Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 20:12 - Колко са всъщност жертвите от Чернобил?
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1038 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Това момиченце е на 8 години. Името й е Вика. Животът й е погубен. Вече 25 г. са изминали от експлозията в ядрената централа в Чернобил. Две мнения по въпроса, че това е най-тежката дотогава атомна катастрофа, няма. Но колко са всъщност жертвите? До ден днешен учените спорят по темата.  

 

Трагедията в Чернобил се случва на 26 април 1986 година: експлодира капакът на реактора. Образувалият се от ядрените отпадъци облак се разпространява над големи части от Европа. Зоната около централата и до днес е изолирана. А пълен научен консенсус за последствията от катастрофата все така няма.

"Проблемът е, че официална статистика няма" - казва Себастиан Пфлугбайл, председател на германското Дружество за защита от радиоактивно лъчение. Експертите смятат, че междувременно са написани над 30 хиляди научни съобщения, посветени на последствията от катастрофата, повечето от които - на славянски езици.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Зоната на смъртта

Чернобил е убил 1,6 милиона души?

Единство цари по въпроса, че няколко десетки души от така наречените ликвидатори - хората, работили по разчистването на реактора, са починали от лъчева болест. Сред оцелелите - както сочат проучванията - се наблюдават голям брой заболявания от левкемия, сърдечно-съдови страдания и увреждания на мозъка.

Безспорна е и връзката между Чернобил и нарастването на случаите на заболявания от рак на щитовидната жлеза - особено сред тогавашните деца от региона. Смята се, че заболяванията са предизвикани от радиоактивния йод в млякото на заразени крави.

По отношение на броя на жертвите от трагедията мненията се разминават много. През 2005 година е публикувано може би най-представителното международно проучване /под егидата на Международната агенция за атомна енергия и на Световната здравна организация/, в което се казва, че загиналите директно при ядрената авария са по-малко от 50. А към 4 000 души са починали от рак след катастрофата. Представители на природозащитни организации обаче твърдят, че броят на загиналите от рак е поне два пъти по-голям. А Алексей Яблоков от руската академия на науките /бивш съветник по екологията на Борис Елцин/ е на мнението, че броят на жертвите е много по-висок - между 1 милион и 440 хиляди и 1,6 милиона.

Мнозина изразяват съмнения, че споменатото представително международно проучване е резултат на независими изследвания - щом е замесена и Международната агенция за атомна енергия. Сред тях е зелената евродепутатка Ребека Хармс, която излиза с алтернативни данни, според които случаите на заболявания от рак са до 60 хиляди.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Знайните и незнайни жертви на Чернобилската катастрофа

Много цифри, нито един категоричен отговор

Т.е. има поне три различни цифри, което се дължи от една страна на липсата на достатъчно информация - като например колко радиоактивност фактически е била освободена при катастрофата. От друга страна доказването, че ракът е бил предизвикан от допълнителните лъчения, е почти невъзможно.

Цифрите се колебаят най-вече покрай различните позиции по отношение на това при каква доза радиоактивност настъпват щети за организма. Някои учени твърдят, че съвсем малки количества нанасят вреди на здравето, но пък наскоро организацията към ООН UNSCEAR заяви, че заради "неприемливата несигурност" не могат да се определят никакви модели на отраженията от ниската радиоактивност. Така че броят на жертвите от Чернобил ще си остане завинаги открит.

 

 


Тагове:   еко чук,


Гласувай:
1



1. elahikari - Руснаците: за Чернобил лъгаха, лъжат ни и сега
13.04.2011 20:15
Руските граждани нямат вяра на властите. Свикнали години наред да бъдат лъгани и заблуждавани, сега те неслучайно не приемат насериозно официалните уверения, че в Русия нямало опасност от радиоактивно заразяване.
В Русия не можело да се случи нищо, казва генералният директор на "Росатом", държавната компания, на която са подчинени всички ядрени инсталации в Руската федерация. Премиерът Путин го прекъсва: "Не викайте дявола!" и по руски обичай имитира трикратно заплюване на злото. Едва след това директорът Кириенко може да продължи с многословното си изложение, според което в Русия нямало никаква заплаха от ядрена опасност.
Всеобщо недоверие
Тази сцена бе излъчена във вечерната новинарска емисия на руската държавна телевизия. Странно, че не е била изрязана, но това може би се обяснява с висшата повеля за руските медии, че Путин не може да бъде цензуриран. Кириенко после добави още, че руснаците в Далечния изток не са застрашени от радиоактивно заразяване от Япония, дори ако вятърът смени посоката си или циклон поеме от Япония към Русия. Въпреки това хората на Курилските острови, на Сахалин, полуостров Камчатка и на сушата около Владивосток не са убедени, че това е така. След катастрофата в Чернобил преди четвърт век към всеобщото недоверие по адрес на властниците в Русия се прибавя и специфично недоверие към държавната ядрена енергетика. Във всеки случай, в руския Далечен изток вече от няколко дни са разпродадени всички гайгерови броячи и всички видове защитни маски.
Шоколадов крем срещу радиация
Производителят на вид шоколодов крем понастоящем прави реклама на продукта си с това, че в него имало вещества, съдържащи се в морските водорасли, които защитавали от радиация. Спекуланти предлагат самолетни билети за бягство към сигурна централна Русия на десетократни цени, а блогъри разпространяват в интернет, че регионалното ръководство вече било избягало, а на децата в детските градини се раздавали тенекиени медальони с имената, адреса и датата на раждане
цитирай
2. elahikari - ...
13.04.2011 20:17
та да нямало затруднения при идентифицирането на детски ядрени трупове.

Московски булевардни издания съобщават неща, от които ти настръхват косите. Надушвайки възможност за критика към държавата, иначе сериозно московско радио даже интервюира слушателите си в Далечния изток с насочващи въпроси, за да се намерят поне улики за фаталната обстановка в региона.

Но не само медиите сеят паника. Военните в Далечния изток важно оповестиха, че били в състояние със самолетите си бързо да евакуират населението в сигурни региони, ако радиацията се повиши. По този начин армията разби всички усилия на правителството да успокоява хората.

А заплаха засега няма...

Че понастоящем няма заплаха, личи от измерванията на руското министерство на извънредните ситуации. Тези измервания могат да се прочетат по всяко време в интернет. Но неимоверното недоверие сред народа кара отрядите на министерството междувременно да провеждат измерванията си пред свидетели. Малката група на противниците на ядрената енергия в Русия се опитва да използва създалата се ситуация, за да насочи вниманието на политиците и сънародниците си към опасностите, които крие ядрената енергетика.

ФАЦ, МЛ, В. Шопов, Б. Рачева



цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832389
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565