Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2011 05:07 - Корените на насилието са извън училището
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1111 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 20.04.2011 05:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


image Асен Александров Стресът при всички хора и най-вече при учителите е свързан с характера на работата. Важно е да анализираме ситуацията в няколко насоки: дали работата му е трудна, как обществото възприема учителите и дали може да си изпълнява служебните задължения качествено.

 

Проблемът е, че преди време учителите ги слушаха по презумпция. Тяхната дума имаше тежест, а да бъдеш учител, означаваше уважение от цялото общество. Сега е много по-трудно да си учител. Днес в колегията преобладава страхът от безработица. Всички знаем, че за един учител с 45-годишен стаж в малко населено място оставането без работа означава да се изсели. Той просто няма какво друго да работи.

 

Друг фактор за увеличаването на стреса са служебните взаимоотношения. Във всяка професия е така. Кой ще остане равнодушен, ако началникът го тормози и едновременно с това го е страх от безработицата? На конференцията за професионалните заболявания вчера при учителите се спомена и друг проблем, който също не е маловажен.95% от преподавателите в България са жени. Такава хомогенна маса от един и същи пол не води до нормални колегиални взаимоотношения. Учителката винаги има нужда да бъде забелязана и оценена, да се открои от останалите, което става много по-трудно в хомогенен колектив.

 

Да не забравяме и насилието в обществото. Според мен справянето с насилието е тема номер едно за училището днес. За съжаление се очаква от училището да разреши този въпрос. А всъщност корените на насилието са извън училището. Един от корените на насилието, трябва да признаем, е бедността. Тя е фактор, генериращ насилието. Друг фактор е деградацията в обществото, предизвикана от промяната на ценностната система, което води до насилие в училището и обществото.

 

Промениха се и индивидуалните характеристики на учениците. Децата идват в училище със своя различна култура, със собствени психологически нагласи. Понякога учителят, каквото и да прави, не може да спре учениците от насилие. Всички тези предпоставки правят страхът от насилие първостепенен фактор за стреса в учителската професия. Дори страхът от насилие изпреварва страха от безработица като проблем в нашата професионална сфера. Тази тенденция не е само в национален мащаб.

 

Но образователната система е длъжник на учителите. До момента сякаш не сме оценявали достатъчно добре необходимостта от специализирана подготовка за учителите за справяне с всички тези проблеми. Най-вече с насилието и агресията, с конфликтните ситуации. Оказва се, че учителската професия е по-стресова от полицейската и пожарникарската. Полицаят знае във всяка ситуация как да реагира – кога да извади пистолет, кога да закопчае заподозрения. Всички процедури са конкретно разписани. Докато главната причина за стрес е, че учителите не са обучени как да реагират в стресови ситуации.

 

Какво да направи преподавателят, ако в един клас някой ученик проявява редовно насилие? Дали да се скара, дали да извика веднага директорите или просто да свикне? Понеже учителят не знае какво да прави, защото реакцията му от различните страни би се оценила по различен начин. По един начин ще реагират родителите. За съжаление все още няма достатъчно добро взаимодействие между учители и родители. Съвсем по различен начин  директорите и учениците оценяват всяко действие на учителя. Ето я главната причина за стреса: учителят не знае в определени ситуации каква е правилната реакция.

 

В програмите за квалификация ще бъдат водещи мерките в тази насока. Ще направим групи за обучение на учители и директори по всички тези проблеми.  Всички професионални групи в образованието трябва да знаят как да реагират в стресови ситуации. Истината е, че именно заради стреса най-често се срещат заболяванията със стомаха, които са първата реакция на напрежението. Логично следва и високо кръвно налягане. Образователната система е длъжник на учителя. Трябва да се правят ежегодни профилактични прегледи, но не навсякъде се спазва. Всички трябва да проявим по-голяма взискателност.

 

Въпреки тези трудности трябва да сме оптимисти. От всички категории труд учителите се чувстват най-щастливи от професията си. 60% от учителите са удовлетворени. Каквото и да говорим, българските учители носят в себе си възрожденския дух. Когато обичаш професията си, по-леко понасяш всички болести. . ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ Асен Александров директор на 51 СОУ „Елисавета Багряна” в София .



Гласувай:
0



1. elahikari - Заради тръшната врата Десетокласник счупи носа на съученик
20.04.2011 05:31
Една от младите надежди на елитната юношеска футболна група - полузащитникът Стойо Солаков, е счупил носа на свой по-голям съученик в училище. Повод за скандала между тийнейджърите станала врата на класна стая в училището им. Трима от 10-и клас я тръшнали по-силно от нормалното. Единайсетокласник обаче им се скарал и така провокирал агресията. Схватката станала в понеделник сутринта в пловдивската Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”. Първоначално били задържани и тримата побойници, които преспали в ареста на полицията. Вчера по обяд стана ясно, че юмручният удар е дело на Стойо, който е ученик в гимназията по туризъм. Срещу него са повдигнати обвинения и ще бъде съден, уточниха от районната прокуратура в Пловдив. Другите двама негови приятели от 10-и клас са също са млади футболни надежди. Михаил е вратар, а Неджиб е нападател. Екшънът започнал съвсем невинно в средата на часовете. Около 9,15 ч., в голямото междучасие, един от тримата десетокласници блъснал много силно врата на училищен кабинет. В този момент от стаята излизал 17-годишният Илия Д. от 11-и клас. Той направил забележка на година по-малките тинейджъри. Казал им да не удрят така силно вратата, че ще я потрошат. Вместо да се извинят, Михаил М., Стойо Солаков и Неджиб Н. му отвърнали с обиди и директно нападение. Силен удар с юмрук в носа повалил на пода Илия, от чието лице шурнала кръв .Младежът се свил от болка, а стоящите наоколо момичета се разпищели. Виковете им привлекли вниманието на дежурните учители, които се намесили в мелето. Това си признали в полицията задържаните трима 16-годишни. Според официалния доклад от местния инспекторат по образование единадесетокласникът Илия Д. провокирал трите момчета от 10-и клас, защото стоял на прага на вратата и не им давал да влязат в класната стая.
Дежурните преподаватели се обадили в Бърза помощ, в полицията и на родителите на четиримата гимназисти. Пострадалият младеж бил откаран по спешност в болница без опасност за живота му,
цитирай
2. elahikari - ...
20.04.2011 05:32
Пристигналите на екшъна полицаи отвели първо единия от биячите в районното управление, а вечерта в понеделник били задържани и другите двама. Целта била да се установи точно

кой от триото е нанесъл фаталния удар

с юмрук в лицето на Илия.

Това станало ясно вчера по обяд, когато на Стойо било повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Непълнолетният ще бъде съден и ако обвинението бъде доказано в съда, го грози затвор до 2 години, уточниха от Районната прокуратура в Пловдив.

Директорката на професионалната гимназия инж. Мариана Маджирова вчера не бе открита за коментар. След инцидента обаче тя подала доклад до РИО-Пловдив, а оттам информацията за сбиването била изпратена и до Министерството на образованието. Вчера следобед и тримата футболисти на „Ботев Пловдив” бяха освободени от ареста. .
цитирай
3. elahikari - Заплашителни имейли, обиди и снимки в интернет разплаквали тийнейджърите
20.04.2011 05:34
750 хил. педофили дебнат в световната мрежа
Всяко пето дете тормозено от връстници в нета
Всяко пето дете у нас е жертва на онлайн тормоз от свои връстници. Това обяви вчера Георги Апостолов, шеф на фондация „Приложни изследвания и комуникации”, която се е специализирала в кампании за безопасен интернет. От трите години работа в училищата ставало ясно, че психическите атаки между съученици и приятели са най-големият проблем според децата и дори ги мъчели повече, отколкото

опасността да попаднат на педофили

или порнографски сайтове. Арогантността на децата в реалния живот се пренасяла в онлайн пространството. Тези, които били игнорирани и пренебрегвани в клас, ставали жертви на тормоз от съучениците си и в интернет. В мрежата обаче негативните ефекти върху психиката били много по-големи, тъй като обидите, с които било заливано детето, ставали достояние на хиляди хора, а не само на десетина другарчета, както е в училищния двор, обясни Апостолов.

Наблюдавал се и обратният процес – дете, което било измъчвано в реалния живот, се превръщало в един от най-настървените тероризатори в мрежата, където изливало натрупания гняв.

Хакерските атаки, които прилагали децата, най-често били

пробив на профил в интернет

подмяна на парола и публикуване на злепоставящи и обидни снимки и думи. Често в общи социални мрежи се прилагала и групова атака, като всички превръщали едно от децата в жертва на подигравки и обиди. Освен разпространяването на папарашки снимки децата стигали и до крайности в острия си език. Обиди от типа „Ти си тъпак”, „Ти си спинозен” разплаквали редовно подрастващите с по-лабилна психика. Бомбардирали се и със съобщения в електронната поща, съдържащи директни заплахи за саморазправа. Проблемът се засилвал и от факта, че тормозените деца нямало с кого да споделят. Често от срам и притеснение, че вината за грубото отношение у в самите тях, те въобще не казвали на никого.
цитирай
4. elahikari - ...
20.04.2011 05:34
От друга страна, и родителите рядко разбирали колко сериозен е проблемът всъщност, обясни Апостолов. Според него те често смятали, че това били „глупости и детски закачки”.

Оказвало се, че опасността да попаднат на психопат педофил притеснявала много по-малко децата, сърфиращи из нета. Данните обаче показвали, че и тази заплаха не била малка, тъй като около 750 хил. педофили постоянно дебнели в мрежата за поредната си жертва.

Порносайтовете, които заливат интернет пространството, също били сериозен проблем.

Едва 14% от децата на възраст между 9 и 12 г.

в Европа си признавали, че волно или неволно са попадали на страници с такова съдържание. Само 3 на сто от тях пък казвали, че това ги притеснява. .
80% сърфират всеки ден
Над 80% от децата в България на възраст между 9 и 16 години използват интернет всеки ден. Това показват представените вчера резултати от общоевропейското проучване „Децата на Европа онлайн”. Малчуганите все по-масово си създавали и профили в социалните мрежи, като всяко трето дете до 12 години имало своя снимка, информация за себе си и общувало с виртуалните си приятели през тези сайтове. При тийнейджърите процентът рязко скачал – 68% до 16 години. Оказва се, че най-разпространената социална мрежа Facebook била и най-защитената. При излизане зад граница и промяна на IP адреса, от който всеки потребител влиза в профила си, сайтът имал специален тест, от който зависело дали ще получи достъп до профила си.

Изследването показва още, че освен за забавление и комуникация, децата ползвали мрежата и за полезни неща. 84 на сто от тях ровели из нета, за да си помогнат с домашните в училище. Такъв е процентът и на подрастващите, които влизат в интернет, за да гледат видеоклипове и да играят игри. Най-често достъпът до световната мрежа ставал от вкъщи и по-малко от класните стаи. .
цитирай
5. elahikari - ...
20.04.2011 05:35
Тръгва гореща линия за съвети
Гореща телефонна линия, на която децата ще получават информация и съвети как да се предпазват от тормоз и вредно влияние в интернет, тръгва в страната. Инициативата е на фондация „Приложни изследвания и комуникации” и асоциация „Родители” и се подкрепя и от трите мобилни оператора – Globul, Mtel и Vivacom. Всяко дете, което е тормозено, получава заплахи или има въпроси за безопасността в интернет, може да се обади на номер 124 123, за да сподели и да потърси съвет. Над 170 специално обучени психолози ще вдигат телефоните и ще разясняват на учениците какво да правят, за да се чувстват сигурни в мрежата. Децата ще получават съвети и по Skype. Денонощно ще могат да изпращат запитванията си до специалистите и по имейл.

Преди да бъде пусната в национален мащаб, програмата била тествана в две училища в столицата, обясниха инициаторите. Само за месец на горещия телефон били получени близо 100 обаждания, като малка част от тях били „фалшиви сигнали”, с които учениците само искали да пробват системата.
цитирай
6. elahikari - 16-годишен се хвърли под влак от любов - Вдъхновил се от клип в интернет
20.04.2011 05:37
Ученик от Стара Загора се хвърли пред влак и загина на място. 16-годишният Ганчо Желязков наскоро се разделил с приятелката си, разказали негови съученици, което насочило разследващите към версията самоубийство от любов.

Според събраните до момента данни възпитаникът на гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан” седял до последно пред наближаващата тежка машина и в последния момент отскочил встрани. Въздушната струя обаче го закачила и той се отъркалял в камъните покрай релсите. За това говорели и множеството травми по тялото му, намерено от служители на Транспортна полиция.

Директорката на училището Ваня Сотирова разказа, че момчето не е се явило на училище в понеделник, въпреки че сутринта казало на родителите си, че отива на занятия. По думите й тийнейджърът напоследък имал лични проблеми, говорело се за скарване с приятелка, но това не се отразило на отличния му успех. Само преди две седмици Ганчо се завърнал от Германия, където бил в рамките на съвместен европейски екопроект.

„Можем само да съжаляваме за случилото се, нямам думи, за да опиша трагедията за семейството, чийто по-голям син е също наш възпитаник и сега е студент в Германия.”, добави Сотирова минути преди поклонението в дома на момчето.

По думите на локомотивния машинист Ганчо отскочил от жп линия секунди преди да го удари челната машина.

Съученици на жертвата обясниха, че от седмица Ганчо разказвал за видян в интернет видеоклип, на който негови връстници изпробвали рефлексите си като изчаквали на коловоз бясно движещ се локомотив и в последната секунда скачали встрани. Това по думите му бил истински тест за мъжество. Разследващи проверяват и тази версия за самоубийството, като предполагат, че Ганчо се е вдъхновил от клипа. .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819897
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565