Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2011 07:04 - Разноезичието на българското недоволство
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 925 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Живот на колене Недоволството на българите расте право пропорционално на цените: с всеки изминат ден. Остава да дочакаме и адекватната социална ангажираност на правителството. Защото само обяснения за тежкото ни положение не стигат.  

 

Коментар от Мирела Иванова:

„Българските потребители са аутсайдерите на ЕС.” Из новините на в. „Дневник”

В началото на промените помня как възторжените многохилядни митинги скандираха: ”Демонтаж! Демонтаж!”. Намерението, естествено, бе да се разгради тоталитарната система, но пътят към ада е покрит с добри намерения. Заедно с комунистическия режим още тогава еуфорично и пътьом се зачеркнаха и разрушиха и всички останали режими за обществен контрол, защита и социални политики, вероятно, за да се спази традицията по нашите земи да започваме от гола поляна.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Накъде?

На голата поляна и на нашия оголяващ гръб се извършиха поредица от безумни и неуспешни реформи и те буквално разчекнаха социалната ножица между около пет процента самопровъзгласил се съмнителен елит и останалите. Ако ножицата тръгне да се затваря днес под напора на масовото и все по-ожесточено недоволство, ще го отнесе тъкмо правителството на Борисов.

Трасе на упадъка

Стачката на железничарите, която произведе малко и само временен хаос, даде повод обаче да си направим трайна представителна извадка за разрухата във всички важни обществени сектори. Железопътната мрежа на България е в критично състояние и гледките от телевизионните репортажи стъписваха с разноезичието между железничарите, които всеки ден подкарват влакове с риск за живота на стотиците пътници в тях, и изреждащите се пред камерите с клиширани фрази десетки, все някакви си генерални директори. Стъписването пред абсурда колко началник има над всеки машинист или стрелочник може да се сравни само с числовата пропорция „на всеки войник - генерал” в българската армия.

Но да се върнем към растящите цени и растящите протести, приобщаващи в гнева всякакви социални и професионални групи и общности. Десетки хиляди недоволни граждани заляха като петролен гейзер центъра на столицата и големите градове заради скока на горивата. Не остават по-назад и недоволните фермери, блокирали земеделското министерство.

Оскотяване и бездуховност

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Народ на дъното

В политическия ефир се заговори истерично до крясък за спекула и картелни споразумения. Дочуха се и плахи намеци за индексиране на пенсии, покачване на минималната работна заплата и други антикризисни мерки, които звучат по-скоро като опити да се овладее предизборната ситуация, отколкото като реална загриженост за разкъсаната социална тъкан в държавата. В гражданския ефир звучат съвсем други гласове, поплаци и откровени попържни, но отново разноезичието е тотално.

Голямата беда в случая е, че става дума за жизнеността на нацията: това, че българските потребители са аутсайдерите на Европейския съюз е ясно, но не е ясно кое ще ги измъкне от дъното. Бедността отнема всяка перспектива и тревожните й размери водят към оскотяване, безнадеждният хаос в здравеопазването и тягостната суматоха в образованието, отказът от духовността и културните практики сега и тук, намаляват окончателно възможността да се оттласнем нагоре.

Автор: Мирела Иванова,



Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
0



1. elahikari - България: да не си между 18 и 35 години...
23.04.2011 07:05
23 процента от младите българи са безработни. В градовете всеки трети между 18 и 35 години не работи. В селата делът им е цели 58%. Всеки 20-ти младеж изобщо не търси назначение, защото е изгубил всякаква надежда.

В Гърция, Испания и Ирландия в момента има по-висока безработица от тази в България. Но никъде в Европа няма такава драстична разлика между младежката и средната за страната безработица. В България младежката безработица е два пъти по-висока от средната - просто защото няма политика за борба срещу нея.

Търси се... човек без диплома

34% от младежите с основно образование са с професия "безработен". Всеки четвърти със завършено средно образование е изхвърлен от пазара на труда. Дори 17% от висшистите нямат хляб. Такава е структурата на заетостта при 18 до 35-годишните според образователния ценз. А изводът е, че дипломата в България девалвира. Даже понякога е по-добре да си изцяло без диплома.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Девалвация на ''шапките''
за юристи и икономисти
Все по-често обучението в университета приключва по финансови причини. Кредити за образование се взимат все по-трудно, и то при неизгодни условия. А колко от работещите млади българи са заети по своята специалност? 62% са на длъжност, която отговаря на квалификацията им. Но и делът на незаетите по специалността си остава прекалено висок. Всеки пети се занимава с дейности, различни от придобития квалификационен ценз, а 17% работят по допълнителната си специалност.

Юристи и икономисти – колкото щеш!

Българските университети бълват юристи и икономисти. При „свръхпроизводство” на едни специалисти и дефицит на други е логично да има разминаване между потребностите на бизнеса и предлагането. В резултат от тази диспропорция дори и 18-те процента безработни, които не са се обезсърчили и търсят работа, намират поприще, ала само временно.
цитирай
2. elahikari - ...
23.04.2011 07:08
Попаднал на борсата, младият специалист най-често прави компромис и в повечето случаи приема каквото и да е. След известно време обаче зарязва занятието, защото не се чувства на мястото си. И цикълът на временната заетост се завърта отначало.

Избутани в най-тъмното кьоше
В чужбина посрещат все повече български мигранти
Банален факт е, че тъкмо хората между 18 и 35 години носят енергията, новите знания, амбицията и ентусиазма, нужни за започването на нов цикъл от стопанския живот. За съжаление обаче точно тази група страда най-остро от безработицата в България. Немалка част от младите - със или без квалификация - продължават да търсят късмета си зад граница. Дори и днес, повече от 20 години след началото на промените.

Несправедливото неравенство на младите в България "наказва" страната в най-тъмното европейско кьоше, обобщава социологът Юрий Асланов. Докато държавата се държи на дистанция от младите българи, независимо дали в страната или в чужбина, България няма да навакса изоставането си от Европа.



Автор: Антоанета Ненкова,

цитирай
3. elahikari - Българите - съсипани от кризата души
23.04.2011 07:10
Докато Симеон Дянков твърди, че кризата в България е отминала, а страната била блестящ пример за фискална отличничка, в новия си доклад Световната банка представя особено мрачни български сценарии. Кой е прав?

Авторите на новия доклад на Световната банка описват ситуацията в България като изключително тревожна. За да оцелеят, много от българите е трябвало да намалят разходите си за основни потребности – като храна и медицинско обслужване. Ето какво казва един от авторите на доклада Мохамед Аджуад: "При 20 на сто от българските домакинства, засегнати от кризата, е отчетен спад при лекарските посещения, дори когато в семейството е имало болни."

България е една от източноевропейските страни, в които е отчетен най-висок брой на хора с намалели доходи. Заключението гласи: България, която на пръв поглед няма особено висока безработица, страда от масивно обедняване, дължащо се на силно намалелите доходи.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: И за лекарства няма пари...
Български абсурди

Броят на тези, чиито доходи са намалели рязко, въпреки че са продължили да работят, е 6 пъти по-голям от броя на останалите без работа. Ето цифрите: 5.1 процента в България са изгубили работата си; 15.4 процента са с намалели доходи, въпреки че работят същия брой часове; 15 процента са с намалели доходи поради намален брой работни часове.

В доклада си Световната банка отбелязва също, че по-бедните в България са били принудени да прибегнат до "рискови стратегии" за оцеляване: отказ от превантивни медицински грижи, отказ от предписани лекарства, отказ от посещение на лекар дори при болест. 36 процента от по-бедното население на България са престанали да купуват предписаните им от лекуващия доктор лекарства. От по-заможните домакинства само 7 процента са останали без лекарства.

цитирай
4. elahikari - ...
23.04.2011 07:12
При по-заможните българи се забелязва и тенденцията за по-лесно намиране на допълнителна работа, докато по-бедните и представителите на малцинствата са на другия полюс.

Друга засегната от кризата и безпаричието сфера е образованието, казват от Световната банка. Все по-малко деца ходят на частни уроци по чужди езици или информатика. Някои родители дори не могат да си позволят да осигурят на децата си всички задължителни учебни помагала. Тези принудителни лишения могат да доведат до по-ниски квалификации и по-мрачно професионално бъдеще за сегашните ученици.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Мрачни изгледи за
сегашните ученици
А какво прави държавата?

Повечето от анализираните в доклада на Световната банка държави не са променили разходите за образование по време на кризата. България обаче ги е намалила. Те наистина са намалени с процент, по-малък от процента на свиване на БВП, но други критично важни разходи – за здравеопазване, са намалени с процент, по-голям от свиването на БВП.

В крайна сметка нещата изглеждат така: правителството не само не е направило достатъчно за облекчаване на ефекта от кризата, но е допринесло за утежняване на бремето. При скорошното си посещение в САЩ министър Дянков представи България като фискална отличничка. Според Световната банка обаче ситуацията в страната е тревожна.



Автор: Соня Каникова,
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820016
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565