Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2011 23:40 - Емигрантски казус пред ЕС
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 484 Коментари: 0 Гласове:
1



   image 
Стотици тунизийски имигранти са блокирани на италианско-френската граница. С получените от италианските власти шенгенски визи те се опитаха да преминат границата с Франция, но бяха спрени. Всички разрешителни, издадени на тунизийците в италианския град Вентимилия бяха анулирани от полицейската префектура в Ница. На границата бяха изпратени още полицаи. Режимът на либийския лидер Муамар Кадафи обяви, че има „доказано участие” на „Ал Кайда” в конфликта в Либия, като заяви, че лидер на групата в момента е на път към бунтовническия град Мисрата.


Министрите на вътрешните работи в страните от ЕС ще обсъдят проблема с нелегалните имигранти
Министрите на вътрешните работи в страните от Европейския съюз днес ще обсъдят проблема с нелегалните имигранти от арабските страни. Съвещанието ще се състои в столицата на Кипър, предаде радио „Ехото на Москва”.
Въпросът за нелегалната имиграция заради вълненията в Северна Африка се изостри до такава степен, че министрите в средиземноморските страни в Европа: Кипър, Гърция, Малта, Франция, Испания и Италия – сметнаха за необходимо сериозно да се подготвят за съвета на ЕС, който ще се проведе в Брюксел на 12 май. Тези страни поеха основния поток от мигранти и министрите имат намерение да изработят обща позиция по този проблем.

Франция има право да не допуска влакове с бежанци, заяви Еврокомисията
Решението на френските власти да спират идващите от Италия влакове за проверка на документите на пътниците не са в противоречия с правилата, приети в шенгенската зона, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитирана от Би Би Си.
Франция на 17 април временно спря железопътното съобщение по границата с Италия. Това решение бе в отговор на действията на италианското правителство, което ден по-рано започна да издава на бежанците от Тунис временни визи, които им дават право да пътуват на територията на останалите страни в шенгенската зона.

Франция заплаши, че ще връща тунизийските имигранти обратно в Италия (ОБЗОР)
Министърът на вътрешните работи на Франция Клод Геан заяви, че тунизийските имигранти, пристигащи от Италия, ще бъдат връщани обратно през границата, ако не са в състояние да докажат, че имат финансови средства, за да останат на френска територия.
Геан посочи, че Париж е искал да избегне напрежението с Рим заради наплива на нелегални имигранти от Тунис.
Министърът подчерта, че решението на Италия да предостави временни разрешителни за пребиваване на над 20 000 имигранти от Тунис е оспорвано от много страни от ЕС.
„Ние приехме това споразумение, но има определени условия”, каза френският вътрешен министър.
Той заяви, че Париж ще спази европейските правила за безвизово придвижване в случая с тунизийските имигранти от Италия.
„Ще спазваме Шенгенските споразумения”, каза Геан, имайки предвид проверките на френските власти на финансовите ресурси на тунизийските имигранти, които искат да преминат границата с Италия.
Спорът по въпроса заплашва да помрачи френско-италианските отношения. В неделя френските власти блокираха влаковете, идващи от италианския граничен град Вентимилия, за да не допуснат влизането на имигранти.
По-рано този месец Италия обяви, че ще издаде шестмесечни разрешителни за пребиваване на хиляди бежанци от Тунис, пристигнали в страната след началото на тунизийската революция през януари. Правителството в Рим твърди, че разрешителните ще позволят на имигрантите да пътуват до Франция, където много от тях имат свои роднини и приятели. Това изказване предизвика раздразнението на Париж.
По време на посещението си в Букурещ Геан настоя, че Италия е отговорна за съдбата на имигрантите, тъй като тя е била първата страна, до която са достигнали тунизийците. Френският министър посочи, че ако тунизийците не успеят да покажат, че разполагат с достатъчно средства, ще бъдат връщани в Италия.
Министърът защити и решението да бъдат блокирани влаковете от Вентимилия, тъй като е имало опасност за обществения ред.
От своя страна италианският министър на външните работи Франко Фратини настоя, че правителствата на Италия и Франция трябва да работят заедно, въпреки различните си позиции по отношение на имигрантите от Тунис.

Франция ще следва европейските норми по отношение на тунизийските имигранти
Френският министър на вътрешните работи Клод Геан заяви, че Париж ще спази европейските правила за безвизово придвижване в случая с тунизийските имигранти от Италия, предаде АФП.
„Ще спазваме Шенгенските споразумения”, каза Геан, имайки предвид проверките на френските власти на финансовите ресурси на тунизийските имигранти, които искат да преминат границата с Италия.
Спорът по въпроса заплашва да помрачи френско-италианските отношения. В неделя френските власти блокираха влаковете, идващи от италианския граничен град Вентимилия, за да не допуснат влизането на имигранти.
По-рано този месец Италия обяви, че ще издаде шестмесечни разрешителни за пребиваване на хиляди бежанци от Тунис, пристигнали в страната след началото на тунизийската революция през януари.

Франция посочи, че е искала да бъде избегнато напрежението заради тунизийските имигранти
Френският министър на вътрешните работи Клод Геан заяви, че Париж е искал да избегне напрежението с Рим заради наплива на нелегални имигранти от Тунис, предаде АФП.
Геан посочи, че решението на Италия да предостави временни разрешителни за пребиваване на над 20 000 имигранти от Тунис е оспорвано от много страни от ЕС.
„Ние приехме това споразумение, но има определени условия”, каза френският вътрешен министър, като добави, че властите ще проверяват финансовите ресурси на имигрантите.

Файненшъл таймс”, Германия: Италия даде документите на нелегалните имигранти
Въпреки протестите на Франция, Италия предостави визи на тунизийски имигранти. Визите се издават без да се обръща внимание дали тунизийците имат паспорти или не, пише германското издание на вестник „Файненшъл таймс”.
Италия започна да изпълнява своята закана. В събота италианските власти издадоха първите „хуманитарни разрешителни” за пребиваване на хиляди тунизийски имигранти, с които те могат да влязат на територията на Франция. Стотици тунизийци се събраха в граничния град Вентимилия с надеждата да преминат през френската граница.
Франция реагира като засили граничния контрол, а в неделя нареди да бъде спряно движението на влаковете между Вентимилия и френския град Ментон.


„Куриер”: Стотици тунизийски имигранти са блокирани на италианско-френската граница
Стотици тунизийски имигранти са блокирани на италианско-френската граница. С получените от италианските власти шенгенски визи те се опитаха да преминат границата с Франция, но бяха спрени, съобщи австрийският вестник „Куриер”.
Всички разрешителни, издадени на тунизийците в италианския град Вентимилия бяха анулирани от полицейската префектура в Ница. На границата бяха изпратени още полицаи.
Френските власти отказват да приемат имигрантите след решението на Италия да издаде на тунизийските бежанци временни разрешителни за пребиваване, с които те могат да се придвижват свободно в страните от Шенгенската зона.


Румъния е готова да приеме 200 емигранти от Тунис
Президентът на Румъния Траян Бъсеску заяви, че страната му е готова да приеме 200 емигранти от Тунис. Думите на Бъсеску са отговор на призива на Италия за солидарност с притока на емигранти, съобщиха румънски медии. След разговори с представители на правителството и на институциите, информираме италианския премиер Силвио Берлускони за готовността на Румъния да приеме 200 емигранти - каза Бъсеску. Преди няколко дни Берлускони изрази загриженост поради недостатъчната солидарност на другите страни от ЕС във връзка с притока на емигранти. За две седмици в Италия пристигнаха 20 000 емигранти от Тунис.


Според либийския режим „Ал Кайда” участва в конфликта в Либия
Режимът на либийския лидер Муамар Кадафи обяви, че има „доказано участие” на „Ал Кайда” в конфликта в Либия, като заяви, че лидер на групата в момента е на път към бунтовническия град Мисрата, предаде АФП.
Според говорителя на режима Муса Ибрахим участието на „Ал Кайда” в конфликта се доказва всеки ден. „Мислим, че ще е много опасно, ако тези хора се установят в страната, управляват бъдещето й и огромните й богатства, само на няколко крачки от Европа”, посочи Ибрахим.
Той заяви, че разполага с информация, според която Абдел Хаким ал-Хасади, „известен лидер на Ал Кайда”, е напуснал град Бенгази и се е отправил към Мисрата на борда на кораб с 25 „добре обучени” бойци.


Силите на Кадафи са убили 1000 души от началото на атаките срещу Мисрата, според медици
Около 1000 души са били убити и 3000 са ранени в третия по големина град в Либия, Мисрата, от началото на атаките на силите на либийския лидер Муамар Кадафи срещу града преди шест седмици, предаде АФП, позовавайки се на медици.
„Около 80% от мъртвите са цивилни”, съобщава д-р Халед Абу Фалга, управител на главната болница в Мисрата.
Медицинският персонал наблюдава значително увеличение през последната седмица на постъпващите в болничното заведение пациенти с огнестрелни рани в областта на врата и главата.


Тагове:   средиземноморие,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831210
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565