Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2011 04:51 - “Таймс”: Британските гимназисти бързат да станат студенти
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 365 Коментари: 1 Гласове:
0



Лондон. Хиляди подготвящи се за университета гимназисти се отказаха от плановете да пропуснат една година, за да избегнат покачването на таксите за семестриално обучение. По данни на вестник “Таймс”, почти с 50% са намалели молбите на тези, които искат да пътуват или да работят в чужбина за една година преди да влязат в университета. Британски министри са загрижени, че по-високите такси ще възпрепятстват младежите от по-бедните семейства да кандидатстват в университет, поради потенциалното обременяване със студентски заем.
Тези, които отложат образованието си за 2012 г. ще платят три пъти повече за университетската си диплома, тъй като повечето университети планират да поискат по 9000 лири на година. От друга страна, приетите през септември студенти, преди увеличенията да влязат в сила, ще платят малко над 3000 лири на година за обучението си.


Тагове:   европеистика,


Гласувай:
0



1. elahikari - Без санкции от ЕК за легализирането на дипломи
20.04.2011 05:40
ПОЛОВИНАТА ОТ УЧЕНИЦИТЕ У НАС ЧЕТАТ ТРУДНО
Брюксел. Атанас Матев, Кореспондент Европейската комисия не планира налагане на наказателна процедура срещу България заради бавно легализиране на издадени дипломи от чужди висши учебни заведения. Това каза вчера Денис Абът, говорител на Андрула Василиу, която отговаря за образованието, културата и младежта в ЕК. Така бяха опровергани тиражираните през последните дни информации в наши медии, че към страната ни се подготвяли санкции заради мудна процедура.

Комисията проучва всяко оплакване за забавено легализиране, като в същото време поддържа близък контакт с компетентните власти за търсене на решение в интерес на всички. За момента няма никакви основания за налагане на наказателна процедура в областта на образованието, уточни Абът.

„България е една от трите страни с най-бърза легализация на дипломи от чужди университети”, заяви вчера пък министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Той подчерта, че процедурата за признаване на висше образование приключва за около два месеца. Освен това в България за целия процес на легализация не се плащат такси.

Междувременно вчера беше представен и доклад на ЕК за състоянието на образованието в Евросъюза. Според него един от основните проблеми за страната ни е усвояването на елементарни четивни умения. По този показател България и Румъния се нареждали на последните места в ЕС, като и в двете страни учениците с трудности в четенето надхвърляли 40%. Средният процент за съюза пък бил 20.

Докладът показва още, че повече от 14 на сто от българчетата напускат училище преждевременно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832847
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565