Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 12:00 - Държавата направи нов фалстарт по дело за гори от заменки
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 350 Коментари: 0 Гласове:
1



Държавата направи пореден неуспешен опит по дело за връщането на взети неправомерно гори - този път за 182 дка на семейство Николай и Евгения Баневи, което приватизира курортен комплекс "Русалка".

Окръжният съд в Добрич не даде ход на гражданското дело по иска на агроминистерството срещу "Русалка тур" и "Паррус" ЕООД. Причината е в нередовната искова молба на държавата, която дори не бе представлявана от адвокат на вчерашното заседание. Съдът даде една седмица да бъдат посочени съвсем точно фактите за имота в землището на с. Св. Никола и как този имот е станал изключителна държавна собственост. Съдът има предвид неяснотите, че спорният имот граничи с природен резерват "Калиакра", се казва в прессъобщението му. Още преди 2 г. като експерт на ГЕРБ сегашният земеделски министър Мирослав Найденов обяви, че с помощта на бившия областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев семейство Баневи са получили неправомерно и 300-те декара земя, които обхващат целия курорт.

През април 1999 г. "Русалка" е приватизирана от "АКБ Форес", преименувано на "АКБ Корпорация", на Николай Банев. Придобитата собственост обаче се простира само върху къщичките и съоръженията в курорта, но теренът никога не е продаван, не е бил част от активите на "Русалка" и никога не е изваждан от държавния горски фонд. Години наред Баневи са плащали наем на ДЛС-Балчик за него.

Преди 2 г. стана ясно, че семейството е взело със замяна и 167 дка гори край "Русалка". Години преди това върху същия парцел, без да имат права върху имота, предприемачите са построили конюшня. Банев я събори доброволно едва м. г. след публичния натиск около замените.

-------ПОДОБИЕ

На 11 април съдът даде поредния срок по друго дело, водено от ведомството на Мирослав Найденов - за неправомерно върнатите на Симеон Сакскобургготски 16 000 дка гори в Рила. Макар искът да бе внесен още през ноември 2009 г. в Софийския окръжен съд, процесът не тръгва, защото претенцията не е конкретизирана.



Тагове:   еко чук,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819919
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565