Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 23:36 - Германия и Франция: България и Румъния не са готови за Шенген
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 383 Коментари: 0 Гласове:
0



Според Франция и Германия България и Румъния все още не са готови да се присъединят към Шенгенското пространство. "По принцип Париж подкрепя присъединяването на двете държави към безвизовата зона, но София и Букурещ все още не са изпълнили условията", каза външният министър Ален Жупе след срещата с германския си колега Гидо Вестервеле в Берлин. Вестервеле заяви, че Германия споделя това мнение, предаде "Ройтерс".

В Европейския съюз има разногласия за политиката с нарастващия брой имигранти предимно от Тунис, които заплашват да нахлуят в Европа през Италия именно заради отпадналия граничен контрол в Шенген. До момента бежанците са достигнали 20 хил. души. Италия твърди, че другите държави членки на ЕС не са солидарни с Рим що се отнася до справянето с кризата с имигрантите, а Германия и Франция се оказаха най-притеснени от наплива на бежанци.

"Ние не можем да приемем всички имигранти на света, затова искаме ФРОНТЕКС да функционира, да има контрол на външната граница на Евросъюза, да имаме обща политика за имиграцията, заяви френският министър Ален Жупе, цитиран от БНТ. Той отново повтори, че" Франция не е против присъединяването на Румъния и България към Шенген. Просто, за да бъде резултатно това присъединяване, трябва да бъдат изпълнени определен брой критерии. Констатираме, че днес те не са изпълнени, както трябва, така че давайки им време да го направят, ще се стигне до целта", обясни Жупе.

Германският му колега Гидо Вестервеле допълни: "Има обективни критерии и докато те не са изпълнени, не могат да се предприемат други стъпки. Водим усилени разговори със засегнатите страни-членки на Европейския съюз".

ЕНП отново изрази подкрепата си за българското членство в Шенген
"Ди велт": Идва ли краят на Шенген
Евродокладчик: България е по-подготвена за Шенген от настоящи членки



Тагове:   европеистика,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820188
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565