Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 02:39 - Премиерът се надява френската "Арева" да лобира за нашите АЕЦ
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 357 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 14.04.2011 04:27


Борисов: Без АЕЦ „Козлодуй” ще фалираме Франция ни дава рамо за сигурността на „Белене” Обмисляме съвместни проекти за вятърни турбини в морето   image
 
image









Бойко Борисов напомни на Ан Ловержон, че разчита на френска подкрепа за развитие на нашата ядрена енергетика. Франция ни е стратегически партньор в областта на ядрената енергетика, а компанията „Арева” ще ни помогне с експертно мнение за изпълнение на европейските критерии за безопасност на АЕЦ „Белене”. Това каза вчера премиерът Бойко Борисов след подписването на меморандума за сътрудничество с най-голямата европейска фирма с непрекъснат опит в ядрената енергетика. На България са необходими лоби и защита, когато в следващите години се вземат решения за затваряне на стари ядрени централи, каквато е и АЕЦ "Козлодуй", заради очакваната атака от страна на природозащитници и правителства, напомни премиерът. Френската компания

 

вече е давала своята подкрепа

 

за първите четири реактора в АЕЦ „Козлодуй”. Разчитам, че ще продължават да работят 5-и и 6-и блок на централата.  България ще фалира, ако трябва да ги затворим, заяви министър-председателят.

 

Подписаният вчера меморандум е за сътрудничество в ядрени проекти на възможните две площадки у нас - „Белене” и „Козлодуй”. Освен това е договорен обмен на опит по отношение на кадрите в ядрената енергетика. Третата област на сътрудничество е по отношение на най-високите стандарти за безопасност, особено в светлината на събитията във Фукушима. Не е за подценяване и последното направление, в което ще работи страната ни с французите - в областта на възобновяемите енергийни източници. „Арева” има особено силна експертиза в офшорните вятърни турбини, които се монтират в морето. Ще се помисли за съвместни проекти, свързани с производство и инсталиране на такива мощности и в България.

 

„Белене” е правилно развиващ се проект

 

каза президентът на френската компания Ан Ловержон. Според нея нашето правителство взема най-добрите решения за безопасността на ядрените проекти, като се отчитат последните събития с централата във Фукушима. Тя допълни, че меморандумът предвижда още сътрудничество и при изграждане на инсталации за оползотворяване на отработеното ядрено гориво.  

 

„Арева” ще направи всичко възможно със своя опит да помогне проектът второ поколение на „Росатом” да се превърне в две плюс, каза енергийният министър Трайчо Трайков. Дори в момента френската компания е подизпълнител на „Росатом” в два реактора, които се строят в Русия.  Договорът с британската банка НSBC за пълен анализ относно цената на проекта „Белене” е подписан вече, обяви още Бойко Борисов. Той очаква

 

докладът да бъде готов до 1 юни

 

за да бъде предоставен в българския парламент.  

 

През 2006 г. българското правителство е взело решение какво да прави за АЕЦ „Белене” - подписало е договор, дало си е 12 месеца срок да реши проблемите. Станало е през 2007-а. Както във всичко останало, те са го  проспали и не са направили нищо. Само са изтеглили 250 млн. евро, похарчили са ги и към днешна дата ние все едно започваме отначало, припомни Борисов и добави: „За да можем да кажем кое е правилното решение, търсим най-добрите експерти да се произнесат.

 
Министърът на икономиката Трайчо Трайков отново сбърка поколението на реакторите в Белене

Френската компания "Арева" поема и работата на "Сименс" по АЕЦ "Белене". Новината съобщи Ан Лавержон, директор на "Арева". Французите бяха избрани през 2006 г. за изпълнител по електрическата част, а германската компания трябваше да разработи системите за безопасност.

Вчера в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков "Арева" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписаха меморандум за сътрудничество по ядрените проекти (за АЕЦ "Козлодуй" и "Белене"), квалификацията на кадри и в областта на ВЕИ. "На нас ни трябва лоби, защото атаката в Европа на "зелени" природозащитници ще бъде зверска относно старите централи. Всички ще искат да затворим старите реактори, а без "Козлодуй" България ще фалира", каза премиерът, като добави, че ще разчита на "Арева".

Според Лавержон модернизацията на АЕЦ "Козлодуй" е постижима и компанията е готова да предостави цялата си експертиза за подобряването на безопасността. "Арева" ще помага и за "Белене", но няма да се меси в решението на страната ни. "Ядрената енергетика се базира на общественото мнение, но енергийната политика не може да се сменя на всеки 4 г.", каза Лавержон.

На въпроса как "ще помага" "Арева", министър Трайков поясни, че компанията ще даде рамо "проектът второ поколение на "Росатом" да се превърне в поколение две плюс". През март подобен лапсус на Трайков предизвика гневна реакция на руснаците, които обясниха, че министърът би трябвало да знае, че беленските хилядници са сред най-модерните, и принадлежат към трето поколение реактори.

"Трябва да благодарим на "Арева", че бяха сред най-големите защитници на АЕЦ "Козлодуй" и отстояваха позицията на България да не се затварят III и IV блок", посочи Борисов. Той обяви, че очаква французите да кажат дали беленските реактори могат да бъдат изградени, монтирани и защитени така, че да отговарят на всички нови критерии, които ще кове ЕС през следващите години.

"Правителството мисли как да спаси милиардите, които са пропилени предните години. Ако има риск да ни я затворят (АЕЦ "Белене" - бел. ред.), ако не можем да изпълним критериите на Европа за следващите години, тогава не отиваме на тоя проект. Ние наемаме най-добрите в света - "Арева", HSBC. Защото, ако слушам дали Костов, Мартин, Първанов или някой - те не са експерти. Много разбират, изказват се така, както им е изгодно днес. Утре могат да сменят мен, теб, това е демокрацията. Няма вечни. Само Лукашенко", коментира Бойко Борисов.

-------РАЗДЯЛА

Areva NP - смесеното дружество на "Сименс" и "Арева" за оборудване на атомни реактори, бе прекратено на 18 март. Тогава французите изкупиха 34%-ния дял на германската компания за 1.62 млрд. евро. Siemens се оттегля от ядрените си планове заради кризата с японската АЕЦ "Фукушима 1" и промяната на настроенията в Европа.

Маринела Петкова


Тагове:   европеистика,


Гласувай:
0



1. elahikari - Френската подкрепа – винаги в решаващия момент
14.04.2011 04:15
България ще разчита на френското лоби и подкрепа, за да не остане в надигналата се суматоха без 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Съдействието на най-старата европейска компания в областта на ядрената енергетика и за АЕЦ „Белене” е от съществено значение за страната ни, защото в условията на криза само евтиният ток от мирния атом ни е по джоба. Без да се забравя, разбира се, сигурността, която е най-важният приоритет за всички - и бедни, и богати. А ситуацията в далечна Япония само ни напомня, че няма пълни гаранции и непоклатима сигурност.

Френската подкрепа по деликатната атомна тема в момент, когато цели държави загърбват този дял от енергетиката, само ни напомня, че хората в страната на Волтер винаги са намирали начин да ни подадат ръка. И то в критични за нацията моменти, особено в най-новата ни история. Не случайно всяка година във френското посолство се преживява отново и отново прословутата закуска на посланика с дисидентите. А българските медицински сестри никога няма да забравят за деликатната подкрепа на предишната госпожа Саркози. /коментар на в-к Монитор/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829507
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565