Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 23:26 - Красимир Първанов е освободен от поста изпълнителен директор на НЕК
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1298 Коментари: 0 Гласове:
0



Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) взе единодушно решение за освобождаване на Красимир Първанов от поста изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК), съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Мотивите за освобождаването му са грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори, се казва в съобщението.

Изпълняващ длъжността изпълнителен директор на НЕК ще бъде Михаил Андонов – настоящ главен счетоводител на компанията и член на Съвета на директорите. Заместник-министър Марий Косев пък ще поеме овакантеното място в Съвета на директорите на НЕК. Ще бъдат предприети действия за стартиране на конкурс за избор на нов изпълнителен директор на дружеството, съобщават още от икономическото министерство.

След като Красимир Първанов подписа споразумението за проекта АЕЦ "Белене" с руската "Атомстройекспорт" министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че го е уволнил, защото с Допълнение 12 след изрична забрана от негова страна е задължил България да строи атомната централа в Белене. Впоследствие премиерът Бойко Борисов смъмри Трайков и оябви, че Първанов не е уволнен. За отстраняването му трябваше да се произнесе енергийният холдинг.

Впоследствие стана ясно, че Първанов е съгласувал подписания текст с вицепремиера Симеон Дянков, според когото той не задължава българската страната да построи централата. Преди два дни Трайков обясни, че забележките му към изпълнителния директор не се изчерпват само с конфликта им около проекта за АЕЦ "Белене", а са свързани с някои процедури за обществени поръчки за разширението на мрежата на НЕК.

За такива нарушения наскоро спомена и депутатът от БСП Румен Овчаров, който коментира по повод обявеното уволнение на Първанов, че шефът на НЕК е трябвало да бъде свален не заради "Белене", а заради съмнения за корупция при замяната на електропроводи в Източна България. Първанов пък се защити със становища на Върховния административен съд и на Комисията за защита на конкуренцията, които не открили нарушения.

По-късно стана ясно, че синът на Първанов е съсобственик в слънчева централа, но от НЕК увериха, че няма конфликт на интереси, тъй като въпросното съоръжение е присъединено към мрежата на ЧЕЗ, а не на държавната НЕК.

Миналата седмица и премиерът Борисов заяви в предаването "Панорама", че ще поиска оставката на шефа на НЕК Красимир Първанов, защото очевидно двамата с министъра след скандала помежду им не могат да работят заедно, но "ще му я вземе, без да той има вина".
Енергийният холдинг ще решава дали Красимир Първанов остава шеф на НЕК
Договорът с HSBC за АЕЦ "Белене" е факт -
Трайков има забележки към шефа на НЕК и за обществените поръчки, и за ВЕИ проектите
Борисов: Никой не е водил по-твърда политика спрямо Русия от нас
Трайков: Стоя зад всяка своя дума за действията на шефа на НЕК
Шефът на НЕК бързал да подпише, за да не върнат руснаците отпаднали клаузи -
Булката с мустаци* за "Белене" (портрет на Красимир Първанов)
Какво пише в Допълнение 12, публикувано във Фейсбук
Шефът на НЕК: Дянков разреши да подпиша споразумението за АЕЦ "Белене"
Трайков уволни шефа на НЕК, защото подписал България да строи АЕЦ "Белене" без да има мандат (обновена в 20.04)



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830035
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565