаващ германския с около 10-15%, съобщава специализираното екологично издание ENN.
В момента чуждестранни инвеститори се съревновават за България, за да станат част от бързия растеж на соларния сектор - усилия, поощрявани както от ЕС, така и от българското правителство.
Българската среща на високо ниво, посветена на соларната енергия, която ще се проведе на 27-28 октомври 2011, ще събере правителствени лица, собственици на соларни паркове и предприемачи, за да обсъдят българското законодателство, възможностите за инвестиция и високите технологии, които ще бъдат необходими за подема на соларната индустрия в България.


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832468
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565