Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 21:57 - Елитните гимназии не се отказват от квотите по пол
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1584 Коментари: 1 Гласове:
1



В София и други големи градове езиковите училища пак ще приемат поравно момчета и момичета
  image  

Децата от учебните заведения в столичния студентски град си направиха шествие "Свали си сивите дрехи". Идеята на организаторите от МОМН, УНСС и общината е да покаже един различен студентски град от общоприетия поглед.

Елитни гимназии в цялата страна отказват да се съобразят с препоръката на просветното министерство да се откажат от квотите за момчета и момичета при приема, показа проверка. Регионалните инспекторати по образованието вече публикуваха план-приемите за учебната 2011-2012 г.

Така наесен най-желаните училища в София - езиковите гимназии, ще приемат момичета и момчета 50:50. Сред тях са Първа английска и Втора английска езикова гимназия, Девета френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин", испанската "Мигел де Сервантес", 91 немска гимназия "Константин Гълъбов". С квоти ще приемат и немските паралелки на 35 СОУ "Добри Войников", 7 СОУ "Свети Седмочисленици", 127 СОУ "Иван Денкоглу", 133 СОУ "А. Пушкин", 73 СОУ "Владислав Граматик".

Квотите се запазват и за езиковите гимназии в Пловдив. Такъв ще е приемът в двете езикови школа в града - "А. Екзюпери" и "Иван Вазов". Френската гимназия обаче дори е дала предимство на девойките, защото разпределението е 34 момичета към 22 момчета. Единственото друго училище в областта, което ще запази квотите, е в Сопот. Там в профил спорт на СОУ "Иван Вазов" също ще приемат 13 момичета и 13 момчета. За останалите училища в Пловдивско този принцип не важи.

Регионалният инспекторат в Стара Загора все още не е публикувал план-према за следващата учебна година. В езиковата гимназия "Ромен Ролан" обаче квотите са традиция - за миналата учебна година децата също са приемани поравно. В края на март просветният министър Сергей Игнатов влезе в спор с ръководството на старозагорското училище, което отказва да премахне квотите си, защото се опасява, че ще остане с по 3-4 момчета в клас. Досега във всички паралелки девойките и момчетата са по 13. Във Варна пък квотите за момичета и момчета отпаднаха още преди 3 г.

Преди дни просветното министерство заяви, че ще опита да убеди регионалните инспекторати да отпаднат квотите за момичета и момчета в общинските училища. Квотният принцип не важи за професионалните гимназии и държавните училища, защото противоречи на Закона за защита от дискриминация, твърдят от ведомството. От години обаче елитните гимназии в цялата страна приемат поравно момчета и момичета. Отпадането на квотите крие опасност в тях да има почти изцяло класове само от момичета, защото в масовия случай те изкарват по-висок бал от момчетата. Гимназиите са с развързани ръце да въвеждат квоти по желание, защото според Правилника за прилагане на Закона за народната просвета педагогическият съвет на училището може да определя начина за приемане на учениците.

ФИНАНСИРАНЕ

Просветното министерство ще получи 17 млн. лв. по ОП "Развитие на човешките ресурси". Средствата ще се използват за подобряване на достъпа до образование и обучение и трябва да се изразходват до 2014 г., съобщиха от ведомството. 7 млн. лв. са предвидени по програмата "Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система". 10 млн. лв. са по програмата "Включващо обучение". Тази операцията ще се реализира от просветното министерство чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Предвижда се двете операции да стартират до края на май.

Десислава Колева



Гласувай:
1



1. elahikari - Елитните гимназии в София ще приемат и през настоящата учебна година с квоти за прием на момичета и момчета.
14.04.2011 04:29
„Езиковите гимназии в София винаги са имали квоти за прием на момчета и момичета след седми клас и ще продължат да приемат по тези квоти и за учебната 2011/2012 година”, заяви вчера началникът на Регионалния инспекторат по образованието – София, Ваня Кастрева, цитирана от БТА.

Кастрева подчерта, че решението за разделението по полове се взема всяка година от педагогическия съвет. По данни на РИО всички езикови гимназии са гласували именно традицията с квотите да се запази и тази година. Директорите на столичните елитни школа не са съгласни с призива на просветния министър Сергей Игнатов, че тази мярка е чиста дискриминация към момичетата.

Професионалните гимназии ще получат правото да заявят повече паралелки за прием в сравнение с миналата година, посочи началникът на инспектората. Целта е да се подкрепят техникумите в условията на делегирани бюджети в училищата.

Те ще се опитат да привлекат повече ученици с новите паралелки в профил "технологичен" – предприемачество и бизнес. Друга нова специалност е корейски език в 18-о СОУ "Уилям Гладстон".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829511
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565