Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2011 22:09 - Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Не сме преговаряли за участие в проекта "Белене"
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 519 Коментари: 1 Гласове:
0



image 
АЕЦ "Козлодуй" не е получавала оферта за участие в изграждането втората българска атомна централа в Белене. Това обясни пред "Дневник" изпълнителният директор на "Козлодуй" Костадин Димитров по повод предложението на "Атомстройекспорт". Вчера вицепрезидентът на руската компания Генадий Тепкян обясни, че ако Националната електрическа компания (НЕК) няма пари, АЕЦ "Козлодуй" може да се включи в енергийния проект.

"Изобщо не са водени такива разговори. Ако Българският енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) решат, разбира се, че ще преговаряме", обясни Димитров. От НЕК отказаха коментар по изказването на Тепкян.

Преговорите между работните групи на НЕК и "Атомстройекспорт" по проекта "Белене" продължават във вторник в София. Не е ясно дали в тях ще участва и главният счетоводител на НЕК Михаил Андонов, който оглавява дружеството до избирането на нов изпълнителен директор на мястото на уволнения Красимир Първанов.

От "Атомстройекспорт" вчера повториха, че искат да строят централата при твърда цена от 6.298 млрд. евро, или при първоначалната цена от 3.997 млрд. евро плюс инфлационни добавки. На основата на икономическите анализи, които британската банка HSBC ще прави през следващите месеци, България ще вземе окончателното решение за съдбата на АЕЦ "Белене", обяви премиерът Бойко Борисов. Според зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов ако HSBC каже, че централата няма да е икономически изгодна, "трябва така да откажем на руснаците, че да не застрашим съдбата на "Козлодуй".

За България е жизнено важно да удължи живота на пети и шести блок в Козлодуй, убеден е Костадин Димитров. "Затова сме стартирали процедура по обследване. При последната модернизация сме сменили много системи в централата с такива на "Уестингахус", "Арева" и "Сименс", така че е възможно срокът им на експлоатация да се удължи с 20 години", каза още шефът на АЕЦ "Козлодуй".

Новата руска оферта: АЕЦ "Козлодуй" да замени НЕК в проекта за "Белене"
"Стандарт": Руснаците предлагат АЕЦ "Козлодуй" да инвестира в "Белене"
Граждански комитет иска веднага да спре проекта "АЕЦ Белене"
Борисов: България има нужда от лоби за ядрените си мощности

 
От Георги Жечев



Гласувай:
0



1. elahikari - “Атомстройекспорт” прави нова АЕЦ със старо оборудване Върнатият от България реактор ще произвежда ток край Москва
23.04.2011 22:52
Доставеният ни през социализма стар руски реактор за АЕЦ "Белене" вместо за България след броени месеци ще произвежда ток за Москва. Руската компания "Атомстройекспорт", която още чака договор за "Белене", показа на български медии как със старото соцоборудване сега строи нова по-евтина атомна централа.

На 350 километра северно от Москва се намира малкото градче Удомля, а до него Калининската АЕЦ. Там сега работят три реактора, аналог на тези в Козлодуй. Строежът на четвъртия е към своя край. До края на годината той ще произвежда ток за Москва, но с доставеното през социализма оборудване за "Белене", съобщи bTV.

Реакторът от "Белене" тежи 32 тона, излят е през 1984 година в Пилзен, Чехия в заводите на "Шкода".

Реакторът е поръчан от тоталитарната власт в социалистическа България преди 30 години, но тогава проектът е замразен. Докато преди 7 години страната ни не реши отново да го върне към живот, настоявайки за по-нов и по-сигурен реактор. Руснаците се съгласиха да откупят старото оборудване срещу 205 милиона евро.

Проектираните за "Белене" нови реактори са много по-скъпи, но пък имат редица подобрения. Например, ако се стигне до най-тежката авария, както стана във "Фукушима", в почвата и въздуха в Белене няма да има такова замърсяване.

Радиоактивният отпадък ще се изсипе в специален съд, наречен от руснаците уловител на стопилка. Така материалът ще бъде погребан безопасно.

До юни трябва да са ясни позициите за АЕЦ "Белене"Плащаме 2,7 млн. евро за консултанта по "Белене"
Руснаците още веднъж подчертаха, че техният реактор 3+ няма друг толкова сигурен чужд аналог.

Сега обаче топката е в британската банка консултант на кабинета. Тя трябва да отговори печеливш ли е проектът "Белене".

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830394
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565